Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Per la reindustrialització del terreny de l’antiga Sintermetal

Moció per la reindustrialització del terreny de l’antiga Sintermetal. Presentada pel grup de A Decidim Ripollet

A principis de Juliol de l’any 2020 ens arribava una notícia que, enmig de la pandèmia, ens va colpir a totes: el tancament de l’empresa Motherson Sintermetal. Aquest tancament representava la pèrdua de 183 llocs de treball, 14 empreses de la cadena de valor impactades i la pèrdua d’activitat industrial a la zona.

Tot i tenir 9 polígons industrials, que representen 82ha del total dels 4km2 que mesura Ripollet, l’activitat industrial només representa el 16,8% de tota l’activitat econòmica del municipi, que es tradueix en una ocupació del 19,6% de la població activa, lluny del 69,1% del sector serveis. No és un fet aïllat a nivell comarcal, però amb els nivells d’atur de Ripollet no podem permetre perdre sòl industrial en favor d’interessos urbanístics.

Mesos després del tancament de l’empresa Motherson Sintermetal l’àmbit de desenvolupament econòmic de l’Ajuntament de Ripollet va encarregar la redacció d’un Pla estratègic industrial, perquè necessitàvem identificar què som per tal de treballar en l’enfortiment del nostre teixit industrial i necessitàvem tenir un relat sòlid i situar-nos al mapa per anar a interlocutar amb les diferents entitats supramunicipals i estar alineats amb els projectes que s’hi estan desenvolupant des d’aquestes, com el Pacte per la Reindustrialització impulsat des del Consell Comarcal, del qual en formem part, o el Pacte Industrial de la Regió Metropolitana de Barcelona. Perquè, malgrat la crisi econòmica, la deslocalització d’empreses industrials, etc.. les administracions estan treballant per tal de trobar solucions i sortides conjuntes a aquestes problemàtiques compartides, apostant per la indústria.

Aquest Pla Estratègic industrial, presentat el passat 12 de maig, i que compta amb el suport del teixit econòmic del territori,  ens identifica fortaleses i oportunitats a nivell industrial, com són l’oportunitat de singularitzar-nos com a PAE de subministradors i proveïdors de serveis per empreses grans del territori i el lideratge a nivell formatiu, gràcies a la qualitat dels cicles de l’IES Palau Ausit. Són aquestes dues grans oportunitats les que ens mouen a lluitar  i seguir-nos movent per tal de retenir al talent jove i mantenir viva l’activitat industrial del nostre municipi. I és per aquesta raó que des del principi hem buscat proactivament la complicitat de la Generalitat de Catalunya, per tal de què incloguin els terrenys dins la seva cartera de recerca i ens acompanyin en la cerca activa d’empreses que puguin estar interessades en tornar a ocupar l’espai, tot i els hàndicaps que té: volumetries obsoletes, integració dins zona urbana.

A aquests dos hàndicaps, però,  cal afegir un altre,  que és el que ens mou a presentar aquesta moció: les empreses que han mostrat interès pel terreny necessiten un posicionament polític unànime de Ple en el que ens comprometem a mantenir la qualificació dels terrenys com a zona industrial, evitant així un possible interès d’especuladors urbanístics, que xocaria amb els interessos d’aquest Goverrn, que no són altres que recuperar l’activitat econòmica perduda,  per tal de crear ocupació directa i de manera indirecta gràcies a la cadena de valor que se’n pugui originar (empreses proveïdores, restauració, .. ) i que de ben segur aportarà riquesa al nostre municipi.

Per aquestes raons, l’únic punt d’acord d’aquesta moció és el següent:

-El Ple de l’Ajuntament de Ripollet es compromet a mantenir la qualificació de sòl industrial als terrenys de l’antiga Motherson Sintermetal,  buscant, d’aquesta manera, la reactivació econòmica de l’espai i la conseqüent ocupabilitat que se’n generarà.