Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Sant Jordi reconquereix els carrers

Tot està a punt per viure aquest diumenge la Diada de Sant Jordi, una edició que es preveu molt participativa i amb un programa d'actes que ja ha començat i que s'allargarà durant la setmana vinent. Diumenge, a més de les tradicionals parades de roses i llibres a la plaça de Pere Quart, hi haurà diverses activitats organitzades per entitats a diferents espais de la ciutat.

La diada de Sant Jordi aconsegueix, any rere any, arrossegar la majoria dels ripolletencs i ripolletenques a remenar entre llibres i a comprar les tradicionals roses, per regalar als seus éssers estimats. Ripollet sempre se suma a la festa del llibre i la rosa, sigui en ple confinament o arrecerats al pati de l'Escola Anselm Clavé. Enguany, el 23 d'abril cau en diumenge i, després de tres anys aigualits per la pandèmia o les pluges de l'any passat, es preveu que l'afluència de persones als carrers sigui encara més nombrosa que en edicions anteriors. Per això, s'han programat un munt d'activitats culturals en diversos espais de la ciutat. Per la seva banda, les parades de llibres i roses estaran totes concentrades a la plaça de Pere Quart. Tot està planificat per celebrar una de les diades de Sant Jordi més desitjades dels últims anys.

Impulsar la cultura i fomentar la lectura. Aquests tornen a ser els grans objectius d'una nova edició de la diada de Sant Jordi, que es preveu més multitudinària que en els darrers anys. Per una banda, se celebra en diumenge i, per altra banda, les darreres tres edicions han estat accidentades, a causa de la pandèmia del 2020, les restriccions sanitàries del 2021 i les pluges intenses de l'any passat, que van obligar a traslladar les parades i les activitats al pati de l'Escola Anselm Clavé. "Enguany ens trobem amb la particularitat que cau en diumenge, i preveiem que hi haurà més veïns i veïnes amb ganes de participar, com també hem comprovat el gran nombre d'autors i autores, entitats i comerços que volen posar parada", explica el regidor de Cultura, Oriol Mor.

El gran centre neuràlgic del 23 d'abril serà la plaça de Pere Quart, on s'instal·larà l'Espai del llibre i la lectura durant tot el dia, de 9 a 20 h. Allà s'hi ubicaran les parades de llibres i roses, ja sigui de llibreries i floristeries de la ciutat o bé de les diverses entitats que hi volen participar. A la pl. de Pere Quart, també s'hi trobaran les parades dels escriptors/es i dels il·lustradors/es locals. A diferència de l'any passat, quan estava previst que el gènere de la il·lustració estigués ubicat a la plaça de l'Onze de Setembre, enguany tots els autors i autores de Ripollet estaran plegats al mateix espai. "Considerem que donarem més sentit a la diada si tota la gent que passeja pel centre de la ciutat troba a la mateixa plaça tots els nostres autors i autores", indica el regidor. D'aquesta manera, a més, es dona encara més impuls a la il·lustració, un gènere que ha pres molta força en els darrers anys. A la plaça, Ripollet Ràdio oferirà una programació especial en directe des del seu estand i, al matí, hi haurà un espectacle itinerant a càrrec de la companyia Artistalia.

Gran presència d'entitats

L'oferta cultural de Sant Jordi no s'acaba amb les parades de llibres i roses, ja que durant tot el dia es duran a terme diverses activitats organitzades per entitats de Ripollet. Un ventall de propostes que es realitzaran en múltiples espais de la ciutat. Segons el regidor Oriol Mor, "moltes associacions s'han sumat a la festivitat, tant el dia 23 com durant els dies previs, amb una oferta d'activitats potent que ens recorda perquè celebrem Sant Jordi".

Així doncs, es podrà gaudir d'activitats a la mateixa plaça de Pere Quart, la plaça del Molí, les pistes de l'ESBAR, el pati del Centre Cultural, el Centre Parroquial i el parc dels Mestres. S'hi han adherit nombroses entitats i col·lectius, com són l'agrupació Sardanistes de Ripollet, MT Idiomes, l'Associació d'Aturats, l'Escola Municipal de Música, Amics del Teatre i Traça. Podeu consultar la programació d'actes en aquest enllaç.

Amb motiu de Sant Jordi, l'Associació d'Espectadors del Teatre del Mercat Vell promocionarà la seva nova modalitat de soci, que va arrencar a Nadal. Es tracta del Carnet Estrena't, una modalitat de soci que, per 10 € l'any, permet alguns avantatges, com ara descomptes en les entrades, entre altres. A més, el nou carnet té un regal de benvinguda en forma d'entrada, una forma més de regalar cultura per Sant Jordi.

Una setmana dedicada a Sant Jordi

Les activitats emmarcades en el programa d'actes de Sant Jordi ja han començat fa dies. Com és habitual, durant tot el mes d'abril, la Xamusquina visita les escoles de Ripollet que ho han sol·licitat. Així mateix, el Centre Cultural i la Biblioteca Municipal es bolquen amb la festivitat, dedicant tots els seus espais a diverses exposicions dedicades a Sant Jordi o als llibres.

