Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Manifestacions populars post-sentència

Moció presentada pel grup de suport a les persones encausades en les manifestacions populars post-sentència de Ripollet. Presentada conjuntament pel regidor no adscrit, Eugeni Montanuy i el grup municipal Ara Decidim Ripollet.

Atès que la tardor del 2019, durant els dies 11 al 13 de novembre, milers de persones varen estar exercint el dret a la llibertat d’expressió i de manifestació.

Atès que més de 250 d’aquestes persones estan sent investigades pels delictes de delicte contra la seguretat vial, desordres públics i danys amb possibles peticions de penes fins a sis anys de presó per haver-se manifestat de l’11 al 13 de novembre de 2019 a l’autopista AP-7 al Pertús, i posteriorment, a Girona en protesta contra la sentència dels independentistes empresonats per haver defensat el referèndum de l’1 d’octubre de 2017. D’aquestes 250 persones de tot el país, 4 d’elles són de Ripollet.

Atès que el dret a manifestació a favor de les pròpies idees polítiques i a protestar contra les decisions polítiques, judicials o executives és fonamental en una societat democràtica i lliure i, per tant, el seu exercici hauria de ser protegit i no perseguit judicialment.

Atès que exercir el dret a manifestació i la llibertat d'expressió, en defensa d'una ideologia o un projecte polític democràtic no és cap delicte ni tampoc ho és voler canviar el marc polític vigent i per tant, no justifica la persecució política de qui el defensa públicament.

Atès que volem denunciar també, una vegada més, la manca de garanties processals que hem vist en aquest sumari (interrogatoris massius sense evidències, abús del secret de sumari, acusacions no fonamentades, tergiversació dels fets, filtracions interessades a la premsa mentre el sumari en teoria era secret), valent-se de lleis que només protegeixen l’arbitrarietat governativa i posen en perill la llibertat de les persones actives i compromeses en la vida social i cultural de les seves viles i ciutats.

Atès que volem denunciar també que aquestes males praxis, abusos de poder i vulneracions han estat freqüents en els darrers temps en les causes judicials contra l’independentisme o els moviments solidaris aplicant el dret penal de l’enemic a totes elles. En són clars exemples els casos de la Tamara Carrasco, dels CDR’s detinguts el 23 de setembre, del Dani Gallardo a Madrid i de les 194 persones detingudes a Catalunya per les protestes post-sentència, entre d’altres.

Atès que volem fem explícita la denúncia contra la llibertat d’expressió, manifestació i protesta, i pensem que una societat amb les llibertats civils garantides, qualsevol persona ha de tenir garantida la llibertat per sumar-se a mobilitzacions i accions que es convoquin en defensa d’aquests drets fonamentals.

Atès que defensem una llei d'amnistia per als gairebé 2.900 represaliats en la causa general contra l’independentisme perquè és l’única solució col·lectiva i, sobretot, per poder afrontar la resolució política del conflicte.

Per tot això, els grups sota signants proposen al Ple de l’Ajuntament de Ripollet l’adopció dels següents acords:

Primer: Exigir als òrgans judicials que cursin l’arxivament de la causa judicial contra els manifestants de la Jonquera del novembre de 2019, que posa en perill la llibertat d’expressió, de manifestació i de protesta les quals són fonamentals en una societat veritablement democràtica. 

Segon: Exigir a l’estat espanyol una llei d’Amnistia per a totes les persones preses i represaliades, així com el tancament de tots els processos oberts a la causa general contra l’independentisme.

Tercer: Mostrar tot el suport, com a consistori, a les persones que estan sent jutjades per manifestar-se el novembre de 2019 a la Jonquera, especialment a aquells ripolletencs i ripolletenques que es troben en aquesta situació injusta.

Quart: Mostrar el rebuig com ajuntament a la persecució judicial arbitrària dels moviments socials i cívics.

Cinquè: Comunicar aquests acords a la Delegació del Govern a Barcelona i a la Presidència de la Generalitat de Catalunya.

-----

La moció s’adopta per votació: Ordinària.

Vots favorables: 12. Dels grups d’ADecidim i SOM Ripollet i del regidor no adscrit.

Vots en contra: 3. Del grup de C’s.

Abstencions: 6. Del grup del PSC-CP.