Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Solidaritat amb Xile

Moció en solidaritat amb Xile, (presentada pel grup municipal Ara Decidim Ripollet)

El passat 18 d’octubre, el President de Xile decreta l’estat de setge a la regió metropolitana de Santiago, ampliant a tot l’estat en els dies successius.

L’estat de setge “toc de queda” suspèn drets fonamentals com el dret a reunió i expressió. Alhora implica la presa de l’ordre públic per part de l’exèrcit que patrulla pels carrers. Aquesta mesura, que segons el govern, es deuria a les protestes per la pujada del transport públic. En un país amb un salari mínim de menys de 400 euros al mes i on la sanitat i l’educació no és pública l’augment d’un servei públic com el metro suposa un greu perjudici per als sectors més populars.

L’estat de setge resulta sens dubte un atemptat contra la protecció dels drets i dignitat dels ciutadans. És absolutament desproporcionat i totalment autoritari suspendre la llibertat de moviment.

En els dies que ha durat l’estat de setge, entitats de drets humans com l’Institut Nacional de Drets Humans de Xile ha denunciat més de 13 morts i casos de tortures, entre ells un jove gai que hauria estat torturat i vexat sexualment.

Ripollet és un municipi on resideixen ciutadans xilens i amb vincles familiars i d’amistat amb Xile. Davant aquests fets, el grup municipal de Decidim Ripollet, proposa els següents punts al Ple:

  1. L’Ajuntament de Ripollet insta el govern de la Generalitat a què faci arribar al cònsol general de Xile el malestar d’aquest consistori davant la vulneració de drets fonamentals.
  2. Denunciar de forma contundent la violència d’Estat que està patint el poble de Xile, que exerceix el govern actual fent servir l’Estat d’Excepció.
  3. Denunciar la brutalitat policial i militar, la seva des proporcionalitat i el crim de carabiners i forces militares. Fer una crida a la pau i al diàleg per trobar-hi solució i que passen per la tornada dels militars a les seves casernes.
  4. L’Ajuntament de Ripollet insta el govern d’Espanya a què presenti una queixa davant el govern de Xile per la vulneració de drets fonamentals.
  5. Fer arribar aquesta moció a l’Institut Nacional de Drets Humans de Xile, Amnistia Internacional i a l’ILGA Amèrica.

***

L’acord s’adopta per votació: Ordinària.

Vots favorables: .17. Dels grups de Ara Decidim Ripollet, PSC-CP i ERC-ARA-AM.

Vots en contra: Cap.

Abstencions: 4. Dels grups de C’s i SOM Ripollet.