Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

8M, Dia Internacional de la dona

Moció amb motiu del dia 8 de març, Dia Internacional dels drets de les dones. Presentada pel grup municipal del PSC

En el marc del 8 de Març, Dia internacional dels Drets de les Dones, els i les socialistes manifestem el nostre ferm compromís amb les dones, amb la defensa dels seus drets i amb les polítiques feministes com a eina útil per avançar cap a una societat lliure de masclisme.

Aquest 2020, Nacions Unides ha triat com a lema “Soc de la Generació Igualtat: Pels drets de les dones”, en el marc de la celebració dels 25 anys de Conferència de Beijing, que va marcar un important punt d'inflexió per a l'agenda mundial de la igualtat entre dones i homes i va dissenyar el full de ruta més progressista per a l'apoderament de les dones i les nenes a tot el món.

 Generacions de dones han lluitat amb valentia i determinació per la llibertat. Una llibertat que avui, gràcies a elles, és un patrimoni col·lectiu al qual els i les socialistes hem contribuït i ho continuarem fent cada dia. La societat no pot acceptar que la meitat de la seva població pateixi discriminació. El masclisme és incompatible amb la democràcia, la llibertat i la igualtat reals. Celebrem aquesta jornada de reconeixement i reivindicació amb la seriosa preocupació de viure un moment històric d’amenaça cap a les dones, amb un atac directe a les bases de les polítiques feministes, tant a nivell internacional com a casa nostra.

Aquest any, el 8M no només és una data especialment significativa per, com sempre, reivindicar solucions a la discriminació masclista encara existent. Ho és a més per denunciar que les forces polítiques antifeministes estan en les institucions i tenim partits governant, o donant suport a governs i imposant la seva agenda, que neguen fins i tot que la violència masclista existeixi, tot i que les dades demostren que és la primera causa de mort prematura entre les dones, que el masclisme mata i que ha de ser una prioritat política de primer ordre.

 L'amenaça de la ultradreta qüestionant els drets de les dones ha de tenir una resposta contundent als carrers. No hi ha punt de retorn, el feminisme és imparable i ha demostrat que té una força poderosa i transversal. Les dones hem conquerit espais i drets sobre els quals no hi ha opció de replegament. No donarem ni un pas enrere.

 Ara, per fi, comptem amb un Govern estatal que, recollint aquest esperit del 8M, situa el feminisme com a eix transversal a tots els seus ministeris i accions polítiques. Un Govern que defensa la igualtat real, afermant els avenços assolits (sempre per governs socialistes) enfront d'aquells partits que pretenen eliminar-los.  Reivindiquem amb orgull els assoliments feministes que hem realitzat a nivell estatal i català. Com sempre diem, “Fets, no paraules”. Hi ha una realitat objectiva: les dones només hem avançat en drets amb governs liderats pel feminisme socialista perquè som l'únic partit que ha prioritzat sempre, i per damunt de tot, les polítiques feministes. Per sobre de banderes, per sobre de guerres nacionalistes. Nosaltres sempre hem incorporat la visió de gènere transversalment a totes les nostres polítiques, tant des del govern com des de l’oposició, com vam fer amb el Pacte d'Estat contra la Violència de Gènere, o amb les propostes de Llei de la bretxa salarial i Llei d’igualtat laboral. Ara governem i farem aquestes dues lleis bàsiques per garantir els drets de les dones, per eliminar les diferents situacions de discriminació que pateixen les dones en l'accés a l'ocupació, la promoció, la bretxa salarial, a més de la precarietat i temporalitat. També impulsem la conciliació, corresponsabilitat i nous usos del temps, fomentem les noves masculinitats, i, per la seva vital aportació i per justícia, hem prioritzat dotar de drets les grans invisibilitzades i explotades pel sistema patriarcal i capitalista, les mestresses de casa; així doncs, hem treballat per la Renda Garantida de Ciutadania, pel manteniment de les pensions no contributives, per tornar a reconèixer com a cuidadores no professionals amb cotització qui té cura de persones dependents,...

