Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El 8M és cada dia.

24/365, xarxa feminista

TWITTER.png

El 8M, Ripollet vol seguir fomentant l’empoderament femení i la sororitat entre les dones, contra la societat patriarcal que encara perdura, a més d’enfortir una xarxa lila, des de baix, implicant centres educatius, entitats, agents socials i persones a títol individual que no només es posin les ulleres liles el 8M, sinó els 365 dies de l’any. “La visió de gènere ha d’estar present a totes les polítiques municipals i el nostre objectiu és que cada mes de l’any pugui desenvolupar-se alguna activitat a Ripollet que ens recordi que aquesta lluita no és qüestió d’un dia”, explica la regidora de Feminismes, Txell Caler.   

“El més òptim seria que no existís una regidoria de Feminismes, sinó que la visió de gènere impregnés totes les àrees de l’Ajuntament i això és el que es treballa a la Comissió de Gènere de l’Ajuntament, totalment transversal”, afegeix Caler. Actualment, també s’està acabant d’elaborar el Pla d’Igualtat i s’està treballant, a través de Ripollet Impulsa, en l’acompanyament a les empreses locals per a elaborar i implementar plans d’igualtat. En aquest sentit, dins el programa del 8M, s’ha inclòs el taller virtual ‘Igualtat de gènere, més enllà de l’aplicació d’una llei’, dirigida a empreses i emprenedores de Ripollet. En definitiva, com diu la regidora de Feminismes, “volem anar molt més enllà de les accions reivindicatives del 8M”.   

Les activitats han estat organitzades des de l’Ajuntament i entitats que formen part de la Taula Feminista, implicades socialment contra la desigualtat encara latent entre dones i homes. A més de la formació a empreses i emprenedores, durant tota la setmana es desenvoluparan diferents taller esportius dirigits a dones, sobre sòl pèlvic i abdominals hipopressius, dues d’elles per a dones en la menopausa. Per dilluns, 7 de març, Bruixes de Ripollet i l’Ajuntament han organitzat conjuntament un vespre de foc, amb un recorregut per la rambla, que finalitzarà a la plaça del Molí amb un espectacle piromusical. Dimarts, dia 8, hi haurà una hora del conte especial a la Biblioteca, amb contes sobre coeducació i feminismes, i dimecres 16 de març es farà ‘Trementinant’, una sessió de Llegim i creem, també per a infants a partir de 4 anys, on es descobriran contes sobre dones sàvies.

Dones i migrades
El kftí del Casal de Joves acollirà dimecres 9 la projecció del documental ‘Cuidar entre terres’, una producció de CooperAcció i La Directa, que parla sobre qui sosté la vida quan les dones migren. El buit que deixen, normalment pal·liat per altres dones, i la precarització de feines al país de destí, moltes vegades en l’àmbit domèstic, són alguns dels temes tractats. Posteriorment, s’obrirà un debat entre les assistents.

8M intergeneracional
Les usuàries del Casal de Joves seran les protagonistes de l’Info Setmanal Especial 8M, que es retransmetrà en directe dijous, 10 de març, a les 17 h, des del Casal de Joves. Tot seguit, el Club Bàsquet Ripollet dedicarà el seu programa mensual Cor Blau a parlar del paper de les dones en el món de l’esport local. L’esport femení també serà el leive motive de la jornada dirigida per noies i cap a noies joves, que es desenvoluparà divendres 11 de març a l’escola Escursell. A la Biblioteca també podreu trobar Lletres violetes, un recull bibliogràfic de llibres que parlen de feminismes i de la lluita de les dones. Les dones grans seran les protagonistes de la taula rodona ‘Memòria i feines invisibles’, organitzada pel Comitè de Dones, dimarts dia 8, a les 11 h, a la plaça del Molí.

Quant a la resta d’activitats organitzades per entitats, amb el suport de l’Ajuntament, hi ha les del Comitè de Dones, que diumenge dia 6 obrirà el programa amb una acció esportiva reivindicativa, organitzada amb la col·laboració d’entitats i col·lectius esportius i de dansa de Ripollet. Aquell mateix dia, a les 12 h, escalfaran motors per al 8M a la plaça del Molí, amb un vermut feminista, actuacions, taules informatives i un Trivial feminista, amb la col·laboració de Proud LGTBI Ripollet. Des del Comitè també han sorgit la major part d’activitats del 8 de març, que comptarà amb una jornada reivindicativa, la taula rodona ‘Memòria i feines invisibles’ i la lectura del manifest del 8M, a les 12 h, a la plaça del Molí.

Teatre feminista
L’Associació d’Espectadors del Teatre del Mercat Vell ha programat per divendres 11 de març ‘No em diguis reina’, una proposta teatral que tracta el feminisme de manera divertida i aposta per la inclusió d’artistes amb discapacitat. Divendres, 18 de març, també al Teatre Auditori del Mercat Vell, es representarà Elles #cosasdechicas, una peça d’humor satíric que fa una repàs als clixés de gènere i parla de temes com el feminisme o l’educació sexual.

Les sales d’exposicions també es tenyiran de lila aquest mes de març, amb ‘Sexualitat sàfica’, de Mireia Alcántara, Susana Giménez i Adrià Sabatè, a la Sala 1 del Centre Cultural, i ‘Prou violència’, d’AFOCER, a la sala d’Art.

Les participants als actes del 8M també podran votar per una de les tres propostes de la Taula Feminista, per tal d’escollir el nom del futur equipament feminista de Ripollet, al carrer Nou.

Fons documental ‘Dones de Ripollet’
Des de l’Arxiu Municipal s’ha impulsat la creació d’un fons documental sobre dones, convidant a qualsevol col·lectiu femení, família o persona a donar o cedir documentació que serveixi poder entendre i explicar, ara o en el futur, quina ha estat la vida de les dones a Ripollet. I ben bé podría ser una peça d’aquest fons la joaia del Museu per al 8M, una fotografía de les treballadores de la Uralita als anys 30, inclosa a l’exposició ‘Perones, somnis i ideals. Els anys republicans a Ripollet. 1931-1936’.

24/365
Fidel al lema d’enguany, ‘El 8M és cada dia’, l’Ajuntament ha apuntat la voluntat de fer activitats sobre dones i per a dones durant tot l’any i per això ja ha programat per al mes d’abril la presentació del projecte executiu del futur equipament feminista de Ripollet.  També es realitzaran, entre els mesos d’abril i maig, tallers sobre noves masculinitats i empoderament femení entre els estudiants de 3r d’ESO i dels PFIs. I durant tot el curs, els centres de primària i secundària podran disposar temporalment de l’exposició ‘Dones lliures a Ripollet’.

Xarxa lila
L’Ajuntament està a punt d’adjudicar el servei de creació d’una Xarxa lila per alumnat de secundària. Es tracta de la formació d’un grup de referents femenins, que ajudin a difondre el coneixement de les desigualtats per raons de gènere, potenciar el respecte envers la diversitat i la construcció de relacions sanes i positives. També està previst realitzar tallers per a l’alumnat on es treballi en relació a les conductes i actituds masclistes, els micromasclismes, la masculinitat, les relacions afectives i l’amor romàntic, l’assetjament o la violència masclista. Un servei destinat a dones de 3r i 4t d’ESO dels instituts del municipi, que creïn una xarxa que serveixi per detectar necessitats i coprodueixin accions de prevenció i atenció a la resta de l’alumnat.