Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Ripollet homenatja els cinc ripolletencs deportats i assassinats als camps nazis

L'acte públic de reconeixement i homenatge es va dur a terme aquest passat dissabte, 29 de gener, al Teatre Auditori, amb les intervencions de Jordi Planas, en representació dels familiars; Pablo López, regidor de Memòria Històrica i, telemàticament, el director del Memorial Democràtic, Vicenç Villatoro.

El Teatre Auditori va acollir aquest dissabte, 29 de gener, un emotiu homenatge públic als cinc ripolletencs deportats i assassinats als camps d'extermini nazis. L'esdeveniment es va haver d'ajornar l'any passat per la situació sanitària, provocant que la col·locació de les llambordes Stolpersteine, en la seva memòria, s'hagués de fer de forma íntima i familiar. Les Stolpersteine són unes llambordes creades per l'artista alemany Gunter Demnig, que han esdevingut símbol antifeixista, que recorden els noms de les persones assassinades en els camps d'extermini nazis. Una manera de reparar moralment la memòria dels represaliats.

D'aquesta manera, Ripollet va voler recordar la història i homenatjar els cinc ripolletencs deportats i assassinats: Tomás Caballero Vico, Josep Datzira Casamitjana, Juan Montesinos Uribe, Sotero López Tello i Pau Pallàs Alsina. La primera persona a intervenir en l'acte va ser el director de Memorial Democràtic, Vicenç Villatoro, que per motius sanitaris no hi podia assistir i havia gravat un vídeo d'agraïment. "Agrair a l'Ajuntament de Ripollet que fa un any es col·loquessin les cinc Stolpersteine en punts de la població i per fer ara aquest acte que és el complement necessari d'aquella col·locació, ja que li donen projecció pública, participació ciutadana i el caràcter de plaça oberta que demana un acte de memòria compartida com és la Stolpersteine, que representa, no només una bona manera de recordar, sinó també una bona manera de recuperar la humanitat dels deportats", va indicar en el seu parlament Villatoro.

ripollet-cul-homenatge-deportats-210129-14.jpg

Vicenç Villatoro, director de Memorial Democràtic.

A continuació, es va projectar un reportatge, encarregat expressament pel Centre d'Interpretació del Patrimoni Molí d'en Rata a les periodistes de Televisió de Sabadell Vallès, Helena Molist i Carla Sànchez. Tot seguit, va pujar a l'escenari Jordi Planas, com a representant de les famílies de les cinc persones deportades. "Esperem que aquest acte ens ajudi a cicatritzar algunes de les ferides emocionals que hem patit a causa de la pèrdua dràstica d'aquests familiars i que  puguem desfer els nusos creats a la xarxa energètica dels nostres arbres genealògics, creats per la por i el silenci que provocaren les terribles vivències viscudes en aquells moments", va expressar Planas.

ripollet-cul-homenatge-deportats-210129-6.JPG

Jordi Planas va intervenir en representació de les famílies.

L'última persona a intervenir en l'acte d'homenatge als cinc ripolletencs deportats va ser el regidor de Memòria Històrica, Pablo López, que va focalitzar el parlament en la importància que tenen les Stolpersteine com a element de reflexió i memòria. "Ens ajuden a fer memòria entre tots i, sobretot, serveixen per a l'estudi, el coneixement i la reflexió de la gent més jove, perquè si no volem caure en un oblit històric que ens porti a repetir aquells fets terribles, hem de traslladar a les generacions venidores tot allò que va passar, i les llambordes ens permeten fer aquesta feina d'una manera local i molt més propera", va indicar el regidor Pablo López.

ripollet-cul-homenatge-deportats-210129-9.JPG

Pablo López, regidor de Memòria Històrica.

Aquest homenatge ha inaugurat el programa de les IV Jornades de Memòria Històrica de Ripollet, dedicades a la Segona República, proclamada fa noranta anys. Durant aquesta setmana se celebraran una desena d'actes. Podeu consultar el programa complet d'actes en aquest enllaç.

JS