La vigília de Sant Jordi, dissabte 22, comptarà amb dos actes culturals. Per una banda, l'IE El Martinet organitzarà el seu segon Festival de narració de Can Mas, una cita que es va celebrar l'any passat a mitjan mes de maig. Enguany, el centre s'adhereix a la festa de la cultura que suposa Sant Jordi, programant-lo el dia abans. Al llarg de tota la tarda, es podrà gaudir de relats, contes i narracions a diferents escenaris repartits pel barri. Els relats estaran adreçats a infants i joves de 3 a 15 anys. Per altra banda, l'Espai Maria Aurèlia Capmany acollirà, a partir de les 19 h, l'espectacle "Rumbesia", un recital que combina la poesia amb la rumba.

Els actes de Sant Jordi s'allargaran fins al dia 29 d'abril, quan la Biblioteca Municipal acollirà una nova sessió del cicle de contes "Prínceps i princeses desexplicats". Sota el títol "I si... no soc valent?", la sessió estarà dedicada a contes en els quals Sant Jordi no és tan valent, on la princesa és l'heroïna i el drac no és tan ferotge com es diu. Amb aquesta activitat, es posarà el punt final a tot un mes dedicat a la cultura i el llibre, amb una diada de Sant Jordi farcida d'actes.

Comerç al carrer

Coincidint amb Sant Jordi, la Unió de Comerciants i el grup Gastrovinya organitzen aquest cap de setmana una nova edició de l'Enfira't amb una fira de comerç al carrer i un espai de degustació. El Gastrovinya estarà instal·lat dissabte a la tarda i tot diumenge al pati de l'Escola Anselm Clavé. Per la seva banda, la fira de comerç s'ubicarà tot diumenge al carrer de les Escoles.

La plaça dels artistes

Enguany, hi haurà un gran nombre d'escriptors i escriptores, d'il·lustradors i il·lustradores, que posaran la seva parada a la plaça de Pere Quart per vendre els seus llibres i firmar-los a tots els seus lectors. Fins a 16 autors i autores estaran a peu de carrer mostrant les seves obres literàries. Una de les més veteranes en això d'estar a Sant Jordi és la Tamara Marín, que mostrarà les seves dues darreres novel·les, Con la música a otra parte i Una influencer en apuros, que es posarà a la venda només uns dies abans. També està força acostumada a firmar llibres, durant la diada de Sant Jordi, Mireia Hernández Bellavista, que presenta la novel·la El silencio de mis respuestas. Ainhoa Otero promocionarà els seus dos reculls de relats i poemes, Destino Huracán i el recent El ojo de la tormenta; mentre que Julio Pérez Rico mostrarà les seves dues novel·les ambientades a Isla Encanta, A la hora de los monstruos i Perlas de Isla Encanta, ambdues publicades durant l'últim any.

Hi ha altres autors que potser no presenten novetat, però mostraran els seus antics treballs. Així doncs, Miquel Estapé farà promoció de la seva novel·la negra Poe, que ja ha estrenat segona edició. David Fontanals exposarà El petit Ripollet, el seu llibre infantil per explicar la història de la ciutat als més petits. Fontanals, a més, va publicar en el darrer any el llibre La petita Montcada, amb il·lustracions a càrrec de Javigaar. També hi seran presents Gemma Araujo, autora del llibre Cuentos para mujeres que quieren cambiar el mundo, un recull amb il·lustracions d'Alba, la Pintora de Somnis; i l'historiador Ramon Martos, que és autor de diversos llibres sobre la història de la ciutat, sobretot centrats en la II República i la lluita antifranquista dels anys 60 i 70.

La il·lustració pren força any rere any

D'un temps ençà, Sant Jordi a Ripollet dona cada vegada més importància al gènere de la il·lustració. Mal entès com a una disciplina adreçada a infants o, com a molt, a joves, la il·lustració ha pres embranzida en els darrers anys. La novel·la gràfica ja és totalment acceptada com un nou gènere de la narrativa i, amb aquesta normalització, és freqüent trobar llibres amb il·lustracions al seu interior, i no només a la portada. Com dèiem, Ripollet s'ha sumat a aquesta tendència general i, en les últimes edicions de Sant Jordi, ha cedit espai per als seus creadors i creadores. Aquest 2023, es fa un pas endavant i les seves parades estaran a tocar dels autors/es de narrativa, equiparant ambdós gèneres dins de la literatura.

Així doncs, enguany, a la plaça de Pere Quart, hi trobarem les parades de Jordi Porras, Belén Blanco, Javier García, Nerea Sánchez, Efrain Pérez, Julia Alarcón, Alexandra Ruiz i Andrea Iglesias.

Redacció ripollet.cat - JS