Què són les Economies Transformadores?
Les economies transformadores són l’evolució natural de l’economia social i solidària vers una mirada més global i que pretén incloure totes les activitats socioeconòmiques que proposen superar el model socioeconòmic imperant.
Si l’economia social i solidària està formada per fundacions i associacions – en el seu àmbit associatiu – i cooperatives o societats anònimes i limitades laborals – en l’empresarial -, les economies transformadores volen incloure experiències de l’economia comunitària encara sense formalitzar, persones autònomes amb projectes transformadors per la seva comunitat i l’entorn, accions i activitats al voltant de l’economia feminista i de les cures, l’economia circular, l’emprenedoria social en el seu moment més incipient... d’aquí el canvi de nom i l’obertura de mires.
Les iniciatives de l'ESS poden voler resoldre les necessitats de treball, de consum o de serveis – principalment – de les persones que en formen part; poden voler resoldre les necessitats de treball o especials que puguin tenir el públic a qui van destinades o, en molts casos, ambdues necessitats.
Les economies transformadores poden ser activitats socioeconòmiques que cerquin resoldre les necessitats de les persones que les composen, però que encara no hagin resolt la manera administrativament legal per fer-ho. Això és, mitjançant l'economia informal (que no il·legal), entenent que no han trobat la manera de legalitzar l'activitat; l'economia feminista o de les cures; l'economia comunitària (que resolt, per la via que sigui, les necessitats d'una comunitat determinada); l'economia del bé comú; persones emprenedores individuals amb un projecte en procés de formalitzar amb un impacte positiu cap a la comunitat on s'aterrent; etc...
Algunes de les característiques més importants d’aquestes entitats són la propietat col·lectiva de l’organització, la gestió democràtica per part dels seus membres, l’adhesió voluntària, l’autonomia i independència respecte a partits polítics o organitzacions religioses, la voluntat permanent de formació i informació dels seus associats, i en molts casos també la manca d’ànim de lucre en la seva activitat econòmica.
És per tot això que hem trascendit de l'univers ESS a la proposta d'Economies Transformadores.
Des del servei d’Economies Transformadores de l’Àmbit de Desenvolupament Econòmic ens posem a la vostra disposició per si qualsevol d'aquestes coses que us expliquem us ressonen. Oferim serveis d'acompanyament a aquestes iniciatives, així com de divulgació, exploració, desenvolupament estratègic, formació i acompanyament a l'aterratge del projecte o la proposta socioeconòmica, l'enxarxament i la cerca de recursos i finançament.