Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Gestió sanitària de la COVID-19

Moció municipal en relació amb la gestió sanitària de la Generalitat de nous brots de la COVID-19 als municipis. Presentada pel grup del PSC-CP, i amb transacció, amb el grup d’Ara Decidim Ripollet.

Com era previsible aquests darrers dies s’han anat produint, cada vegada en més àmbits territorials de Catalunya nous brots de la COVID-19.

Els més importants en aquests moments, són el primer que és va produir a la comarca del Segrià, Figueres, L’Hospitalet, Barcelona ciutat i els municipis de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, quasi tots ells ja han passat a ser de transmissió comunitària, perdent així la capacitat de rastreig.

Des del Parlament, en exercici de la seva tasca de control al Govern, s’ha ofert col·laboració i lleialtat institucional, però a la vegada exigint accions coherents, proporcionades, eficaces, i valentes.

No podem permetre que el sector sanitari no tingui a disposició tots els recursos humans i materials necessaris per fer una detecció eficaç dels positius, investigació dels casos, rastrejadors dels contagis i aïllament dels pacients positius per poder fer front a aquesta nova situació.

A més les dades evidencien que en aquest moment són molts els positius dels quals no es pot fer rastreig acurat de contactes, per la manca de personal format per poder-ho realitzar.

A aquesta situació cal afegir la incertesa jurídica inicial amb les modificacions de decrets que va tenir que dur a terme el Govern.

Estem doncs en un moment cabdal, d’un creixement de casos i de necessitat de prendre mesures de contenció adequades a cada territori i sobre tot coordinades amb els ajuntaments.

Les decisions, l’organització dels equips i posar les mesures de recursos humans i tècnics és de la Conselleria, però no pot obviar-se de nou l’ajut que ofereixen els ajuntaments, els seus alcaldes i alcaldesses, i tots els i les regidores.

Es més necessària que mai la coordinació dels serveis de salut amb els serveis socials per poder detectar aquelles possibles persones transmissores i que a la vegada per la seva vulnerabilitat social els hi cal que se’ls faciliti  recursos socials.

Per tot plegat el Grup Municipal Socialista proposem els acords següents per a la seva adopció en aquest Ple:

  1. Exigir unitat d’acció, coresponsabilitat, i professionalitat de totes les administracions públiques implicades (Generalitat, ajuntaments i Govern de l’Estat) en la presa de decisions davant aquesta nova emergència sanitària de brots de contagis, sumant també a les entitats de la societat civil per anar tots a la una i utilitzant tots els recursos disponibles per contenir el COVID-19 i compensar els efectes adversos.
  2. Demanar urgentment que el Govern de la Generalitat comparteixi amb els municipis l’anàlisi epidemiològic, amb els índexs de transmissió i la resta d’indicadors sobre nous brots i contagis, per tal d’ajudar als ajuntaments a prendre les millors decisions en matèria de prevenció i accions comunitàries.
  3. Disposar de més recursos per fer una detecció avançada i de rastreig de contagis, això com assegurar l’aïllament de tots els positius i seguiment dels seus contactes per part de més dotacions de “rastrejadors”, per això requerim més suport al sector sanitari.
  4. Establir entre el Govern de la Generalitat i els ajuntaments directament afectats pels nous i possibles futurs brots una Taula comuna d’emergència social amb capacitat per dotar de recursos suficients per ajudar al territori, empreses i famílies afectades per l'actual situació. Hem de treballar perquè cap persona quedi desatesa o sense recursos.
  5. Reobrir els CAP i els Consultoris locals de Salut que resten tancats en aquells municipis que no es troben dins una confinament o amb recomanacions de limitació de la mobilitat, per tal de no deixar orfes d’assistència a veïns i veïnes posant especial atenció als col·lectius més vulnerables.
  6. Reiterar el compromís del municipalisme de seguir treballant en el control i la gestió dels contagis amb tot els recursos disponible i amb lleialtat institucional.
  7. Traslladar aquests acords al Molt Honorable Senyor President del Govern de la Generalitat, a la consellera de Salut, al president del Parlament de Catalunya, als presidents/tes de les diputacions provincials, a la Delegada del Govern de l’Estat a Catalunya, al Síndic de Greuges, i als presidents/tes de la FMC i l’ACM.

*****

 La moció s’adopta per votació: ordinària.

Vots favorables: 20. Dels grups d’ADecidim, PSC-CP, C’s i SOM Ripollet.

Vots en contra: 1 del grup d’ERC-ARA-AM.

Abstencions: cap.