Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Rebuig a la monarquia espanyola

Moció de rebuig a la monarquia espanyola. Presentada pels grups municipals Ara Decidim Ripollet i ERC-ARA-AM.

D’un temps ençà la monarquia espanyola està sent fortament qüestionada per part de la ciutadania. Arreu sorgeixen iniciatives i mostres de rebuig a una institució atàvica que, lluny de renovar-se, malda per mantenir intactes els seus privilegis.

Les causes d’aquest creixent rebuig són múltiples. En primer lloc, la monarquia espanyola és hereva del franquisme. Va ser el mateix dictador que la va restaurar sense, és clar, consultar-ho a ningú. A més,  és una institució profundament antidemocràtica. Al rei no l’escull ningú. Això d’esdevenir cap de l’estat de forma vitalícia amb els privilegis que comporta, per dret de naixement és quelcom, conceptualment, profundament antidemocràtic. Mostra que en aquest país no tots som iguals davant la llei. N’hi ha que neixen amb privilegis adquirits i que a més són intocables.

La monarquia espanyola, d’altra banda, ha estat sacsejada en els darrers anys per múltiples escàndols de corrupció que no han fet més que soscavar la seva credibilitat i la seva popularitat. La monarquia esdevé així una institució que té el seu suport en les oligarquies econòmiques de l’estat espanyol, a les quals representa i en defensa els seus interessos.

A tots aquests elements s’hi afegeix, aquí a Catalunya, el paper que ha tingut Felip VI amb el seu posicionament contra les legítimes aspiracions democràtiques de bona part del poble català, negant el diàleg i avalant la repressió que es pateix i s’ha patit.

Tot plegat constata que la monarquia és una institució al servei d’uns interessos que poc tenen a veure amb els anhels de bona part de la ciutadania. Una institució caduca que no té sentit en ple segle XXI, quan no es pot admetre una via hereditària per a determinar qui ha de ser el cap d’un estat.

Per tot plegat, en coherència amb els valors republicans, el Grup Municipal de Ara Decidim Ripollet i el Grup Municipal de ERC-ARA-AM proposen al Ple de l’Ajuntament de Ripollet l’adopció dels següents acords:

  1. Reprovar i condemnar el posicionament del rei Felip VI respecte el conflicte per l’autodeterminació de Catalunya, especialment la seva justificació de la violència exercida pels cossos policials de l’Estat l’1 d’octubre de 2017.
  2. Refermar el compromís amb els valors republicans i, en aquest sentit, demanar l’abolició de la monarquia, una institució anacrònica i antidemocràtica.

***

L’acord s’adopta per votació: Ordinària,

Vots favorables: 11. Dels grups de Ara Decidim Ripollet i ERC-ARA-AM.

Vots en contra: 9. Dels grups de PSc-CP i C’s.

Abstencions: 1. Del grup de SOR Ripollet.