Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Dia Internacional dels Arxius arriba amb un bon ritme de les obres del futur Arxiu Municipal i l'increment de donacions

Aquest dijous, 9 de juny, se celebra el Dia Internacional dels Arxius, efemèride a la qual s’hi adhereix un any més l’Arxiu Municipal de Ripollet, recuperant per a una campanya de la Generalitat de Catalunya la història verídica i sorprenent de l’Ezequiel Clos i Fatjó, ripolletenc que a finals del segle XIX va protagonitzar el cas conegut popularment com el Boig de la plaça d'en Clos.

Estat actual de les obres de l'Arxiu, amb una peça de mostra de com serà la façana del nou equipament..
Estat actual de les obres de l'Arxiu, amb una peça de mostra de com serà la façana del nou equipament.

El 9 de juny se celebra el Dia Internacional dels Arxius per tal de commemorar la creació del Consell Internacional d'Arxius de la UNESCO, que va tenir lloc aquest mateix dia de l’any 1948. D’un temps ençà, a més, se celebra la Setmana Internacional dels Arxius (del 6 al 12 de juny) amb diverses activitats. Aquest dijous, 9 de juny, com és habitual, l'Arxiu Municipal de Ripollet s'adhereix a la commemoració.

En aquesta edició, l'Arxiu Municipal col·labora amb la campanya endegada per la Generalitat de Catalunya sota el lema "Busquem exploradors i exploradores d'històries. Descobreix-les". La Direcció General de Patrimoni Cultural vol recopilar històries i fets verídics esdevinguts amb un final sorprenent, increïble o intrigant. En el cas de Ripollet, l'Arxiu Municipal recupera la història real d’Ezequiel Clos, l'últim membre de la nissaga Clos, que va embogir. Gràcies a la lluita dels veïns, Ezequiel Clos va romandre sempre a Ripollet fins que va morir el 1943. Malgrat tot, la seva història és coneguda popularment com el cas del Boig de la plaça d'en Clos. Aquesta història i la resta es poden consultar en aquest enllaç.

Can Clos.jpg

Can Clos (a la plaça d’en Clos, anteriorment plaça de la Salut). Font: Ripollet mensual, núm. 4 juny 1980, autor anònim.

Bon ritme d’obres

Coincidint amb la Setmana Internacional dels Arxius, l’Ajuntament de Ripollet ha assenyalat que les obres del futur Arxiu Municipal avancen a bon ritme, tot i alguns problemes de subministrament i l’increment de preus dels materials, a causa de la guerra a Ucraïna. En aquests moments, s'han finalitzat les pantalles de consolidació perimetrals del soterrani, el terra de la planta baixa i s'estan aixecant les parets d'aquesta planta. Està previst que les obres estiguin enllestides a finals d'any.

El nou equipament, construït a càrrec de l'Àrea Metropolitana de Barcelona, per l'empresa Vesta Rehabilitación SL, comptarà amb un total de 669 m² i una capacitat aproximada de 16.500 capses normalitzades d'arxiu, la majoria de les quals s'instal·laran en armaris metàl·lics compactes que milloraran significativament, tant les condicions de preservació dels documents, com l'aprofitament de l'espai. Actualment, la capacitat de l'Arxiu és d'unes 7.500 capses. A més, es disposarà d'un dipòsit específic per instal·lar documents especials com ara plànols, cartells, fotografies, audiovisuals i altres documents de dimensions o característiques especials.

El nou Arxiu vol ser un espai modern, més transparent quant a la seva gestió i obert a la ciutadania. Disposarà d'un vestíbul a la planta baixa, que servirà de punt de recepció de visites organitzades, de sala d'exposicions i conferències o altres activitats divulgatives. La ciutadania i els investigadors disposaran d'una sala de consulta de 50 m², amb 6 espais. També es planteja l'ús d'una sala de treball com a lloc de reunió d'entitats culturals. L'edifici té una estructura, en gran part, de fusta, una part de la coberta vegetal i altres solucions tècniques per a unes instal·lacions modernes, amb sistemes antiincendis i un control motoritzat autoregulador de temperatura i d'humitat.

Documentació des de 1860 fins a l'actualitat

Durant els dos darrers anys, l'Arxiu Municipal ha rebut importants donacions, tant d'ens públics com privats i de persones a títol individual, el que suposa un increment significatiu de donacions.

En primer lloc, ha ingressat el fons documental d'Agustí Palau i Codonyers (1950-2000), provinent de Ca la Cristina, al Pont Vell, amb unes 50 capses. En segon lloc, cal ressenyar la donació del fons documental de Sintermetal (1970-2022) amb unes 28 capses i del Celler Cooperatiu (1920-2022) amb 20 capses més. També han ingressat 2.645 fitxers digitals de fotografies (1860-1974) del Fons Fotogràfic L’Abans, recull gràfic de Ripollet, en el qual van participar nombrosos veïns i veïnes amb la cessió d'originals per a la seva digitalització, en un projecte fet per l'editorial Efadós. L'Arxiu també ha ingressat, per donació, 8 cartes digitalitzades (1873-1875) del fons familiar de Pere Padró.

documentacio celler cooperatiu.jpeg

AMRI, Fons Celler cooperatiu, Llibre resum de collita (1923).

Finalment, també cal destacar dos ingressos que s'han dut a terme mitjançant un acord de cessió amb entitats públiques locals. Es tracta, d'una banda, de la cessió d'una part del fons històric del Jutjat de Pau de Ripollet (1857-2011), amb 43 capses de documentació i, d'altra banda, del fons històric de l'Escola Anselm Clavé (1869-1947), amb un total de 4 capses.

En total, l'Arxiu municipal ha incrementat significativament el seu fons documental amb aquests ingressos, que suposen un volum d'unes 144 capses normalitzades de documentació, que abasta des de 1860 fins a l'actualitat.

NdP/JS