Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Suport a Rojava i defensa de la Pau a Orient Mitjà

Moció en suport a Rojava i en defensa de la pau a Orient Mitjà presentada pel grup municipal de Ara Decidim Ripollet (R/E 2019/17.609).

El territori de Rojava, al Kurdistan, està format per tres cantons: Efrîn, Kobani i Cizîrê (Jazira). En aquests cantons, a partir del confederalisme democràtic, el poble kurd ha aconseguit, enmig d’una guerra total contra el feixisme de l’Estat Islàmic, construir un model social i polític democràtic, multicultural, multi lingüístic i multireligiós enmig d’un Orient Mitjà en plena guerra. Precisament aquest moviment ha estat clau al Kurdistan per acabar amb el feixisme que representava Estat Islàmic.

A principis d’octubre de 2019, l’Estat turc, saltant-se totes les normes del dret internacional, ha començat de bombardejos indiscriminats que estan provocant un preocupant nombre morts i ferits entre la població civil. A més, el Comitè Internacional de Rescat estima que aquesta operació de l’Estat turc, autoanomenada “Font de Pau”, pot provocar més de 300.000 refugiats i més de cinc milions de persones civils es troben amenaçades pel terror de la guerra perpetuada per l’Estat turc.

En els darrers dies, diversos estats europeus com Alemanya, els Països Baixos, Suècia o Finlàndia han aprovat resolucions on rebutgen aquests atacs i la violació de la legislació internacional que suposen, a més d’impulsar embargaments d’armament al govern turc. Pel que fa a l’Estat espanyol, tot i condemnar l’atac i aplicar un embargament parcial d’armament, continua subministrant material bèl·lic i donant suport militar a l’Estat turc. L’institut internacional d’Estudis per a la Pau d’Estocolm calcula que en els darrers anys l’Estat espanyol ha venut armament a Turquia per un valor de més de 729 milions d’euros.

El nostre municipi i la societat catalana es caracteritzen per valors com la no violència a l’hora d’afrontar els conflictes; així com una profunda aposta per la pau i per rebutjar la guerra coma  forma d’abordar les tensions i interessos de caire polític.

Per tot això el Ple de l’Ajuntament de Ripollet assumeix els següents:

 ACORDS

PRIMER.- Mostrar suport del nostre Ajuntament a la regió kurda de Rojava i al seu model social i polític democràtic, multicultural, multi lingüístic i multireligiós.

SEGON.- Mostrar el rebuig de l’Ajuntament a la ingerència de l’Estat turc a Sirià i la intervenció armada fora de les seves fronteres contra el poble kurd.

TERCER.- Exigir al govern de l’Estat espanyol que retiri el seu suport militar a l’Estat turc, un embargament de material bèl·lic i que impulsi sancions en la línia del demanat per altres països europeus.

QUART.- Comunicar aquest acords al consolat de Turquia a Barcelona; al Ministeri d’Assumptes Exteriors i Cooperació de l’Estat espanyol; al President de l’Estat espanyol; al President de la Generalitat de Catalunya; al Departament d’Acció Exterior de la Generalitat de Catalunya; a l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament; a la Red Española de Immigració y Ajuda al Refugiado; així com a entitats del nostre municipi que tingui relació amb aquesta qüestió.

***** 

L’acord s’adopta per votació: Ordinària, i per tant, esdevé acord plenari amb el contingut reproduït.

Vots favorables: 18. Dels grups de Ara Decidim Ripollet, PSC-CP, ERC-ARA-AM i SOM Ripollet.

Vots en contra: Cap.

Abstencions: 3. Del grup de C’s.