Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Casa Natura

Caixes niu per a mallerengues

Construcció i instal·lació de caixes niu per mallerengues. (Vídeo 1 GIP). Febrer 2024

Una caixa niu és una estructura o recipient que permet niar-hi a dins, principalment a ocells, malgrat que hi ha algunes espècies de petits mamífers que també les aprofiten com a cau.

L’objectiu principal de fabricar i instal·lar aquestes caixes niu és el de contribuir a mantenir algunes espècies d’ocells que han vist minvada la seva població en una àrea determinada. Si bé hi ha força ocells que fan el niu dins dels forats i les escletxes que es formen als troncs vells d’alguns arbres (com les alzines, els ametllers o les oliveres), les caixes niu poden ser un bon recurs per a ocells que no troben gaire varietat d’arbres vells o altres espais aptes per nidificar, a causa de la pressió urbanística.

La instal·lació de caixes niu no tan sols ajuda a alentir el declivi d’ocells passeriformes, com ara els pardals, les mallerengues o les cueretes; quan aquestes caixes niu es fabriquen i instal·len en el context d’activitats escolars o familiars, l’operació es converteix en una manera excel·lent de sensibilitzar a l’alumnat i a la població en general en la necessitat d’afavorir la conservació d’aquests ocells i la divulgació de la seva utilitat com a insectívors.

Les caixes niu acostumen a ser de fusta sense tractar, tot i que hi ha altres tipus de caixes fetes amb ciment o resines, segons l’espècie que es desitja que hi nidifiqui. Mai hem d'utilitzar llaunes, pots de plàstic o de vidre perquè a l’estiu es poden convertir en veritables forns. Algunes de les característiques que hem de tenir en compte quan fabriquem caixes niu són: el sostre ha d’estar inclinat en voladís; ha d’haver un pis buit; hem de fer forats de drenatge que permetin la ventilació i l'accés de la llum solar i, això és important, la capsa no ha de tenir cap perxa exterior que faciliti l’accés als depredadors. També cal que puguem accedir a l'interior de la caixa niu per efectuar-hi tasques de control i neteja.

A l’hora de penjar la caixa niu cal escollir un punt on no hi toqui el sol directe tot el dia, però que tampoc romangui en una zona massa freda o humida. Igualment, caldrà evitar que quedi penjada damunt d’un riu o rierol ja que, quan els pollets comencin a sortir del niu, podrien córrer el perill de caure-hi i morir ofegats. Les caixes niu per a insectívors ja han d'estar col·locades al febrer que és quan les principals espècies que les ocupen comencen a buscar lloc per a nidificar.

I per últim, cal fer una revisió i manteniment de les caixes al final de cada temporada: netejar-les, retirar els nius vells per evitar col·lapsar-les i eliminar paràsits. Si periòdicament comprovem que les caixes no estan malmeses i retirem les que n’estan, les nostres caixes niu estaran sempre a punt per a ser ocupades!