Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Pablo Hasél i el dret de llibertat d'expressió

Moció de suport a Pablo Hasél i per la preservació del dret de llibertat d’expressió. Presentada pel grup d’Ara Decidim Ripollet.

Pablo Hasél, artista raper, ha entrat a presó aquest dimarts al matí, acusat d’injúries a la corona, injúries a les institucions de l'estat i enaltiment del terrorisme. Aquesta  detenció, que suma un nou pres a la vergonyosa llista de presos i preses polítiques, va ser executada pel cos Mossos d'Esquadra amb la col·laboració de la Generalitat de Catalunya, en oposició total al reconeixement  de drets fonamentals. Però no tot comença amb Pablo Hasél ja que hem de recordar els “titiriteros” o l’exili de Valtònyc, acusat també d’injúries a la corona, entre d’altres artistes represaliats.

Tots aquests procediments converteixen l’Estat Espanyol en un dels estats del món que practica la persecució de més artistes. Hauria de semblar que la mala anomenada “transició democràtica”, després de la dictadura de Franco, assegurés una evolució sòlida cap al blindatge d’una garantia de drets socials, civils i polítics però queda palès que no és així. Pablo Hasél es convertirà en el primer artista empresonat a l’Estat Espanyol des dels inicis de la “transició democràtica”. Cada vegada som més conscients que accions d’aquestes característiques són advertiments per tal d’apaivagar la dissidència política i ideològica.

Son moltes les persones a l’exili i moltes les preses i presos polítics antifeixistes i de diversos àmbits. Ara toca  l’àmbit de la cultura, apel·lant a la prohibició del dret a la llibertat d’expressió, un dret avalat per la Carta dels Drets Humans i per la mateixa Constitució Espanyola però que ha estat obviat per un aparell d’Estat que actua de la mateixa manera amb independència de quin partit hi hagi al govern.

Per aquests motius, Ara Decidim Ripollet presenta davant del Ple l'adopció dels següents ACORDS:

PRIMER: Manifestar el suport a Pablo Hasél i mostrar el rebuig total i absolut al seu empresonament.

SEGON: Exigir l’anul·lació de totes les causes obertes i de les sentències condemnatòries de qualsevol persona -també dels artistes- que hagi fet ús del seu dret a llibertat d’expressió, concentració i manifestació.

TERCER: Exigir al Govern de l’Estat Espanyol, la derogació immediata de la llei mordassa i la reformulació total del Codi Penal.

-----

La moció s’adopta per votació: Ordinària.

Vots favorables: 11. Del grup d’ADecidim i del regidor no adscrit.

Vots en contra: 9. Dels grups del PSC-CP i C’s.

Abstencions: 1. Del grup de SOM Ripollet.