Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Memòria històrica

Reparació jurídica de les víctimes del franquisme

Llista de reparació jurídica de les víctimes del franquisme

El juliol de 2017, l'Arxiu Nacional de Catalunya va publicar la relació de persones a les quals es va instruir un procediment judicial militar durant la Dictadura de Franco, en compliment de la Llei 11/2017, del 4 de juliol, de reparació jurídica de víctimes del franquisme, aprovada el 29 de juny pel Parlament de Catalunya. La llista presentava les víctimes ordenades alfabèticament, amb 66.590 persones físiques i 15 persones jurídiques.

Seguint els criteris de veritat, justícia i reparació, la Regidoria de Patrimoni i Memòria Històrica va extreure i publicar al web municipal la llista dels veïns i veïnes nascudes i/o residents a Ripollet per fer-ne una pròpia, fàcilment consultable, com a exercici de reparació moral cap al veïnat de Ripollet que va patir la Dictadura de Franco. Es tracta d'una llista on figuren un total de 137 persones físiques nascudes i/o residents a Ripollet, a algunes de les quals es va instruir més d'un procediment. La relació inclou cognoms i nom de la persona represaliada, sexe, el municipi de naixement, el de residència, tipus de procediment (consell de guerra, diligències prèvies o similars), número de causa, data d'inici de la causa, data d'aprovació de la sentència o altra resolució, pena imposada i commutació o l'indult demanat. S'hi indiquen les persones que van ser executades.

La Dictadura va considerar enemigues les persones que, per raó de la seva afiliació política, sindical, associativa, per les seves idees o creences o per les seves opcions vitals, no eren afins al règim. La repressió va ser sistemàtica i transversal, i va afectar homes i dones de totes les edats, orígens, condició social i professions.