Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Preservar les activitats culturals en els confinaments comarcals

Moció municipal per a preservar les activitats culturals durant els confinaments comarcals. Presentada pel grup del PSC-CP.

Arrel de les darreres decisions preses pel PROCICAT el passat dia 7 d’abril segons la qual es decreta un nou confinament comarcal, per un termini de 10 dies, amb una afectació directa sobre l’estabilitat de la programació dels espectacles i sobre els usuaris de la cultura que ja havien adquirit entrades per assistir a esdeveniments culturals.

Aquest nou confinament comarcal agreujarà més encara la difícil situació que ja pateixen les empreses i institucions culturals, amb el complicat sistema de restriccions d’aforament i tocs de queda decretats des de fa mesos per les autoritats sanitàries.

El 6% de les empreses de Catalunya que han presentat un ERTO són del sector de la cultura:  5.765 expedients (d’un total de 96.704 a tot Catalunya), que afecten 52.095 treballadors segons dades del maig de l’any passat facilitades per la mateixa Conselleria de Cultura.

Amb l’actual emergència sanitària, social i econòmica, s’ha posat de manifest la vulnerabilitat de la cultura, i de manera especial la indústria cultural a Catalunya, quan encara no s’havia recuperat de l’anterior crisi econòmica i financera. Estem, per tant, davant d’una emergència també cultural que exigeix més recursos públics i una estreta col·laboració entre administracions i sectors culturals.

Coneixedors de les diverses iniciatives que s’estan prenent des dels diferents sectors culturals, més concretament des del sector de les arts escèniques i sector de la música en viu, als quals donem ple suport, i davant l’actual situació, el Grup Municipal Socialista proposa al Ple l’adopció dels següents:

ACORDS

  1. Reconèixer que per aquest ajuntament la cultura és un servei públic, un dret de la persona, una eina de convivència, un element fonamental de l’Estat del benestar, com a eina d’integració, cohesió social i igualtat d’oportunitats.
  2. Instar al Govern de la Generalitat que permetin que les entrades a espectacles culturals esdevinguin salconduits culturals, que permetin la lliure circulació entre comarques per facilitar l’assistència a qualsevol esdeveniment cultural i així demostrar que, tal com va declarar el govern de la Generalitat de Catalunya, la Cultura és un bé essencial.
  3. Traslladar aquests acords al Govern de la Generalitat, a la Mesa del Parlament de Catalunya, al Govern de la Diputació, al Consell Comarcal, i a les entitats i associacions culturals del municipi.

-----

L’acord s’adopta per votació: Ordinària.

Vots favorables: 21. Unanimitat de tots els presents.