Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Memòria històrica

2018

Programa d'activitats de les I Jornades de memòria

80 anys de la Batalla de l'Ebre i la Lleva del Biberó

Els 80 anys de la Batalla de l'Ebre (1938-2018) i la Lleva del Biberó a Ripollet es van convertir en els primeres referents de les polítiques de memòria al municipi. Aquestes efermèrides ja van marcar al maig del mateix any part dels actes del Dia Internacional dels Museus 2018. La Regidoria de Patrimoni i Memòria Històrica també va voler dedicar als joves de Ripollet de la Lleva del biberó les primeres Jornades de Memòria Històrica de Ripollet. Entre els anys 1941 i 1942, aquests joves, amb només 17 anys, van ser cridats al front de guerra per la 2a República. Alguns d'ells van combatre a la Batalla de l'Ebre. L'objectiu d'aquestes jornades era incentivar l'estudi, la recuperació, la protecció i la difusió de la memòria local.

La lleva del biberó i Sever Bigas

L'Ajuntament de Ripollet va reconèixer aquests joves que formaven part de les quintes de 1941 i 1942, amb una senyalització permanent a l'espai on va viure Sever Bigas, molt implicat a l'associacionisme ripolletenc, lluitador antifranquista i també un dels biberons, essent la primera d'un conjunt sobre llocs de memòria que es vol instal·lar a la ciutat.

L'homenatge a la Lleva del Biberó de Ripollet, amb la inauguració institucional d'aquesta senyalització històrica, va tenir lloc el diumenge 25 de novembre, a la plaça de Pere Quart. La resta del programa d'activitats la conformaven la presentació dels llibres 'Els catalans als camps nazis', de Montserrat Roig, i 'Les milícies antifeixistes a Catalunya', de Gonzalo Berger; una xerrada sobre l'exili republicà des de la perspectiva cinematogràfica, un taller familiar sobre El Guernica de Picasso i una sortida per visitar el camp d'aviació de Rosanes i el refugi antiaeri de l'estació de la Garriga.

Cartell 1a Jornades de memòria