Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Feminismes

Frida Kahlo (1907 - 1954)

English Torras (Galeries Mercacentre), Mobles Tamarit (Rbla. de Sant Jordi, 119) i Cacu's Cakes (c. de Rafael Alberti, 16-18)

Frida_Kahlo.jpgFrida Kahlo va néixer a Coyoacán (Mèxic) el 1907, on va morir el 1954. Va patir poliomielitis de petita. El 1925 va tenir un greu accident que la va deixar postrada al llit durant tres mesos i va patir 32 operacions, en aquell moment va començar a pintar. Ho feia en un cavallet especial des del llit i amb un mirall col·locat a la part superior que li permetia veure's ella mateixa. D'aquí que els primers quadres que va pintar fossin autoretrats. 

La seva pintura poc a poc es va tornar més complexa, i reflectia el xoc entre les seves ànsies de felicitat i la contant amenaça de la seva pròpia destrucció. Va començar a freqüentar els ambients polítics, artístics i intel·lectuals i es va influir de les idees del nacionalisme revolucionari del país. 

Es va casar amb el muralista Diego Rivera, amb qui va tenir una relació molt turmentosa. Rivera va tenir una relació amb la germana petita de Frida, Cristina. I Frida va tenir relacions tant amb homes com amb dones al llarg de la seva vida. Van viure a Nova York i a Detroit, per després tornar a Mèxic, i anar a San Francisco, on els dos es van tornar a casar per segona vegada, després d'haver-se divorciat. L'any 1953 van haver d'amputar-li la cama per sota del genoll, un fet que la va fer caure en una profunda depressió que la va portar a diversos intents de suïcidi. Durant aquest temps escriuria poemes sobre el sofriment i el dolor als seus diaris. 

La seva obra va arribar a tenir un gran reconeixement internacional després de la seva mort, l'any 1954. Va ser de les primeres pintores que va expressar la identitat femenina des de la seva pròpia òptica, rebutjant la visió d'allò femení que es dibuixava des del món tradicional masculí. Ella va contribuir en la formació d'un nou tipus d'identitat per la dona i actualment es reconeguda com un símbol del feminisme.