Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Programa VIOPET

Moció per adherir-se el programa VIOPET, per recollir i acollir als animals de les víctimes de violència masclista. Presentada pel grup municipal del PSC-CP.

La violència masclista és una xacra social que des del moviment feminista i les polítiques d'igualtat es continua lluitant per abolir-la. No volem ni una dona més assassinada pels seus maltractadors.

La violència contra les dones no tan sols s'exerceix de manera física sinó que també s'exerceix de manera psicològica. I dins de la violència que pateixen les dones, la violència vicaria és una forma freqüent, entesa com aquella violència que pateixen les dones  quan li volen fer mal a través dels seus fills i filles. Amb la mateixa finalitat de causar dany a les parelles o exparelles, s’utilitzen els animals amb els que conviuen.

Gairebé en la meitat de Llars de l'estat conviu un animal de companyia i la sensibilitat, respecte i vincle emocional amb ells ha canviat molt en els darrers anys.

I és aquest punt on el maltractador l'utilitza com un mecanisme mes de maltractament cap a la víctima. Utilitza el vincle emocional de la dona amb el seu animal de companyia com una forma més de terror i maltractament.

Articles científics al "Journal of the American Academy of Psychiatry and the Law" ja el 2002 publicaven un tractat en el qual s'associaven els actes repetits de crueltat animal en la infància amb el desenvolupament de trastorns de personalitat, presència de trets antisocials i l'abús de substàncies en persones adultes.

La universitat de Utah va evidenciar que el 86% de les dones que s'allotjaven en un alberg per a dones maltractades tenien animals de companyia i d'aquestes dones, el 80% havien vist com es maltractaven i fins hi tot es mataven als seus animals de companyia per part de les seves parelles.

El Consell de protecció i benestar animal de la comunitat Autònoma de Madrid en estudis realitzats en cases d'acollida per a dones maltractades del Regne Unit, Canadà i Estats Units va recollir que el 94% de les dones amb animals de companyia, si haguessin tingut un sistema d'acollida dels seus animals, haguessin escapat de les seves llars molt abans.

Pel que es demostra clarament la necessitat imperiosa que les institucions normalitzin l'estància de les víctimes de violència de gènere amb els seus animals de companyia perquè en ambdós casos puguin abandonar el domicili amb el qual conviuen amb el seu maltractador.

En aquesta línia el govern de l'estat ha desenvolupat el programa VIOPET, un programa per recollir i acollir als animals de les víctimes de violència masclista. Més de 900 cases d'acollida en tot el territori de l'estat han donat suport i han atès als animals de companyia de més de 500 dones víctimes de violència masclista que no volien deixar a la seva llar, en la que estaven sent víctimes de violència masclista, als animals amb els seus maltractadors.

Per tot això el Grup municipal de Partit dels Socialistes de Catalunya insta al ple de l'ajuntament de Ripollet a:

  1. Que l'Ajuntament s'adhereixi al programa VIOPET del ministeri de serveis socials i agenda 2030, mostrant el seu contundent rebuig a la violència de gènere, i també a la violència contra els animals de les víctimes de violència de gènere.
  2. Que l'Ajuntament, en col·laboració amb les entitats Animalistes es compromet a cercar llars d'acollida urgent per les dones víctimes de violència de gènere. A més, l'Ajuntament treballarà i mediarà perquè en els pisos d'acollida de les dones víctimes de violència de gènere, les dones puguin conviure amb els seus animals de companyia.
  3. Que l'Ajuntament, en col·laboració amb les entitats de protecció animal, es compromet a fer jornades de conscienciació i sensibilització contra el maltractament animal.
  4. Es traslladaran aquests acords al Ministeri de drets socials i agenda 2030, al Ministeri d'igualtat, a les entitats Animalistes del municipi, Federació de Municipis de Catalunya i a l'Associació Catalana de Municipis i Comarques.

----- 

L’acord S’APROVA per votació: Ordinària.

Vots favorables: 20. Unanimitat de tots els presents.