Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Casa Natura

Els carrils bici

Com ha crescut la xarxa ciclable a Ripollet, una de les formes de mobilitat sostenible a la nostra ciutat. Març 2023

La mobilitat sostenible és un concepte que neix per a fer front als sistemes de transport basats en el cotxe i que provoquen molts impactes negatius: consumeixen energia de forma excessiva, són nocius per la salut de la població i col·lapsen el mateix sistema. En canvi, promoure la mobilitat sostenible suposa fer actuacions per facilitar la mobilitat de les persones cap al treball, als estudis, als serveis i a l’oci mitjançant bàsicament tres mètodes de transport: a peu, en bicicleta i en transport públic. En aquesta línia es va definir el Pla de Mobilitat Urbà de Ripollet, aprovat per l’Ajuntament l’any 2018, que té per objectiu configurar estratègies de mobilitat sostenible en tot l’àmbit territorial del municipi.

La mobilitat sostenible té molts aspectes positius i, sobretot, és saludable. Caminar o usar la bicicleta per dur a terme els desplaçaments relacionats amb el treball, els estudis o l’oci suposa alhora fer exercici, amb tots els beneficis que això comporta: és un hàbit fonamental en la lluita contra el sobrepès, redueix l’aparició de malalties cardiovasculars i millora la capacitat pulmonar.

Per a facilitar l’ús de la bicicleta com a element de mobilitat, els espais urbans i interurbans compten amb les bandes pedalables o els carrils bici, que és el nom genèric que popularment reben les infraestructures destinades, de forma exclusiva o compartida, a la circulació de bicicletes. Així, un carril bici pot ser qualsevol via pública que ha estat senyalitzada apropiadament o una via dissenyada específicament per aquest fi.

A Ripollet, el primer tram de carril bici, construït cap a l’any 2000 seguint en paral·lel el traçat de l’avinguda del riu Ripoll, tenia una finalitat més aviat lúdica. Testimoni d’això és la gran quantitat de ciclistes esportius que cada cap de setmana el recorren, molts d’ells provinents de fora del nostre municipi i que hi accedeixen gràcies una ampliació del carril bici feta l’any 2013 i que li va donar continuïtat fins a Barberà del Vallès.

Des d’aleshores, l’extensió dels carrils bici no ha parat de créixer i ha guanyat en pragmatisme i seguretat. Així, Ripollet disposa actualment d’una àmplia xarxa de carrils bici que fomenten l'ús urbà de la bicicleta, ajuden a reduir la contaminació atmosfèrica i milloren la mobilitat de la ciutadania de Ripollet. També augmenten la qualitat de vida de les persones usuàries i promouen el coneixement de la natura, ja que gran part dels carrils bici recorren l’anomenada anella verda de Ripollet conformada pel camí de la Serra, l’interior del Parc dels Pinetons i el vial del riu Ripoll.

Quant a les zones urbanes, trobem el tram del carril bici de l’avinguda de Maria Torras, el del carrer Molí d'en Rata i el de la carretera de Santiga fins a la seva connexió amb el pont de vianants. I si el que volem és eixamplar horitzons podem fer-ho perquè els carrils bici locals estan connectats amb la xarxa ciclista de Montcada i Reixac i de Barberà del Vallès.

Els carrils bici també ens connecten amb els polígons industrials. Fa uns anys, en el marc del projecte de modernització de polígons, es va rehabilitar el carril bici que ens connecta amb Montcada i Reixac a través dels polígons industrials per la llera del marge esquerre del Riu Ripoll. Aquesta xarxa s'ha ampliat amb un nou carril bici des de l'avinguda del Riu Ripoll fins al carrer de Balmes, creuant el polígon Cadesbank i millorant la connexió en bicicleta entre el nucli urbà i la zona industrial.

En definitiva, els carrils bici són ja elements consolidats del paisatge urbà del municipi i ens criden a usar-los per moure’ns a través d’ells d’una forma agradable, saludable, sostenible i segura.