Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Per acordar que el futur nou pavelló municipal d'esports de Ripollet porti el nom de Lucila Pascua

Moció per acordar que el futur nou pavelló municipal d'esports de Ripollet porti el nom de Lucila Pascua. Presentada per tots els grups municipals conjuntament: Ara Decidim Ripollet, PSC, C’s, SOM i el regidor no adscrit, Eugeni Montanuy, seguint l'acord de la Comissió de Nomenclàtor de Ripollet

Lucila Pascua és una ripolletenca i jugadora professional de bàsquet amb una llarga i destacada trajectòria a les competicions nacionals i internacionals.

Inicià la seva vida esportiva a l'equip del Col·legi Sant Gabriel de Ripollet, amb 9 anys. Als 18 començà la carrera professional al Mann-Filter de Saragossa a la Lliga Femenina, la màxima competició de clubs femenins de bàsquet a Espanya. Des d'aleshores ha jugat a clubs com el Club Baloncesto San José de Lleó, el Perfumerías Avenida Salamanca, el ŽKK Novi Zagreb (Croàcia), el PINKK Pécsi (Hongria), el CB Conquero de Huelva, el Lointek Gernika, el Cadí La Seu, el CAB Estepona i el UCAM de Múrcia.

A nivell de seleccions el 2001 va debutar amb la selecció espanyola i ha participat a nombroses competicions com ara els Jocs Mediterranis de Tunísia, els Jocs Olímpics d'Atenes, Pekin i Rio, així com a quatre Campionats del Món i a sis Campionats Europeus. Fruit d'aquesta activitat atresora un extens palmarès que inclou una Lliga Femenina, dues Copes de la Reina, dues Supercopes d'Espanya, una Supercopa d'Europa, una Lliga hongaresa, una medalla de bronze als Jocs Mediterranis de Tunísia, quatre bronzes als campionats europeus de Grècia, Turquia, Letònia i Hongria/Romania, una plata al Campionat Europeu d'Itàlia, un bronze al Campionat Mundial de la República Txeca, una plata al Campionat Mundial de Turquia o una medalla de plata als Jocs Olímpics de Rio de Janeiro.

A banda dels seus èxits esportius, l'any 2017 va ser escollida com a presidenta de la Asociación de Jugadoras de Baloncesto (AJUB), càrrec que ocupa fins a l'actualitat.

L'any 2021, arran del cas Simon Biles, on denunciava l'estrès al que son sotmesos els esportistes d'elit i el risc per a la seva salut mental, així com de denúncies d'altres jugadores de bàsquet espanyoles, Lucila Pascua va denunciar públicament greus situacions que han viscut i viuen habitualment les jugadores professionals de bàsquet femení, com ara insults, impagament de salaris o assetjament laboral per part de directius i entrenadors, defensant la necessitat dels esportistes d'èlit de cuidar la seva salut mental i del dret a alçar la veu davant dels casos d'assetjament. En paraules de la pròpia Lucila Pascua: “Que nadie nos diga cuándo y cómo hablar, es nuestro derecho, son nuestras vivencias”.

Donat que:

-Que Lucila Pascua és una esportista ripolletenca del més alt nivell, amb un extens palmarès i un referent per a l'esport femení a Ripollet i a Espanya.

-Que l'any 2018 el Ple Municipal de Ripollet va aprovar una moció per treballar per la dignificació i feminització del Nomenclàtor local.

-Que actualment l'Ajuntament de Ripollet, amb el suport de la Diputació de Barcelona, està realitzant un estudi de viabilitat per a la construcció d'un nou pavelló municipal d'esports.

-Que actualment Ripollet disposa de dos pavellons esportius, els quals porten nom de persones masculines (Joan Creus i Francesc Barneda).

Proposa el següent punt d'acord:

-Que el futur nou pavelló municipal d'esports de Ripollet porti del nom de la ripolletenca Lucila Pascua

Aquest acord, seguint allò establert al Reglament Municipal de Nomenclàtor, haurà de ser refrendat per la Comissió de Nomenclàtor i el Ple Municipal de Ripollet un cop s'hagi concretat la construcció de l'equipament.