Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Protecció del sistema sanitari d’atenció primària

Moció favor de la protecció del sistema sanitari d’atenció primària. Presentada pel grup del PSC-CP i consensuada per tota la resta de grups i regidor no adscrit.

Estem en front d’una crisi sanitària sense precedents, que segons la OMS tindrà 780 milions de persones contagiades. Com era previsible aquests darrers dies s’han anat produint, cada vegada en més àmbits territorials de Catalunya nous brots de la covid-19. Les coses no s’han fet bé. Es va precipitar la desescalada. Les indicacions de la conselleria de Salut eren confuses (les residències van arribar a rebre més de 60 protocols diferents), i es va deixar la responsabilitat en mans dels ciutadans i les ciutadanes: distància, mans i mascareta. Però el govern de la Generalitat es va oblidar de la seva responsabilitat com a govern: prevenir, detectar, testar, seguir, aïllar i posar en quarantena. Ha fallat el rastreig i el seguiment de nous casos així com la identificació de contactes. No va preveure recursos humans ni tecnològics.

La covid-19 evidencia el millor i el pitjor del sistema sanitari. El millor, les i els seus professionals, homes i dones que ha lluitat i estan lluitant a primera línia, la seva implicació i la seva dedicació. El pitjor és el desmantellament del sistema sanitari, que està portant a la pràctica el govern de la Generalitat de Catalunya amb l’excusa de la covid-19, especialment en l’atenció primària. És, per això, que demanem la restauració de tots els serveis que proporcionaven els CAP’s als veïns i a les veïnes, considerant indispensable i urgent retornar a oferir la totalitat dels serveis mèdics que s’hi prestaven i de forma presencial, com a pilars de l’atenció de proximitat que ens mereixem. Si aprimem l’atenció primària, perdem els efectes de la prevenció i la possibilitat de diagnosticar abans que sigui tard.

Considerem que és necessari que la conselleria de Salut de la Generalitat de Catalunya recuperi horaris, no només amb atenció telefònica, i serveis que s’han deixat de prestar, i que informi a la ciutadania. La salut no pot dependre d’un telèfon. Posem, per tant, de relleu la reducció que s’està produint de serveis i atenció ciutadana en els centres de salut. Així mateix, denunciem la disminució de la freqüència d’atenció i demanem que s’acabin les cues al carrer per fer la tria entre covid i no covid.

Considerem que la digitalització en la gestió és necessària, però que no es pot fer un canvi de model aprofitant la pandèmia actual del covid-19 i sense justificació ni avís previ, amb molta atenció telefònica que provoca retards importants i que allarga l’atenció presencial per part d’especialistes, fet que també està causant problemes amb el seguiment i prevenció de malalties cròniques.

No podem permetre que el sector sanitari no tingui a disposició tots els recursos humans i materials necessaris per fer una detecció eficaç dels positius, investigació dels casos, rastrejadors dels contagis i aïllament dels pacients positius per poder fer front a aquesta nova situació. A més, per tant, reclamem que la manca de recursos per part dels professionals dels centres de salut, sigui recuperada, i que disposin de metges i infermers suficients.

Recordem que en els darrers 10 anys, la despesa de la Generalitat de Catalunya en Salut ha baixat un 27%, fet que ha comportat la pèrdua de 920 facultatius, que serien més necessaris que mai en la situació d’emergència sanitària que avui patim.

Les diverses mobilitzacions dels col·lectius de sanitaris d’aquestes setmanes, ens indiquen els veritables punts febles d’unes polítiques que han sobrecarregat i tensionat en excés el sistema i les estructures professionals, i que si avui funciona, és per la gran vocació de dedicació i de servei del nostre personal sanitari.

Així mateix, és més necessària que mai la coordinació dels serveis de salut amb els serveis socials per poder detectar aquelles possibles persones transmissores i que a la vegada per la seva vulnerabilitat social els hi cal que se’ls faciliti recursos socials. Entre aquests col·lectius, més concretament la gent gran amb poca mobilitat, que veuen com el seu metge no els pot fer el seguiment bàsic (tensió, sucre...), sense poder-se desplaçar lluny del seu hàbitat, en moltes ocasions.

El retorn a la normalitat assistencial és urgent per tal de no deixar orfes d’assistència a milers de veïns i veïnes de la nostra comarca, posant especial atenció als col·lectius més vulnerables, com per exemple la gent gran i aquells veïns i veïnes que tenen més dificultats per realitzar desplaçaments.

És per tot això, que el grup municipal socialista, proposa al Ple l’adopció dels següents:

ACORDS

  1. Reclamem a la conselleria de Salut, doncs, que aporti els recursos, tant materials com humans, pel reforçament de l’atenció primària, base per la lluita contra la propagació de la pandèmia.
  2. Instem a millorar, a les conselleries de Salut i Benestar Social, la seva coordinació interna dels serveis de salut amb els serveis socials per poder detectar aquelles possibles persones transmissores i que a la vegada per la seva vulnerabilitat social els hi cal que se’ls faciliti recursos socials.
  3. Donem suport a les mobilitzacions que s’estan produint en el sector: vaga de metges interns residents, vaga de metgesses i metges a l’atenció sanitària i vaga del transport sanitari. Instem, per tant, a la conselleria de Salut que treballi per cuidar a qui ens cuida, recordant que tenen els pitjors sous i les pitjors condicions d’Europa.
  4. Instem a tirar endavant un Pacte per la Salut, un pacte que sigui consensuat amb tots els agents implicats. Un pacte per un sistema de salut públic, universal, equitatiu i de qualitat on la salut pública i l’atenció primària siguin els pilars fonamentals de la nostra sanitat.
  5. Notificar aquest acord la conselleria de Salut i la conselleria de Benestar Social de la Generalitat de Catalunya, a la delegació del govern de l’Estat, a la Federació de Municipis de Catalunya, a l’Associació Catalana de Municipis, al Consell Comarcal, als grups parlamentaris del Parlament de Catalunya i a les direccions dels CAP’s del municipi.

***

L’acord s’adopta per votació: Ordinària.

Vots favorables: Unanimitat de tots els presents.