Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Casa Natura

Les mallerengues aliades contra les plagues

Com aquests petits i inquierts ocells es converteixen en uns grans aliats per combatre plagues com les de erugues de la processionària o la vespa vetulina.  (Vídeo 2 GIP) Febrer 2024

Les mallerengues són ocells passeriformes, de mida petita i molt inquiets, que destaquen pels seus colors blaus i grocs. Viuen durant tot l’any a Catalunya, a boscos de tota mena on hi ha sobretot arbres vells (pins, oliveres, cedres...), ja que aprofiten els forats i els buits de l’escorça per instal·lar-hi el seu niu.

La seva dieta és basa principalment en el consum d’insectes i d’aràcnids, però el bec de les mallerengues té una forma i anatomia que les facilita alimentar-se també de llavors, baies i fruits. Entre les seves preses preferides destaquen les erugues de la processionària, els ous i les larves de vespa velutina i altres invertebrats considerats plaga; així doncs, la mallerenga és un bon aliat que ens ajuda a eliminar-les.

Hi ha diferents tipus de mallerenga: la mallerenga carbonera (Parus major), la mallerenga blava (Parus caeuruleus) i la mallerenga emplomallada (Parus Cristatus). Es diferencien les unes de les altres pels diferents colors que presenten cadascuna d’elles i, en el cas de l’emplomallada, per la cresta del seu cap, que s’aixeca quan defensa el seu territori.

El període de reproducció és de març a juliol, però pot allargar-se fins l’agost. Durant l’hivern formen estols formats per una parella adulta i quatre o cinc individus joves per tal de defensar el territori al voltant de la zona de cria. Per atreure a les femelles, a principis de primavera, els mascles canten situats a la part superior dels arbres. I quan s’apropa el mes d’abril, la parella adulta de l’estol torna a defensar el seu niu i inicia la reproducció.

Les femelles fabriquen els nius, fets de molsa recoberta de plomes i materials tous. Allà hi dipositen els ous, que són blancs amb taques vermelles i d’uns 18 mm de llargada. Cada posta pot ser d'entre 4 i 12 ous, depenent de la disponibilitat d'aliment, de l'edat de la femella i de les dimensions del niu. La mallerenga blava i la mallerenga emplomallada només fan una posta per temporada, però la mallerenga carbonera pot tenir una segona posta. En tots els casos és la femella la que s'encarrega de la incubació dels ous, que dura unes dues setmanes. Una vegada que els pollets han nascut es queden al niu per un període de 16 a 21 dies, aproximadament.

Són inquilins habituals de les caixes niu i, per això, la instal·lació d’aquests elements afavoreix la implantació de la mallerenga al territori. I si les volem veure a prop, instal·lem menjadores, ja que és un tipus d’ocell que fàcilment es deixa observar quan s’apropa a menjar.