Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Patrimoni

Al Vallès, som gent de vinya!

Exposició inaugurada l'any 2022 al CIP, amb motiu del centenari de la construcció del Celler Cooperatiu de Ripollet.

Capçalera som gent de vinya.png

 

L’exposició “Al Vallès, som gent de vinya!” segueix el fil temàtic de la vinya, que uneix als pobles del Vallès, per tal d’explicar les lluites de la societat pagesa catalana. Així, no es centra en les especificitats del conreu de la vinya, el seu funcionament i les seves eines, sinó que posa el focus d’atenció en les persones que duien a terme aquesta feina.

L’exposició neix de la recerca exhaustiva dels historiadors ripolletencs Ramon Martos i Josep Martínez, que presentaran el resultat de la seva feina en el llibre “1.000 anys del cultiu de vinya a Ripollet”.

En els seus quatre àmbits, l’exposició recull la història de la vinya al Vallès, des del segle X al XX. Després d’una introducció a la tradició mil·lenària del cultiu de la vinya al Vallès, s’incideix en les relacions de poder entre els pagesos, el Monestir de Sant Cugat i els senyors feudals, i en com es manifestaven aquestes dinàmiques socials a través del cultiu de la vinya. En la segona part de l’exposició, es mostra com els rabassaires van aprendre a unir-se i organitzar-se per millorar la seva situació, i com gràcies a la creació dels sindicats agrícoles, amb els seus cellers cooperatius, van unir els seus esforços amb l’objectiu de millorar la seva qualitat de vida. La mostra culmina amb la desaparició del cultiu de la vinya, i els seus motius, a partir de la segona meitat del segle XX.

 

IMG_20220902_110511642.jpg

IMG_20220902_110805863_HDR.jpg

 

Diseño sin título(2).png
Diseño sin título(3).png