Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Casa Natura

Coneixent la processionària del pi

Aquesta espècie d'insecte s'ha convertit en una plaga que afecta, especialment, els pins. (Vídeo 3 GIP) Març 2024

La processionària (Thaumetopoea pityocampa) és un insecte lepidòpter que habita la conca mediterrània. Com totes les espècies vives, la processionària compleix un paper als ecosistemes on habita, però quan l’augment de població no pot ser contingut pels seus depredadors, esdevé una plaga que afecta especialment als pins.

Al llarg del seu cicle vital, que pot durar anys, la processionària es relaciona d’una forma concreta i específica amb els hostes on s’allotja. D’aquesta manera, durant els seus dos primers estadis larvaris, les erugues acabades de néixer creixen alimentant-se de les parts tendres de les fulles dels pins, on els seus progenitors han dipositat els ous. En aquests moments observem als pins afectats poms d’acícules semiseques i d’un color blanquinós.

És en el tercer estadi larvari, quan arriba el fred i han fet la segona muda, que la larva adquireix el seu aspecte més reconeixible i comença a formar les inconfusibles bosses blanques que pengen dels nius. Durant els dos darrers estadis larvaris s’alimenta amb més voracitat. Una vegada han devorat les acícules del pi on tenien el niu baixen de l’arbre i es desplacen pel terra una darrera l’altra en forma de processó (d’aquí el seu nom popular) fins trobar un nou arbre del qual nodrir-se.

L’eruga que va al capdavant d’aquesta processó és una femella i és la qui decideix el lloc on es colgarà tot el grup, entre els mesos de febrer i abril. Sota terra poden estar-s’hi fins a tres anys i durant aquest temps fabricaran un capoll del qual en sortirà la crisàlide, la qual evolucionarà fins l’estadi final de papallona nocturna. Aquestes papallones són les que pondran els ous damunt les fulles del pi durant els mesos de juliol a setembre perquè el cicle torni a començar.

Com a plaga, les processionàries no només poden arribar a defoliar arbres per complet sinó que també poden causar reaccions al·lèrgiques a persones i a animals de companyia. Això es deu a què les larves, a partir del tercer estadi de desenvolupament, disposen d’una gran quantitat de diminuts pèls urticants dins de sacs. Quan aquests sacs s’obren s’alliberen milers d’aquests pèls a l’atmosfera que, si es posen en contacte amb la pell de les persones o animals, produeixen reaccions al·lèrgiques.

Per mantenir a ratlla la presència de la processionària als espais verds municipals, on hi sovintegen els pins, s’utilitzen tècniques de gestió integral de plagues a vegades sorprenents. No us perdeu el pròxim vídeo!