Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mobilitat i Transport Públic

Setmana de la Mobilitat Sostenible

La Setmana Europea de la Mobilitat s’organitza anualment per la Comissió Europea del 16 al 22 de setembre. Un any més, Ripollet es suma a la celebració de la Setmana Europea de la Mobilitat, amb l’objectiu de promoure hàbits de mobilitat més sostenibles, segurs i saludables al municipi, sensibilitzar als ciutadans sobre els impactes ambientals del transport i crear un entorn urbà més saludable.

La Setmana del 2022  porta per lema “Combina i mou-te!” que posa l’accent en la intermodalitat i ens anima a moure’ns de manera sostenible i practicar la intermodalitat, en el benefici per la nostra salut i per al medi ambient. Fer desplaçaments a peu, en bicicleta, en transport públic (especialment elèctric) o amb vehicle elèctric proporciona beneficis tant per a la salut de les persones com per al medi ambient, degut a la reducció de les emissions de gasos que provoquen l’efecte hivernacle, la contaminació acústica i atmosfèrica, i la millora de la qualitat de l’aire. També ens fa visualitzar els canvis possibles en l’ús de l’espai públic.

FBK-820x312.png
 
El transport i el canvi climàtic

Els gasos d’efecte hivernacle de l’atmosfera, principalment diòxid de carboni (CO2), metà, òxid nitrós i gasos fluorats, retenen el calor del Sol dins de l’atmosfera i provoquen un augment de la temperatura de la Terra.

La crema de combustibles fòssils (carbó, petroli i gas natural) és la principal causa de l’augment del CO2 a l’atmosfera, principal responsable del canvi climàtic a la Terra. El sector del transport motoritzat és el primer emissor de gasos d’efecte hivernacle a Espanya, en 2018 va ser responsable del 27.5% de les emissions en relació amb altres sectors. 

Gràfic 221. Emissions de GEI procedents del transporte en relación con otros sectores. España y Unión Europea (UE-28). 2018

gràfic-emissions-transport-01.jpg

Font: Sistema Español de Inventario y Proyecciones de Emisiones a la Atmósfera de gases de efecto invernadero y contaminantes atmosféricos (Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico).

També et pot interessar:

https://www.miteco.gob.es/es/cambio-climatico/temas/mitigacion-politicas-y-medidas/transporte.aspx

https://www.ecologistasenaccion.org/20911/transporte-y-cambio-climatico/

https://www.diba.cat/es/web/mediambient/pedalem-pel-clima

És imprescindible actuar per disminuir les emissions de CO2 a l’atmosfera. Les principals actuacions consisteixen en reduir l’ús del transport motoritzat i fer canvis cap a alternatives més sostenibles com els vehicles elèctrics, biocombustibles o la bicicleta.

L’Ajuntament de Ripollet porta a terme un conjunt de mesures per assolir una mobilitat més sostenible i respectuosa amb el medi ambient al municipi, i que es troben incloses en el Pla de Mobilitat Urbana Sostenible. Entre elles estan:

  • Impulsar l’ús del vehicle elèctric.
  • Implantar vehicles menys contaminants al servei de bus urbà.
  • Millorar el transport públic i fomentar el seu ús.
  • Promoure la mobilitat a peu i en bicicleta (millora de vies públiques, pacificació de carrers, etc.).

Des de l’any 2016 l’Ajuntament té actiu el servei R-Bici, un servei gratuït de préstec de bicicletes, amb l’objectiu de posar a disposició dels ciutadans una alternativa de transport sostenible per als desplaçaments urbans i així reduir l’ús del vehicle privat, contribuir a la reducció de la contaminació, la millora de la mobilitat, i la salut de les persones.

Com partipar?

Participa en la Setmana Europea de la Mobilitat i contribueix a millorar el nostre entorn.

  • Utilitza el servei de l'R-Bici del 16 al 22 de setembre (el dia 22 a la tarda, al c. Balmes) – Fes la teva reserva al telèfon 661 508 879. De 9 a 13 h i de 18 a 21 h. 
  • Dia sense cotxes, 22 de setembre – Atura el teu cotxe.
  • Mou-te a peu, bicicleta o transport públic sempre que puguis.
  • Consulta el programa d'activitats 2022: 

Dissabte 17 de setembre

Dimarts, 20 de setembre

Dijous, 22 de setembre

- Zona de rodatge lliure
- RBici. Lloguer de bicicletes
- Circuit d'educació vial amb bicicleta
- Activitat de sensibilització, amb la Comissió de persones amb discapacitat

Fes salut. Mou-te de manera sostenible!