Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Llibertat per a Oriol Junqueras i la resta de presos polítics

Moció per reclamar la nul·litat de la sentència i la llibertat immediata d'ORIOL Junqueras i la resta de presos i preses polítiques. (Presentada d’urgència en la Junta de Portaveus, pel grup d’ERC-ARA-AM).

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea ha dictat sentència, en data 19 de desembre de 2019, que reconeix la immunitat d’Oriol Junqueras. La justícia ha arribat des d’Europa, determinant que la immunitat d’un eurodiputat és vigent des que es proclamen de forma definitiva els resultats de les eleccions, desvinculant-ho del procediment intern dels estats membres.

Això significa, per tant, que des del passat mes de maig, quan es van celebrar les darreres eleccions europees, Oriol Junqueras, i la resta de polítics catalans escollits com a eurodiputats, Carles Puigdemont i Toni Comín, han vist vulnerats els seus drets.

És el torn, per tant, de la justícia espanyola. Exigim que de forma immediata el Tribunal Suprem apliqui la sentència europea i deixi en llibertat Oriol Junqueras, anul·lant la sentència condemnatòria en relació al judici de l’1 d’octubre. Amb el reconeixement de la immunitat d’Oriol Junqueras, tot el procediment posterior a la immunitat és nul. D’aquí l’exigència de nul·litat immediata de la sentència i l’exigència de la seva posada en llibertat.  

La sentència del Tribunal Europeu exigeix el deure de col·laboració dels estats i, d’acord amb aquest principi, no hi ha excuses per demorar més la llibertat immediata d’Oriol Junqueras, respectant la immunitat que se li ha reconegut. 

Cal destacar, també, que fins i tot el president del Parlament Europeu, David Sassoli, s'ha pronunciat en el sentit que l'estat espanyol apliqui amb celeritat la sentència dictada pel Tribunal de Justícia de la Unió Europea.

Per tots els motius exposats anteriorment, es proposa al ple l’adopció dels següents acords:

PRIMER. Demanar al Tribunal Suprem que apliqui la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea i, en conseqüència, exigir la nul·litat de la sentència del judici de l’1 d’octubre i reclamar la llibertat immediata d’Oriol Junqueras.

SEGON. Reclamar que la resta d’independentistes catalans que fins ara han vist negada la seva condició d’eurodiputats, Carles Puigdemont i Toni Comín, puguin adquirir-la de forma immediata, en virtut de la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea.

TERCER. Reconèixer els drets dels ciutadans i ciutadanes que van exercir el seu vot a les passades eleccions europees del 26 de maig a opcions independentistes i reclamar que no vegin més temps vulnerats els seus drets.

QUART. Instar l'administració espanyola a aturar la repressió en totes les seves formes - com la inhabilitació del President Torra - i a l'alliberament immediat de tots els presos i preses polítiques.

CINQUÈ. Fer arribar aquest acord a la presidència del Tribunal Suprem, a la presidència del Parlament Europeu i als portaveus dels grups parlamentaris del Parlament Europeu.

***

L’acord s’adopta per votació: Ordinària.

Vots favorables: 12. Dels grups de Ara Decidim Ripollet, ERC-ARA-AM i SOM Ripollet.

Vots en contra: 9. Dels grups de PSC-CP i C’s.

Abstencions: Cap.