Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Moció per demanar la fi del comerç d'armes amb Israel. Presentada pel grup municipal de Ara Decidim Ripollet. Exp. 2024/581

Israel està bombardejant intencionadament a la Franja de Gaza barris residencials, escoles, camps de refugiats, hospitals i ambulàncies. El fiscal de la Cort Penal Internacional ha obert investigacions per crims de guerra, arrel de la denúncia interposada per Sudàfrica, i organitzacions de drets humans i agències de les Nacions Unides demanen que la comunitat internacional prengui mesures urgents per aturar aquesta massacre. Només entre el 7 d'octubre i el 27 de novembre del 2023 han estat assassinades a Gaza més de 23.000 persones, entre elles almenys 8.000 nens i nenes. Save the Children denuncia que hi ha hagut més morts infantils a la Franja de Gaza aquest últim mes que en tots els conflictes del món des del 2019. Segons aquesta organització, un nen mor cada 10 minuts a Gaza.

 

Experts de Nacions Unides alerten que el que està passant avui a Gaza podria ser un genocidi i insten els governs a passar a l'acció afirmant que "els aliats d'Israel també tenen responsabilitat i han d'actuar ara per impedir el seu desastrós curs d'acció (...) totes les parts han de complir les seves obligacions en virtut del dret internacional humanitari i dels drets humans."

 

L'article I de la Convenció per a la Prevenció i Sanció del Delicte de Genocidi, de la qual l'Estat espanyol és signant, obliga els estats a prendre mesures per prevenir i sancionar aquest tipus de crims contra la humanitat. Recordem que, a més, aquest indici de genocidi es comet contra un poble que fa dècades que està sotmès a un règim d'apartheid, tal com denuncien Amnistia Internacional i Human Rights Watch.

 

L'embargament d'armes és un pas necessari en aquesta direcció i una obligació no només moral, sinó també legal, tal com es recull en el marc jurídic espanyol que prohibeix la venda d'armes a països en conflicte o on es donen importants vulneracions de Drets Humans. Aquestes normes són:

 

  1. Llei 53/2007, de 28 de desembre, sobre el control del comerç exterior de material de defensa i de doble ús.

 

  1. Tractat sobre comerç d'armes, ratificat per Espanya el 17 de març del 2014.

 

  1. Posició Comuna 2008/944/PESC del Consell, de 8 de desembre del 2008, per la qual es defineixen les normes comunes que regeixen el control de les exportacions de tecnologia i equips militars.

El Govern espanyol ja ha pres decisions similars anteriorment, com quan va suspendre les vendes d'armes a Líbia, durant la guerra civil o la venda de material antiavalots a Veneçuela. Comptem, fins i tot, amb un precedent de suspensió temporal de venda d'armes a Israel l'agost del 2014. En aquesta data, sota la Presidència de Mariano Rajoy, Israel va assassinar 2.205 palestins a Gaza, dels quals 538 eren nens i nenes. Si en aquell moment estava justificat l'embargament d'armes, avui és més necessari que mai.

 

És important entendre aquest embargament d'armes de manera bidireccional, és a dir, cal prohibir tant la venda com la compra d'armament i la tecnologia de seguretat a Israel. Espanya compra moltes més armes a Israel de les que ven. Israel usa Palestina, sobretot la Franja de Gaza, com a camp d'experimentació per testar noves armes i mètodes de repressió que després exporta per ser usats contra població civil arreu del món. Aquests productes s'anuncien com a "provats en combat" i això s'ha convertit en un valor afegit al mercat de la seguretat i la defensa internacional. La marca “provat en combat” que Israel promociona fa referència a productes que s'han provat sobre població civil palestina. Un genocidi hauria de retre comptes i no beneficis econòmics.

Els governs, entre ells el Govern de l'Estat espanyol, tenen la responsabilitat i el deure de contribuir al manteniment de la pau i al respecte dels drets humans a tot el món i això passa per acabar amb la impunitat d'Israel davant dels seus sistemàtics crims contra el poble palestí.

 

Creiem que l'Estat espanyol pot i ha de liderar aquest procés i esdevenir un referent mundial per a la construcció de la pau i la justícia global.

 

Per totes aquestes raons, proposem els següents acords:

 

  1. Exigir al Govern d'Espanya la fi immediata del comerç militar i de seguretat amb Israel.

 

  1. Traslladar aquest acord a la Presidència del Govern i als portaveus parlamentaris al Congrés i al Senat.