Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Patrimoni

DIM 2024

Programa del Dia Internacional dels Museus al CIP Molí d'en Rata

DIM-2024-capçalera-web.png

Activitats

Dijous 16 de maig, a les 19 h
El museu endolceix les festes: rodes de molí, un dolç molt ripolletenc

010.jpgSabies que Ripollet té el seu propi dolç? És una proposta del CIP Molí d’en Rata que ens apropa a les nostres arrels agrícoles. En aquest taller aprendrem a fer la galeta típica de Ripollet amb forma de roda de molí.

 

A càrrec d’Àngel Salud, pastisser. Preu: 4 €.

Reserves: reserves.molidenrata@ripollet.cat i 935 946 057

 

 

 

 

 

Dissabte 18 de maig, d’11 a 14 h i de 17 a 23 h, i diumenge 19, de 10 a 14 h
Jornades de portes obertes al CIP Molí d’en Rata

008.jpgEls visitants podran gaudir de l’exposició temporal “Contes en Guerra”, comissariada per Sergi Freixes, que gira al voltant de l’ús dels contes per explicar la lluita contra el feixisme i els valors de la segona República a la infància, en el context de la Guerra Civil.

També podran visitar l’exposició permanent “Protagonistes. Ripolletencs que deixen petjada” sobre la vida de sis personatges destacats de la ciutat que van traspassar les seves fronteres i que han estat reconeguts per la seva feina extraordinària en diversos camps.

 

 

 

Dissabte 18 de maig, a les 18 h
Visita guiada al Molí d’en Rata

007.jpgEn aquesta visita podreu veure l’interior del molí i les estances dels moliners, i aprendreu com funcionava un molí hidràulic, quins cereals es cultivaven en aquest territori, i tota la vida del pa, des que es planta la llavor fins que ens el mengem.

 

No cal reserva prèvia.

A càrrec d’Schola Activa.

 

 

 

Dissabte 18 de maig, a les 18 h
El Museu dona joc: Jocs de taula al Museu

003.jpgVols conèixer diferents moments de la història mentre comparteixes una bona estona amb els amics? Al CIP Molí d’en Rata tenim diferents jocs perquè els gaudiu! Agrícola, Draktosaurus, Código Secreto i Viticulture. Us hi esperem!

Amb el suport del Centre de Normalització Lingüística de Ripollet i la Biblioteca Municipal.

Reserves: reserves.molidenrata@ripollet.cat i 935 946 057

 

 

 

Dissabte 18 de maig, a les 20 h
Nit dels Museus Nit de música: “Músiques de l’exposició «Contes en Guerra» i teatralització Contes en Guerra”

002.pngSessió especial de les Nits de Música amb motiu del Dia Internacional dels Museus al CIP Molí d’en Rata. Amb la participació de Sergi Freixes, comissari de l’exposició “Contes en Guerra”. Gaudireu de l’exposició d’una manera molt especial i amb sorpresa final inspirada en els cereals que es molien al Molí d’en Rata.

No cal reserva prèvia.

Organitza: Nits de Música de l’AETMV.

 

 

Diumenge 19 de maig, a les 11 h
Taller de sketchbooking: “Un Ripollet de postal”

004.jpgDescobreix el patrimoni ocult municipal amb un itinerari guiat i taller on podràs practicar les teves habilitats artístiques. Amb els treballs realitzats farem un Ripollet de postal!


A càrrec de RipoArt.

Reserves: reserves.molidenrata@ripollet.cat i 935 946 057

 

 

 

Diumenge 19 de maig, a les 12 h
Presentació del mòdul expositiu “I tú? Què has fet per la victòria?”: l’acollida de refugiats a Ripollet

Presentació del mòdul del programa Memòria en Xarxa de la Xarxa de Museus Locals de la Diputació de Barcelona. Com a conseqüència del cop d’estat del 1936, a Catalunya comença una mobilització sense precedents per fer front als sollevats. Una part de la població s’integra en les forces que han de combatre al front; l’altra contribueix a l’esforç de guerra des de la rereguarda.

En un context de guerra oberta, de revolució social i d’aïllament internacional, l’economia del país es veu obligada a adaptar-se a la nova situació. La indústria es transforma per poder produir armes i tot tipus de materials per al front. El camp s’organitza per produir aliments i es creen xarxes assistencials per atendre les persones ferides i la població desplaçada. També s’organitza la “Defensa Passiva” com a resposta als atacs aeris.

005.jpg

 

Dimarts 21 de maig, a les 17.30 h
“Noms per la memòria”

Taller obert de memòria sobre motius i sobrenoms de Ripollet  per recuperar i localitzar algunes de les cases, masies i malnoms de Ripollet. No cal inscripció prèvia.

 

Diumenge 26 de maig, a les 11 h
Itinerari: “Nucli antic: l’origen de la vila”

009.jpgMolins, vinyes, botigues, persones... Farem un viatge en el temps pertrobar l’origen de la nostra vila, i seguirem les petjades que la història ens ha deixat amagades en els carrers que veiem cada dia. L’itinerari començarà des del CIP Molí d’en Rata.

A càrrec d’Schola Activa.

Reserves: reserves.molidenrata@ripollet.cat i 935 946 057