Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Patrimoni

DIM 2023

TWITTER.jpg

El Dia Internacional dels Museus (DIM) se celebra cada any el 18 de maig. Es tracta d’una esdeveniment mundial organitzat anualment per l’ICOM (Consell Internacional dels Museus). Es va crear el 1977 per sensibilitzar el gran públic sobre el paper dels museus en el desenvolupament de la societat.


El CIP hi participa des de l’any 2007 i des del 2012 es va adherir també a La Nit dels Museus, una iniciativa promoguda pel Consell d’Europa en la que participen més de tres mil museus de quaranta països diferents.

Els museus contribueixen de manera fonamental al benestar i al desenvolupament sostenible de les nostres comunitats. En aquest sentit, poden contribuir de moltes maneres a la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de les Nacions Unides: des del suport a l'acció climàtica i el foment de la inclusió, fins a la lluita contra l'aïllament social i la millora de la salut mental.

Cada any, des del 2020, el Dia Internacional dels Museus dóna suport a un conjunt d'ODS. El DIM 2023 se centrarà en els següents objectius: la salut i el benestar mundial per tal de garantir una vida sana i promoure el benestar per a totes les persones i edats, en particular pel que fa a la salut mental i l'aïllament social; l’acció pel clima: prendre mesures urgents per combatre el canvi climàtic i els seus impactes. Finalment, la vida a la terra per protegir, restaurar i promoure l'ús sostenible dels ecosistemes terrestres.

De la seva banda, des del CIP Molí d’en Rata s’han programat un seguit d’activitats amb la voluntat de contribuir a l’assoliment d’aquests objectius.

 

Programació del DIM a Ripollet
Dissabte es durà a terme el taller familiar Juga amb la Història ‘Quina olor que fa!’, que s’enfocarà en el benefici de les plantes medicinals i aromàtiques, un patrimoni natural mil·lenari que es transmet de generació en generació.

L’exposició ‘Menús de Guerra’, que es pot visitar actualment al CIP, serà la protagonista de la Nit dels Museus, de dissabte. Enguany aquesta celebració comptarà amb amb la col·laboració de les Nits de Música de l’Associació d’Espectadors del Teatre del Mercat Vell, la participació de Joan Ramón Costa d'El Setrill i de Joan Giménez d'Els Inútils per la cuina; així com la col·laboració d’Agustín Villar, Paqui Fernández i Cristina Benavent, de l’Escola de Persones Adultes Jaume Tuset, i Jordi Sans. A més, l’activitat comptarà amb la guia especial del comissari de l’exposició Sergi Freixes i tots junts cuinaran una fusió de coneixement, poesia i música. En acabar, es podran tastar algunes de les receptes més especials del receptari 'Menús de guerra' que va editar la Generalitat l’any 1937 i que dona nom a la mostra.

Com a novetat, diumenge es portarà a terme l’activitat 'El museu dóna joc', amb la que infants i adults podran passar una estona entretinguda jugant a jocs de taula, amb l’acompanyament de diferents ripolletencs i ripolletenques afeccionats a ells. D’aquesta manera, i seguint amb l’objectiu de promoure una vida de benestar i equilibri, s’oferirà l’oportunitat de compartir un espai que afavoreixi el desenvolupament psicològic i emocional, la presa de decisions, la memòria, l’autoconfiança, entre d’altres. Convertint-se en una prova pilot amb la voluntat que sigui una activitat més estable dins la programació habitual del museu.

Finalment el dia 18, Dia Internacional dels Museus, hi haurà portes obertes a l’equipament i els participants al Ripoquiz a la xarxa social de @ripolletcultura entraran en el sorteig d’un lot de llibres d’història local.