Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Memòria històrica

2023

Programa d'activitats de les V Jornades de Memòria 'Memòria oral: recordar per al futur'

Programa d'activitats de les V Jornades de Memòria Històrica de Ripollet 'Memòria oral: recordar per al futur'

SLIDE_1600.jpg

Per cinquè any consecutiu, l’Ajuntament de Ripollet impulsa les Jornades de Memòria històrica, que enguany es dividiran en tres grans eixos. El primer se centra en la programació d’exposicions i activitats de divulgació obertes a la ciutadania que permetran, un any més, fomentar la participació ciutadana i la reflexió social.

El segon eix és la memòria oral que es treballarà amb la realització de diverses entrevistes a un grup de ripolletencs i ripolletenques d'edats avançades (entre 85 i 97 anys) que mantenen la memòria de les seves vivències i de la seva història de vida. Aquestes entrevistes serviran per preservar la memòria dels més grans i de la seva vinculació amb Ripollet, i alhora produir accions de divulgació que contribueixin a posar en valor la personalitat del municipi. 

El tercer eix serà el viatge als camps de concentració de Mathausen i Gusen amb una petita representació d’alumnes dels tres Instituts ripolletencs on s’imparteix el Batxillerat. Aquesta sortida serà per una banda, la cloenda a un treball de dignificació a les figures dels ripolletencs que van ser assassinats en els camps d’extermini. Un treball que es va iniciar l’any 2005 amb la col·locació del monòlit davant de l’Ajuntament i va continuar l’any 2021 amb l’adhesió de Ripollet al projecte internacional Stolpersteine. I de l’altra, serà l’inici d’un treball col·laboratiu amb els instituts per tal de treballar amb els joves diversos aspectes vinculats a la memòria democràtica 

 

PROGRAMA D'ACTIVITATS

Mòdul expositiu 'L'escola nacional de nens i nenes de Ripollet. Nous espais per a l'Educació'

Aquest mòdul forma part de l’exposició “L’Escola, Llum de Llibertat! Educació a la Segona República”, del programa Memòria en Xarxa, un projecte de la Xarxa de Museus Locals de la Diputació de Barcelona per presentar exposicions disperses en el territori articulades a l’entorn de fets històrics. Per aquesta tercera edició de Memòria en xarxa, l’actual exposició s’ha repartit entre 17 museus de la demarcació de Barcelona amb una selecció de documents i objectes conservats als museus i arxius municipals relacionats amb diferents àmbits de la reforma de l'ensenyament promoguda per la Segona República.

Cada museu participant presenta un espai propi singular que es pot visitar físicament en unes dates determinades i que està complementat a través d'una versió virtual de l'exposició "L'escola, llum de llibertat!". 

A Ripollet el mòdul es podrà visitar des del 22 de gener fins a l’abril. Com a peça destacada  s’exhibirà la maqueta de l’Escola Anselm Clavé, ampliada en el període de la Segona República. La maqueta és obra dels ripolletencs Modest Serra i Jordi Voltà. 

1140x416px_web1.jpg

 

Diumenge 22 de gener, a les 12 h, al CIP Moli d’en Rata

Inauguració de l’exposició "Menus de guerra. Cuina d'avantguarda i supervivència"

La sala temporal del Centre d’Interpretació del Patrimoni acollirà l’exposició “Menus de guerra. Cuina d’avantguarda i supervivència. La mostra que es podrà visitar fins al juny,  posa el focus en l’alimentació a la Segona República i explica com  la primera meitat dels anys trenta  va significar, també per a la cuina, un instant de gran creativitat i d’una mirada nova i modernitzadora que es va veure truncada per la Guerra Civil. Va ser llavors quan es va crear la cuina de subsistència, de la que es hereva la cuina tradicional catalana actual.

Els propers mesos la mostra comptarà amb algunes visites guiades amb el comissari de l’exposició i especialista en història culinària, Sergi Freixes. A banda s’està treballant en el disseny d’altres activitats vinculades al territori i al món de l’hostaleria.

image

 

Diumenge 29 de gener, a les 11h, des del CIP Molí d'en Rata

Itinerari “La memòria democràtica a Ripollet”

image

Itinerari guiat que ens convidarà a passejar per alguns dels llocs més emblemàtics de la memòria democràtica a Ripollet. 

Inscripció prèvia a reserves.molidenrata@ripollet.cat o a 935 946 057. Places limitades.

 

Recuperació de la memòria oral

Durant 4 dies de gener s'enregistrarà un grup de ripolletencs i ripolletenques d’edats avançades, entre 85 i 97 anys,  que mantenen la memòria de les seves vivències i de la seva història de vida. Estudiar el món local, mitjançant la memòria oral, és imprescindible  per a una societat que vulgui entendre la diversitat que la representa. Tot i que ja s’havien fet altres accions de recollida de memòria oral, tan per part d’historiadors locals com des del mateix CIP per parlar de la guerra civil o de la vinya,  aquest és l’inici d’un projecte de recuperació de la memòria oral de la gent de Ripollet que mirarà d’abastar el màxim de temàtiques possibles.  

 
image

Viatge a Mathausen i Gusen

VÍDEO_2.png

Finalment, s’està treballant  per realitzar un viatge als camps de concentració de Mathausen i Gusen amb una petita representació d’alumnes dels tres Instituts ripolletencs on s’imparteix el Batxillerat. Aquesta sortida serà per una banda, la cloenda a un treball de dignificació a les figures dels ripolletencs que van ser assassinats en els camps d’extermini. Un treball que es va iniciar l’any 2005 amb la col·locació del monòlit davant de l’Ajuntament i va continuar l’any 2021 amb l’adhesió de Ripollet al projecte internacional Stolpersteine. I de l’altra, serà l’inici d’un treball col·laboratiu amb els instituts.