Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La situació de les dones en Afganistan

Moció sobre la situació de les dones a l’Afganistan. Presentada pel Grup Municipal del PSC-CP.-

L’arribada al poder dels talibans a l’Afganistan preocupa a les institucions europees i a la comunitat internacional pel que suposa de vulneració dels drets humans en aquest país, especialment envers les dones i les nenes.

 Sabem que amb l’anterior govern talibà, entre 1996 i 2001, les dones no podien sortir de casa soles, ni anar al metge, ni estudiar, treballar o participar en la vida social i política. Les dones afganes tampoc tenien instruments per protegir-se de la violència masclista a la que estaven exposades de manera permanent, ni decidir sobre el seu matrimoni i la seva maternitat.

La violència imposada pels talibans va convertir les dones en esclaves.

Durant les últimes dues dècades, tot i que amb moltes deficiències, els drets de les dones i les nenes afganes ha progressat de manera significativa. Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), durant aquests anys, el 87% de la població, incloses les dones, van poder anar a centres mèdics. Actualment hi ha 3,3 milions de nenes que reben educació i les dones han començat a participar en la feina i en la vida econòmica, política, social i cultural.

L’Afganistan necessita seguir avançant en igualtat i en drets: aconseguir que totes les nenes puguin anar a l’escola, augmentar la participació de les dones en l’ocupació, la política o la vida social, i eradicar la violència masclista, sigui del tipus que sigui.

L’arribada dels talibans al poder pot suposar no només frenar aquest procés, sinó fer moltes passes enrere respecte als avenços aconseguits per a les dones en els últims 20 anys.

La vida de les dones afganes ens importa. És per això que reclamem de manera urgent que tota la comunitat internacional, inclosa l’Organització de Nacions Unides (ONU), la Unió Europea (UE) i tots els països que en formen part, emprenguin totes les accions que siguin necessàries per evitar la tragèdia, recolzant la vida, la seguretat i els drets de les dones afganes. En el diàleg amb els talibans, els drets i llibertats de les dones i nenes no estan en venda, s'han de respectar. Parlem de drets humans. Avui són elles, demà podríem ser nosaltres.

Les institucions europees han de ser referència de drets i llibertats, no poden mirar cap a un altre costat amb pretextos absurds davant la gravetat del drama humanitari que plana sobre aquell país, especialment sobre aquestes dones i nenes. Les seves vides són les nostres vides i no podem abandonar-les a la seva sort.

Exigim complir amb els compromisos adquirits dins els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), on l’objectiu 5 entén la igualtat entre dones i homes com un dels fonaments per construir un món pacífic, pròsper i sostenible, i es compromet amb la ciutadania plena de les dones, pel qual és imprescindible l’eliminació de totes les formes de discriminació i la violència masclista, en qualsevol de les seves manifestacions.

Per tot això, des del Grup Municipal Socialista instem a l'aprovació pel Ple de Ripollet dels següents acords:

  1. Manifestem la nostra preocupació per la situació de les dones i les nenes a l’Afganistan i donem el nostre suport com a administració pública a totes les accions que tinguin per objectiu evitar que es vulnerin els seus drets fonamentals, inclòs el seu dret a decidir sobre la seva educació, ocupació, participació política, econòmica, social o cultural, així com el dret a viure lliures de violència masclista, eradicant el matrimoni forçat i el matrimoni infantil.
  2. Reclamem a la Comunitat Internacional, tant a les Nacions Unides com a la UE, perquè iniciïn totes les actuacions necessàries dirigides a preservar la vida de les dones i nenes afganes, de forma que tots els processos de diàleg i cooperació actual i futura incloguin la condicionalitat de la garantia dels drets de les dones i les nenes, així com el seu reconeixement com a ciutadanes de ple dret.
  3. Recolzem la labor duta a terme pel govern espanyol en la recepció de les persones que han treballat per les institucions europees durant aquests anys i en l’adopció de mesures de protecció a les dones que es trobin en situació de risc pel simple fet de ser dones, així com a aquelles altres que han lluitat i lluiten a favor dels drets de les dones i les nenes, a les defensores dels drets humans, i aquelles professionals que durant aquests anys han treballat per la construcció de la llibertat i la democràcia a l’Afganistan.
  4. Instem al Consell Europeu i a la Comissió Europea facilitar la gestió de corredors humanitaris des d’Afganistan a la UE per totes les dones i nenes en perill de persecució, i crida als Estats Membres de la UE a obrir les seves fronteres per donar una solució responsable i solidària a aquest drama humanitari.
  5. Manifestem el nostre compromís com a Ajuntament amb els valors democràtics de llibertat, igualtat i fraternitat.
  6. Ens comprometem a traslladar aquests acords al Govern Espanyol (Ministeris de Defensa, Igualtat i Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació), Congrés dels i les Diputades, al Senat, al Parlament de Catalunya, a les entitats municipalistes FMC i ACM, al Fons català de cooperació al desenvolupament, i a les entitats i associacions en defensa dels drets de les dones del nostre municipi.

---

L’acord s’adopta per votació: Ordinària.

Vots favorables: 20. Unanimitat de tots els presents.