Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Biblioteca Municipal

Llibres Lliures

 

Descripció del projecte i objectius

El projecte Llibres Lliures consisteix en construir una xarxa de punts d’intercanvi de llibres a Ripollet que facilitin i propiciïn l’intercanvi de llibres de forma lliure i gratuïta a l’espai públic.

L’objectiu:

  • promoure el consum col·laboratiu i responsable entre la ciutadania de Ripollet i impulsar la cultura de la reutilització... en definitiva donar una segona vida als llibres
  • fomentar el gust per la lectura i fer més accessible els llibres i la lectura
  • que la cultura i la lectura sigui lliure i gratuïta
  • promocionar els autors i autores locals, que formaran part del fons bibliogràfics dels punts d’intercanvi.
  • reforçar l’espai públic com un àmbit de socialització, d’aprenentatge, cooperació i de desenvolupament de la ciutadania.

L’objectiu final: que els llibres i la lectura estiguin al carrer de forma permanent i estable. Un projecte de la comunitat per a la comunitat.

 

Antecedents

Els antecedents d’aquest projecte neixen amb les diferents accions dutes a terme pel Racó de les Lletres Locals pels voltants de la Diada de Sant Jordi, relacionades amb l’intercanvi de llibres. Dins de les accions que es van contemplar en la celebració de l'Any del Llibre a Ripollet, l'Ajuntament va voler donar un impuls al projecte d'intercanvi de llibres amb la creació d'una xarxa estable de punts. 

 

Localització dels punts

Actualment el projecte te 12 punts repartits per tot el territori:

  1. Espai Maria Aurèlia Capmany
  2. Parc Oriol Martorell
  3. Parc Dolores Ibárruri
  4. Plaça de Pere Quart
  5. Parc d'Anselm Clavé
  6. Parc de Carles Ferré
  7. Espai Federico Garcia Lorca
  8. Parc de l’Escola Tiana de la Riba
  9. Plaça Emma Maleras
  10. Plaça de Torre de l'Argentera
  11. Parc de Primer de Maig
  12. Pistes de l’Esbar 

La localització dels punts s’ha decidit tenint en compte l’equilibri del territori per a que els punts es reparteixin de manera equitativa a la ciutat. També s’ha donat preferència a espais verds i amb bancs per afavorir l’element socialitzador dels punts i per a preveure en el futur algun tipus de dinamització d’aquests espais.  

 

Gestió dels punts d’intercanvi de llibres

La gestió de la Xarxa de Punts d’Intercanvi de Llibres va nèixer amb una gestió mixta.  Per una banda, els punts funcionen de manera autònoma i els veïns i veïnes poden agafar i deixar lliurement llibres dels diferents punts de la ciutat. Aquesta autogestió ciutadana és un dels objectius del projecte, crear a l’espai públic punts que afavoreixen la socialització i les relacions ciutadanes. 

A més a més, per tal de complementar el projecte i per a garantir un correcte control i manteniment dels punts, es va establir una xarxa de voluntaris/àries amb els alumnes del Servei Comunitari de l'Institut Can Mas. 

 

Construcció dels punts

Els punts han estat construïts per l’Ajuntament de Ripollet, seguint el model en forma de casetes, amb teulada de fusta i porta de metacrilat per a protegir millor els llibres.

 

Projectes similars:

  • Castellar, vila de llibres

http://www.castellarvalles.cat/14329/descriptiu/-2442/

https://www.naciodigital.cat/latorredelpalau/noticia/63940/castellar/estrena/cinc/bucs/intercanvi/llibres/aire/lliure

 

  • Polinyà, nius de llibres

http://www.polinya.cat/actualitat/noticies/allarga-la-vida-dels-teus-llibres-i-gaudeix-ne-de-nous-amb-els-biblionius-de-polinya.html

 

  • Terrassa, ArlliBRE

http://agoraterrassa.cat/arllibre/

https://surtdecasa.cat/vallesoccidental/llibres/arllibre-els-llibres-tornen-als-arbres-terrassa

https://cat.elpais.com/cat/2015/06/22/cultura/1435008089_056800.html