En canvi, per a la Generalitat, la lluita contra el masclisme no és important: la seva prioritat només és invertir en la guerra de banderes, mentre deixen morir la xarxa d’atenció a dones maltractades per manca d’inversió, tal com denuncien tres informes presentats al Parlament. Les dones patim aquesta manca de prioritat amb nombrosos exemples més: mentre els pressupostos de la Generalitat destinen a TV3 i Catalunya Ràdio recursos que superen els 282M€, amb un increment de 9,7M€, les polítiques envers les dones només reben 10M€.

Una xifra que ni tan sols recupera la inversió prèvia a les retallades, que el 2010 era quasi de 12M€. Catalunya té una xarxa d'atenció que arriba només a una de cada deu dones víctimes de violència masclista. Nou de cada deu queden fora de qualsevol tipus d'atenció. Tenim només vuit serveis d'intervenció especialitzada (SIE) on treballen 59 professionals per recuperar les víctimes de tota Catalunya.

No obstant això, a l'hora de dissenyar els pressupostos, el Govern ha estat incapaç de destinar 3M€ de recursos propis per duplicar aquests serveis. Els nous recursos que ha anunciat sortiran majoritàriament dels recursos del Pacte d'Estat contra la Violència de Gènere que s'haurien d'utilitzar per allò que no fa la Generalitat. Recursos transferits pel govern central per sumar i no per reemplaçar allò que haurien de fer i no fan les comunitats que, com Catalunya, tenen les competències transferides. Per exemple, per desplegar les Unitats de Valoració Forense Integral (UVIF), que són eines fonamentals perquè jutges i fiscals puguin avaluar el risc que tenen les víctimes i adoptar mesures de protecció i que continuen sense implementar-se, tot i que entre 2018 i 2019 Catalunya ha rebut més de 25M€.

Nosaltres sí prioritzem la lluita pels drets de les dones. Des del Partit dels Socialistes de Catalunya, manifestem el nostre compromís amb l'erradicació de la violència masclista, la fi de la precarietat laboral i la bretxa salarial, la defensa dels drets sexuals i reproductius de les dones i l'abolició de la prostitució i del tràfic d'éssers humans amb finalitats d'explotació sexual. Volem una societat paritària i participativa en la qual les dones ocupin el lloc que els correspon per dret, una societat que tracti les dones com a persones lliures i adultes capaces de prendre les seves pròpies decisions. Aquest 8 de març sortim als carrers per celebrar el que hem aconseguit i per reivindicar tot el que queda per fer. La igualtat real i efectiva és l'horitzó cap al qual caminem juntes, unides i fermes. Existeix una amenaça significativa de reversió dels assoliments feministes que tant d'esforç va costar aconseguir. Per això, el 8 de març, les dones i homes socialistes estarem al costat de les organitzacions feministes i socials per defensar els drets de les dones i nenes, la llibertat i la igualtat.

Des del Partit dels Socialistes de Catalunya fem una crida a tota la ciutadania, a les institucions i organitzacions perquè juntes avancem cap a una societat més justa i igualitària.

Per tot això, des del Grup Municipal Socialista instem l'aprovació per part del Ple de Ripollet dels següents acords:

1.- Comprometre'ns a treballar per l'avenç de la societat cap a la igualtat de gènere, rebutjant qualsevol retrocés en drets i llibertats per a les dones.

2.-Treballar per eradicar la bretxa salarial i les segregacions horitzontals i verticals que es donen al mercat ocupacional al nostre municipi i instar els Grups Parlamentaris representats al Congrés dels i les Diputades l'aprovació d'una Llei d'igualtat laboral

3.- Instar el Govern de la Generalitat a comprometre’s en la lluita contra la violència masclista i aprovar, amb els recursos necessaris, un Pacte català contra la violència de gènere.

4.- Lluitar contra la mercantilització del cos de les dones (explotació sexual, pornografia, publicitat sexista...), sumant-nos a la Xarxa de municipis lliures de tràfic de dones i nenes.

5.-Traslladar aquests acords al Congrés dels i les Diputades, al Senat, al Parlament de Catalunya, a les entitats municipalistes FMC i ACM, i a les entitats i associacions en defensa dels drets de les dones del nostre municipi.

***

L’acord s’adopta per votació: Ordinària,

Vots favorables: Unanimitat de tots els grups municipals.