Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

LGTBIQA+

Dia Internacional de la Visibilitat Trans

31 de març. Manifest signat per l'Ajuntament de Ripollet i l'Observatori contra l'LGTBI-fòbia

Avui, 31 de març, des de l’Ajuntament de Ripollet ens sumem a la commemoració del Dia Internacional de la Visibilitat Trans, una jornada per reconèixer i visibilitzar les persones trans, la seva diversitat, la seva lluita i les seves aportacions a la nostra societat. És també una data per denunciar les violències i discriminacions que encara avui pateix aquest col·lectiu i per reafirmar el nostre compromís amb una societat més justa, inclusiva i lliure de transfòbia.

Aquest dia, celebrat arreu del món des de 2014 gràcies a l’impuls dels moviments socials i activistes trans, ens recorda que encara queda molt camí per recórrer per assolir la plena igualtat de drets i oportunitats. Tot i avenços importants com l’aprovació de la Llei estatal per la igualtat de les persones trans i per la garantia dels drets LGTBI+, la realitat ens demostra que les discriminacions estructurals, els discursos d’odi i la violència continuen presents en el dia a dia de moltes persones trans.

És especialment preocupant la deshumanització creixent d’aquest col·lectiu, alimentada sovint per discursos mediàtics i polítics que, des del desconeixement i la intencionalitat ideològica, qüestionen la seva existència i fomenten l’odi. Aquesta situació s’agreuja amb l’auge de moviments d’extrema dreta que intenten institucionalitzar la transfòbia i frenar el progrés en drets socials. Fets recents com l’agressió a una dona trans a Barcelona o intents de crema de símbols LGTBIQ+ en espais públics ens mostren com aquests discursos tenen conseqüències reals, especialment entre les generacions més joves.

Des de Ripollet, denunciem aquesta realitat i defensem amb fermesa el dret de totes les persones a viure lliurement la seva identitat i expressió de gènere, sense por, sense violència i amb plena dignitat. Ens comprometem a continuar treballant per fer efectius aquests drets a tots els àmbits de la vida municipal.

Per això:

  • Reclamem la plena autodeterminació de gènere, sense tuteles, terminis ni condicions, per a totes les persones, independentment de l’edat, situació administrativa o capacitat.
  • Apostem per una educació pública i transformadora, que promogui el respecte, la diversitat i la convivència, i que visibilitzi la realitat de les persones trans i de totes les dissidències de gènere.
  • Ens comprometem a garantir serveis públics inclusius i lliures de discriminació, especialment en l’àmbit de la salut, assegurant l’accés a una atenció mèdica integral, segura i despatologitzadora.
  • Reivindiquem polítiques actives per fer front a la discriminació laboral que pateix el col·lectiu trans, especialment les dones trans i les persones no binàries, amb l’objectiu de revertir l’altíssim risc d’exclusió social que viuen moltes d’aquestes persones.
  • Defensem un feminisme interseccional i inclusiu, que reconegui i integri totes les dones i que s’enfronti a totes les formes d’opressió, també les que travessen les persones trans per raó de classe, origen, edat o discapacitat.
  • Recolzem la col·laboració activa amb el teixit associatiu LGTBIQ+ per a la construcció conjunta de polítiques públiques transformadores, que combatin la transfòbia i promoguin els drets humans.

Aquest 31 de març, volem posar en valor la riquesa que aporta la diversitat de gènere i reafirmar que, a Ripollet, les persones trans són benvingudes, respectades i valorades. Les institucions tenim la responsabilitat de generar entorns segurs i de confiança, on tothom pugui desenvolupar el seu projecte vital amb llibertat i sense discriminacions.

Continuarem treballant per una ciutat lliure de violències i d’odis, on totes les persones puguin viure plenament, estimar lliurement i expressar-se amb orgull. Perquè una societat que garanteix els drets de les persones trans és una societat millor per a totis.

A Ripollet diem PROU TRANSFÒBIA. Per la dignitat, la llibertat i la igualtat de totes les persones.