Moció en defensa de l'educació publica. Presentada pel grup municipal d'ADR.
Aquest mes de març s’ha iniciat el període de preinscripcions pels cicles d’educació infantil, primària, secundària i post-obligatòria i és el moment de fer èmfasi en la defensa de l’escola pública.
Garantir que l’educació arriba a tothom implica gaudir d’una xarxa finançada amb recursos públics que arribi a tots els municipis i barris de forma suficient: una escola de proximitat. La participació i reivindicació d’aquesta xarxa és la millor garantia per a una societat cohesionada, on tots els infants puguin gaudir de les mateixes oportunitats de desenvolupament.
Les darreres setmanes han estat notícia les mobilitzacions a diversos punts del territori contra els tancaments de línies públiques, com les de Lleida contra els tancaments a les escoles Alba i Espiga, a Tremp per recuperar la línia d’I3 de l’escola Valldeflors, a Sant Hilari Sacalm contra la fusió dels centres del municipi o l’amenaça de marxes lentes a Tortosa que ha pogut evitar el tancament d’una línia de primària a l’escola del Temple i una de secundària a l’Institut Dertosa.
Aquests casos són només la punta de l’iceberg: el Departament d’Educació de Catalunya preveu tancar 111 grups d’educació pública el curs 2025-2026. Aquesta reducció inclou 43 grups d’I3 i 68 grups de primer d’ESO.
El tancament de línies es produeix en el context de davallada demogràfica dels darrers anys. Ens trobem davant una oportunitat històrica per fer una aposta ferma per reduir les ràtios per aula, especialment en zones desfavorides socioeconòmica i geogràficament. Una mesura d’enorme consens que seria aplaudida per tota la comunitat educativa i que permetria treballar amb una atenció més individualitzada que facilitaria l’atenció a la diversitat i una veritable escola inclusiva, element clau per incrementar la qualitat educativa.
A les escoles i instituts públics se’ls tanquen les línies abans de la matriculació mentre que a la privada-concertada se li permet oferir totes les línies autoritzades de cursos anteriors, fins i tot mantenir línies per sota de les ràtios establertes. Amb aquest model, als centres públics se’ls nega l’oportunitat d’oferir places abans del període de preinscripció i als privats concertats se’ls permet matricular fins a l’inici del curs següent. De fet, des del curs 2023, als centres concertats els resulta més fàcil arribar al final de tot el procediment d’inscripció, ja que només necessiten 15 alumnes per mantenir el concert del grup d’I3. Aquest nombre mínim contrasta un altre cop amb el que s’exigeix a la pública, on calen 20 alumnes per evitar el tancament d’un grup.
Davant d’aquest context és el moment d’abordar la derogació del decret que regula els concerts, instrument de segregació social i perpetuació de desigualtats. L’escola pública no és un negoci, no enfoca la seva activitat com a tal sinó com una activitat humana i un bé públic. La seva funció és única i exclusivament educativa i social, i no hi ha cap rerefons de supervivència econòmica.
L’Escola Pública necessita una aposta clara per part de l’administració, per això cal seguir exigint un augment significatiu de recursos: ens calen més docents i personal de suport, amb condicions laborals dignes, i ens calen aules menys saturades (15 alumnes per aula).
Per tot l’exposat, el grup municipal DECIDIM RIPOLLET, proposa al Ple de l’Ajuntament de Ripollet l’adopció dels següents acords:
Instar al Govern de la Generalitat a:
1. Desplegar, al llarg dels propers dos anys, mesures i suports universals essencials per garantir una escola inclusiva capaç de proporcionar una bona atenció educativa de qualitat i personalitzada, a totes les etapes educatives.
2. Aprofitar la negociació del nou decret de concerts educatius per finalitzar els concerts amb escoles elitistes, discriminatòries i excloents amb la diversitat i que segreguen per sexe, així com prohibir i eliminar el pagament obligat o encobert de quotes als centres concertats.
3. Garantir el no tancament de línies d’I3, primer d’ESO i Batxillerat als centres educatius de titularitat pública, tot aplicant la reducció de ràtios per evitar la sobreoferta i tancant, en última instància, les línies de l’escola concertada.
4. Ampliar l’oferta post-obligatòria de Ripollet, com per exemple de batxillerat artístic, del que no compta amb cap línea (amb el que és clarament un agravi comparatiu amb les poblacions veïnes com Cerdanyola, on s’oferta a 2 instituts), manca amplitut d’oferta socio-sanitària, etc.
5. Establir, al llarg del 2025, mecanismes clars que garanteixin realment una distribució equitativa de l'alumnat entre les escoles, evitant la concentració d'alumnat vulnerable en determinats centres, incloent el repartiment equitatiu de la matrícula viva, per evitar que l’alumnat amb necessitats socioeconòmiques se situï majoritàriament a escoles ja segregades. Cal dotar les OME de recursos per tal de què cada municipi pugui desenvolupar la seva tasca amb plenes garanties.
6. Obrir de manera real i immediata, un diàleg amb els representants dels docents i del personal d’atenció educativa (PAE) per tal de fer front al malestar actual millorant les seves condicions laborals i salarials, començant per l’augment d’un 25% del sou per al conjunt de docents i per la reclassificació amb el sou corresponent de tot el PAE, d’acord amb les normes vigents.
7. Desplegar les estratègies, els recursos i els suports necessaris per tal de garantir i aplicar en tots els centres educatius la immersió lingüística, basada en el català com única llengua vehicular, el ple assoliment de la competència de tot l’alumnat en català, i en aranès a l’Aran, en castellà i en una tercera llengua, sense desigualtats entre centres escolars i amb plena responsabilitat de la Conselleria d’Educació en la seva aplicació.
8. Fomentar l'ús de la llengua catalana al sistema educatiu i crear espais i moments d'ús més enllà de l'aula (hores d’esbarjo, extraescolars, servei de menjador i activitats complementàries).
9. Garantir l’actuació de la inspecció educativa a l’hora de supervisar i exigir la docència i l'ús quotidià del català en els centres, facilitant els recursos per fer-ho possible i penalitzant els comportaments contraris a aquest precepte.
10. Defensar i exercir la sobirania de les institucions catalanes a l’hora de determinar el nostre model educatiu.
11. Comunicar aquests acords al Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya i a la comunitat educativa de Ripollet.