Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Patrimoni

Andreu Solà. Un ripolletenc a la Catalunya modernista

Exposició inaugurada l'any 2016 al CIP, dedicada a l'artista ripolletenc Andreu Solà.

 

capçalera sola.jpg

 

En aquesta exposició podem veure diferents obres pictòriques del ripolletenc Andreu Solà; la mostra és d’obres autèntiques i no de reproduccions, el que permet un contacte directe dels visitants amb les seves pintures.

En les seves obres de gran format podem veure un reflex de les persones i la societat de la seva època. En l’obra Figura femenina en el jardí (1891) que tenim exposada podem veure la figura burgesa d’una dona en el paisatge enjardinat on es lamenta mentre que si veiem el contrast amb altres obres mostrades a la exposició com Tornant de la Font (1894), veurem el canvi cap a  la temàtica rural i les persones de les classes populars on l’artista fa una denúncia de les seves condicions de treball i vida. En l’obra L’orfenet (1891) (a l’esquerra de la imatge posterior) veiem la denúncia de l’enfermetat i la mort i l’orfandat

 

a-sola-ripollet2.jpg

 

El quadre de L’accident a la via fèrria (1894) (imatge posterior) és una altra obra de gran format on el pintor conjunta les classes popular amb un retrat dels mossos d’esquadra de l’època; l’escenari tal com el mostra no va existir, és totalment creat per ell a través de fotografies dels diferents personatges.

 

18.jpg

 

El paisatge és un altre element molt important en l’obra del Andreu Solà ja que ens mostra la vista del nostre entorn amb la perspectiva de finals del segle XIX. En els quadres de petites dimensions (imatge de l’esquerra) veiem el panorama rural on destaquen les garberes de blat, els animals de granja i la vinya com punts essencials del entorn que connecta amb el nostre molí ja que eren els centres econòmics i vitals d’aquella època i per tant, el seu reflex en aquestes pintures és molt important.

 

11.jpg

fotografia 8.jpg

 

La trajectòria de l’artista és essencial per comprendre la riquesa i varietat de les seves obres, destaca l’estada a París on podem veure les diferents pintures que va realitzar, però en concret, val la pena fixar-se en Notre Dame de París des del Quai de la Tournelle (1890) (imatge a la dreta), pintura que podem classificar com la més modernista de la seva obra i podem gaudir en directe en aquesta exposició.