Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mobilitat i Transport Públic

Edició 2022

La Setmana Europea de la Mobilitat s’organitza anualment per la Comissió Europea del 16 al 22 de setembre. Un any més, Ripollet es suma a la celebració de la Setmana Europea de la Mobilitat, amb l’objectiu de promoure hàbits de mobilitat més sostenibles, segurs i saludables al municipi, sensibilitzar als ciutadans sobre els impactes ambientals del transport i crear un entorn urbà més saludable.

La Setmana del 2022  porta per lema “Combina i mou-te!” que posa l’accent en la intermodalitat i ens anima a moure’ns de manera sostenible i practicar la intermodalitat, en el benefici per la nostra salut i per al medi ambient. Fer desplaçaments a peu, en bicicleta, en transport públic (especialment elèctric) o amb vehicle elèctric proporciona beneficis tant per a la salut de les persones com per al medi ambient, degut a la reducció de les emissions de gasos que provoquen l’efecte hivernacle, la contaminació acústica i atmosfèrica, i la millora de la qualitat de l’aire. També ens fa visualitzar els canvis possibles en l’ús de l’espai públic.

FBK-820x312.png
 
El transport i el canvi climàtic

Els gasos d’efecte hivernacle de l’atmosfera, principalment diòxid de carboni (CO2), metà, òxid nitrós i gasos fluorats, retenen el calor del Sol dins de l’atmosfera i provoquen un augment de la temperatura de la Terra.

La crema de combustibles fòssils (carbó, petroli i gas natural) és la principal causa de l’augment del CO2 a l’atmosfera, principal responsable del canvi climàtic a la Terra. El sector del transport motoritzat és el primer emissor de gasos d’efecte hivernacle a Espanya, en 2018 va ser responsable del 27.5% de les emissions en relació amb altres sectors. 

Gràfic 221. Emissions de GEI procedents del transporte en relación con otros sectores. España y Unión Europea (UE-28). 2018

gràfic-emissions-transport-01.jpg

Font: Sistema Español de Inventario y Proyecciones de Emisiones a la Atmósfera de gases de efecto invernadero y contaminantes atmosféricos (Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico).

També et pot interessar:

https://www.miteco.gob.es/es/cambio-climatico/temas/mitigacion-politicas-y-medidas/transporte.aspx

https://www.ecologistasenaccion.org/20911/transporte-y-cambio-climatico/

https://www.diba.cat/es/web/mediambient/pedalem-pel-clima

És imprescindible actuar per disminuir les emissions de CO2 a l’atmosfera. Les principals actuacions consisteixen en reduir l’ús del transport motoritzat i fer canvis cap a alternatives més sostenibles com els vehicles elèctrics, biocombustibles o la bicicleta.

L’Ajuntament de Ripollet porta a terme un conjunt de mesures per assolir una mobilitat més sostenible i respectuosa amb el medi ambient al municipi, i que es troben incloses en el Pla de Mobilitat Urbana Sostenible. Entre elles estan:

  • Impulsar l’ús del vehicle elèctric.
  • Implantar vehicles menys contaminants al servei de bus urbà.
  • Millorar el transport públic i fomentar el seu ús.
  • Promoure la mobilitat a peu i en bicicleta (millora de vies públiques, pacificació de carrers, etc.).

Des de l’any 2016 l’Ajuntament té actiu el servei R-Bici, un servei gratuït de préstec de bicicletes, amb l’objectiu de posar a disposició dels ciutadans una alternativa de transport sostenible per als desplaçaments urbans i així reduir l’ús del vehicle privat, contribuir a la reducció de la contaminació, la millora de la mobilitat, i la salut de les persones.

Com partipar?

Participa en la Setmana Europea de la Mobilitat i contribueix a millorar el nostre entorn.

  • Utilitza el servei de l'R-Bici del 16 al 22 de setembre (el dia 22 a la tarda, al c. Balmes) – Fes la teva reserva al telèfon 661 508 879. De 9 a 13 h i de 18 a 21 h. 
  • Dia sense cotxes, 22 de setembre – Atura el teu cotxe.
  • Mou-te a peu, bicicleta o transport públic sempre que puguis.
  • Consulta el programa d'activitats 2022: 

Dissabte 17 de setembre

Dimarts, 20 de setembre

Dijous, 22 de setembre

- Zona de rodatge lliure
- RBici. Lloguer de bicicletes
- Circuit d'educació vial amb bicicleta
- Activitat de sensibilització, amb la Comissió de persones amb discapacitat

Fes salut. Mou-te de manera sostenible!