Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Economia Social i Solidària

Presentació

Què és l’Economia Social i Solidària?

L'Economia Social i Solidària (ESS) són un conjunt d’activitats socials i econòmiques que posen al centre de l’activitat econòmica resoldre les necessitats de les persones que en formen part.

Les iniciatives poden voler resoldre les necessitats de treball, de consum o de serveis – principalment – de les persones que en formen part; poden voler resoldre les necessitats de treball o especials que puguin tenir el públic a qui van destinades o, en molts casos, ambdues necessitats.

Algunes de les característiques més importants d’aquestes entitats són la propietat col·lectiva de l’organització, la gestió democràtica per part dels seus membres, l’adhesió voluntària, l’autonomia i independència respecte a partits polítics o organitzacions religioses, la voluntat permanent de formació i informació dels seus associats, i en molts casos també la manca d’ànim de lucre en la seva activitat econòmica.

És per tot això que dins l’univers de l’ESS hi considerem diverses fórmules jurídiques:

  • Associacions: entitats sense ànim de lucre que busquen resoldre necessitats del tipus social. Poden fer activitat econòmica però la seva funció principal és de caràcter social.
  • Cooperatives: empreses de propietat col·lectiva i gestió democràtica. Estan pensades per generar activitat econòmica i poden ser sense ànim de lucre.
  • Societats Anònimes/Limitades Laborals: SAL o SLL en les que, com a mínim el 50,1% de la propietat està en mans dels treballadors o treballadores.
  • Fundacions: entitats sense ànim de lucre amb finalitat social. Malgrat tenir alguns elements no democràtics – els membres del patronat estan escollits a dit i són vitalicis a no ser que renunciïn, per exemple – es consideren entitats d’economia social.

Des del servei d’ESS de l’Àmbit de Desenvolupament Econòmic ens posem a la vostra disposició per assessorar-vos en la constitució, les gestions derivades del dia a dia o en la cerca de finançament especialitzat, entre altres.

Informació de contacte

Economia Social i Solidària

Adreça
c. de Sant Sebastià, 26
Codi postal
08291 Ripollet
Telèfon
935807642 - ext. 9804
Correu electrònic
economiestransformadores@ripollet.cat
Horari
Dilluns a divendres, de 8 a 15 h