Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

8M, Dia Internacional de la dona

Moció amb motiu del dia 8 de març, Dia internacional dels drets de les dones. Presentada pel grup municipal del PSC-CP i consensuada per tots els grups municipals de Ara Decidim Ripollet, Ciutadans i SOM Ripollet, i el regidor no adscrit.

De nou, el 8 de març commemorarem el Dia internacional dels Drets de les Dones. Una data d'homenatge al moviment feminista i també de reivindicació: hem de continuar denunciant les discriminacions estructurals que patim les dones només pel fet de ser dones. 

El lema de Nacions Unides per a aquest dia és “Per un futur igualitari al món de la covid-19”, perquè justament aquesta pandèmia ha posat en relleu com les crisis, una vegada més, afecten de diferent manera dones i homes no només des de l’àmbit de la salut, sinó també en l'àmbit econòmic i social (més atur, més precarietat, menys conciliació...), tot visualitzant la fonamental contribució de les dones en sectors precaris, però essencials com són  el de cures o neteges, i les càrregues de feina desproporcionades que suporten.

Una societat que aspira a ser realment democràtica i socialment justa no es pot permetre que la meitat de la població, les dones, siguin discriminades en cap àmbit (educació, ocupació, política, mitjans de comunicació, cultura...). I de cap manera, cap, podem permetre que una sola dona pateixi violència masclista.

Són moltes encara les discriminacions, prejudicis i obstacles a superar, els objectius per assolir.

Des del Partit dels Socialistes de Catalunya fem una crida a tota la ciutadania, a les institucions i organitzacions per unir forces i apel·lem a la gran aliança de totes les dones progressistes i del moviment feminista, perquè juntes exigim governs feministes per avançar cap a una societat més justa i igualitària.

Per tot això, des del Grup Municipal Socialista instem l'aprovació per part del Ple de Ripollet dels següents.

ACORDS

1.- Comprometre'ns a treballar per l'avenç de la societat cap a la igualtat real, rebutjant qualsevol retrocés en drets i llibertats per a les dones, i treballant en el marc de les competències de l'Ajuntament per garantir la coeducació, la igualtat laboral, la conciliació i la coresponsabilitat.

2.- Donar solucions a la crisi econòmica i social provocada per la pandèmia de la Covid-19 a qui més ha patit les conseqüències, les dones: tenir present l'impacte de gènere a l'hora de definir ajudes i accions específiques amb els fons europeus de lluita contra la pandèmia i els seus efectes.

3.- Situar al centre de l'agenda política, l’economia de la cura i reconèixer social i econòmicament els treballs vinculats, realitzats majoritàriament per dones.

4.-Impulsar campanyes de tolerància zero amb la violència masclista, especialment entre el jovent, i informar sobre les eines locals i comarcals existents (SIADs, SIEs...). Instar el Govern de la Generalitat a comprometre’s en la lluita contra la violència masclista i aprovar, amb els recursos necessaris, un Pacte català contra la violència masclista.

 5.- Lluitar contra la mercantilització del cos de les dones (explotació sexual, pornografia, publicitat sexista...), sumant-nos a la Xarxa de municipis lliures de tràfic de dones i nenes.

6.-Traslladar aquests acords al Congrés dels i les Diputades, al Senat, al Parlament de Catalunya, a les entitats municipalistes FMC i ACM, i a les entitats i associacions en defensa dels drets de les dones del nostre municipi.

-----

La moció s’adopta per votació: Ordinària.

Vots favorables: 21. Unanimitat de tots els presents.