Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Festes

Celebracions i activitats mes a mes

La vila de Ripollet té una àmplia i diversa oferta d'actes i festes culturals i populars al llarg de tot l'any. L'Ajuntament i les diferents entitats que hi ha al municipi s'encarreguen de mantenir vives les tradicions i dinamitzar la vida sociocultural amb un seguit d'activitats obertes a tothom.


                                                                                  Gener
ripollet-cul-tres-tombs-210118-10.JPGL'any arrenca amb la Cavalcada de Reis, abans però, els més petits han lliurat la seva carta a ses majestats. El primer mes de l'any s'acomiada amb la Festa de Sant Antoni Abad, declarada Festa d'Interès Turístic, amb l'Ofici Solemne, la benedicció dels animals, la característica passada dels Tres Tombs i el tradicional concert i ball.


Febrer
És el temps de disbauxa per excel·lència, amb el Cabraboc com a símbol. Ripollet viu molt intensament el Carnaval, amb un ball infantil, una rua multitudinària encapçalada pel foc, una festa per joves i, finalment, el dimecres de cendra, la sardinada popular. A finals de mes, es celebra el Dia d'Andalusia amb un festival flamenc.

Març
Aquest mes s'omple d'activitats d'àmbits ben diversos. S'inicia amb els actes del Dia de la Dona, els veïns i veïnes de Can Mas organitzen el popular concurs de Migas i al barri de Can Clos, s'instal·la la Fira dels Horts. Finalment, la ballada de Gitanes omple el pavelló.

Abril
ripollet-cultura-xamuskina-230421.jpgAmb l'arribada de la primavera i la celebració de la Setmana Santa es fa la processó de Divendres Sant així com la tradicional Cantada de caramelles. Aprofitant el bon temps, els excursionistes caminen fins a Montserrat, i s'organitzen activitats per a totes les edats amb motiu del Dia Mundial de l'Activitat Física.

Les paradetes d'entitats, llibreries, autors locals, escoles i la Carpa del drac de la Biblioteca de Ripollet omplen la plaça de Pere Quart per Sant Jordi. Una diada on també és protagonista La Xamuskina, la bèstia dels llibres de Ripollet, inspirada en els dracs centenaris de la Torre de l'Argentera.


Maig
Ripollet enceta el mes de les flors ballant, amb motiu del Dia de la Dansa. El patrimoni també pren rellevància, especialment el Dia Internacional dels Museus i la Nit dels Museus. Les festes del barri de Maragall posen punt i final al mes de maig.

                                 Juny
ripollet-corpus-2018-04.JPGEls carrers del nucli antic s'omplen de flors per la Diada de Corpus i tenim l'oportunitat de veure l'Ou com Balla a l'absis de l'església de Sant Esteve. El mateix dia tenim els Espais amb Encant, que ens permeten posar en valor i descobrir bonics indrets, sovint desconeguts o desapercebuts, del nostre municipi. A més, es fan les cloendes dels cursos escolars, dels tallers del Centre Cultural i de les entitats i de l'esport extraescolar. Per Sant Joan no falten el ball, les revetlles i els petards i acabem juny celebrant amb els joves la Ikigai Japan Week.

Juliol
Acabada l'escola, els infants i joves omplen el seu temps d'oci i lleure als Casals d'Estiu i s'organitzen activitats culturals per a totes les edats a diferents espais públics, per a fer més agradables les caloroses nits d'estiu. El Festival de danses folklòriques ens apropa a cultures d'arreu del món i la Festa del barri de Sant Andreu convida a tothom a gaudir d'activitats a l'aire lliure. La Diada LGTBI 'L'orgull de Ripollet' ja és un referent per tancar els actes amb motiu del Dia Internacional de l'alliberament LGTBI.

Agost
ripollet-festa-major-2019-02.jpgRipollet agafa forces per participar de la seva Festa Major, que té lloc el darrer diumenge de mes, coincidint amb la celebració de Sant Esteve màrtir, patró del municipi. La gent surt al carrer per divertir-se amb un programa d'activitats extens i divers que neix de l'associacionisme i la cultura locals. Aquests dies també trobem el Mercat de la Vinya, amb un programa propi d'activitats que manté viva la tradició vitivinícola de la ciutat.  

Setembre
Els afeccionats a les sardanes viuen el seu moment més especial amb l'Aplec Sardanista. L'alegria continua el darrer cap de setmana del mes amb les Festes de la Tardor del barri del Pont Vell que coincideixen amb les Jornades Europees del Patrimoni.

Octubre
És el mes de les celebracions de les Festes del Pilar i els pessebristes commemoren la festa del seu patró, Sant Francesc d'Assís. Geganters vinguts d'arreu visiten Ripollet amb motiu de la Trobada de Gegants. I ja és una cita obligada la Caminada Ripollet-Tibidabo-Ripollet del Centre Excursionista de Ripollet.

Novembre
Per Tots Sants, s'organitzen diverses castanyades populars i el Túnel del Terror. Des de l'any 2018, també se celebren les Jornades de Memòria Històrica, dins els programes municipals de memòria 'Memòria=Dignitat'. 

                                                                           Desembre
ripollet-cul-caga-tio-estel-241212-86.jpgL'encesa de l'enllumenat i l'organització del joc del Quinto dels Diables de Ripollet anuncien l'arribada de Nadal, que ens porta concerts, representacions teatrals, contes i tallers, entre d'altres activitats, així com el Caga Tió de l'Estel i els tradicionals pessebres a diferents indrets de Ripollet. També són moltes les entitats i col·lectius que organitzen activitats per col·laborar amb La Marató. I donem la benvinguda al nou any a la plaça de l'església.


Tot l'any
I durant tot l'any, a la Biblioteca es gaudeix de l'Hora del conte i de l'activitat Els més petits fem dissabte. També s'organitzen exposicions mensuals i diferents cicles del Club de Lectura.

El Teatre Auditori acull la programació estable de teatre, música i dansa professional, a càrrec de l'Associació d'Espectadors del Teatre del Mercat Vell, i els Espectacles familiars El Petit Mercat Vell, que organitza l'Ajuntament.

Al Centre Cultural es pot trobar una programació d'exposicions professionals d'arts visuals i de mostres d'artistes amateus i entitats, a més de tallers, trobades amb l'art i activitats diverses, com ara tallers familiars.

Al CIP Molí d'en Rata també es programen tallers familiars així com visites guiades, jornades especials i una àmplia oferta educativa. Al Casal de Joves hi ha una programació d'activitats organitzades per i per a joves, com ara concerts, cursos i tallers o cicles de cinema.

Les Jugatequesambientals dels parcs metropolitans Massot i Els Pinetons, tant a la tardor com a la primavera, són un altre atractiu de Ripollet durant els caps de setmana.