Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Patrimoni

Ripollet Murals

Banner Ripollet Murals.jpg


Viure l'art a l'espai públic de Ripollet és l'objectiu de la iniciativa #RipolletMurals. Una forma d'expressar idees, sensibilitzar, dignificar i donar vida als espais públics a través del muralisme i l'art urbà.

Mural a Neus Català
Cal Teixell (Rambla de Sant Jordi) - Novembre 2015
'L'única mort que ens preocupa és la de la memòria'. Aquestes frases de Neus Català es pot llegir al mural de l'artista Roc Blackbloc a Cal Teixell, casa col·lectivitzada durant la revolució social de 1936. L'acompanyen tres rostres de persones, d'edats diferents, entre elles un retrat de Neus Català, l'única supervivent espanyola del camp nazi de Ravensbrück i la frase 'No deixem de lluitar quan envellim, envellim quan deixem de lluitar' del propi artista. L'obra, a la façana de l'actual Casal de Joves i dels estudis de Ripollet Ràdio, a banda de ser un homenatge a Català, és un reconeixement a totes les dones lluitadores i anònimes, un crit a la convivència entre generacions i a combatre l'amnèsia històrica.

ripollet-jov-grafit-edifici-casal-joves-091115-01.jpg

 

Mural Any Clavé

Parc d'Anselm Clavé - Juliol 2017

Fer arribar la cultura a les classes populars és el motiu principal del mural dedicat a Josep Anselm Clavé, polític, compositor i escriptor català, fundador del moviment coral a Catalunya i impulsor del moviment associatiu. L'esperit del seu llegat és molt present a la història del municipi i també a la pròpia ciutat, on té dedicat un parc, un carrer i una escola. L'any 2017, amb motiu de la celebració de l'Any Clavé a Ripollet, i el 140 aniversari de la Societat Coral 'El Vallès', es va restaurar el monument instal·lat l'any 1977 i es va millorar l'estètica del parc d'Anselm Clavé. Aquesta obra compta amb la frase de Clavé: 'Associeu-vos i sereu forts, instruïu-vos i sereu lliures, estimeu-vos i sereu feliços'. 

mural_parc_clave.jpg

Mural escola Anselm Clavé

Setembre 2017

Poc abans de començar el curs 2017-2018, l'artista Valentí Gubianas va pintar, a la façana de l'escola centenària Anselm Clavé un gran mural, ple de colors i de personatges alegres i ambigus. Una proposta de la mateixa escola, que va rebre el suport de l'Ajuntament, i que ens recorda a la gran xarxa que representa la comunitat educativa i l'escola pública. En paraules del porpi Gubianas, aquest mural 'simbolitza uns personatges que poder ser nens o adults. Poder ser un nen o una nena. Poser ser de l'escola o de fora. Vol dir que avui són a l'escola, però demà seran a la societat. Cadascun d'ells genera unes coses diferents. N'hi ha un que toca un instrument i surt música, un altre que obre un llibre i surten ocells lliures, un altre que té la lluna a les mans i que simbolitza l'apropament a la natura i un altre que té un núvol que està regant. Si reguem, creem, és a dir, la paraula 'cultura' ve de cultivar. Per tant un personatge rega, al de sota li surten unes flors i a la vegada alimenta un altre. Tots estan connectats a partir del que ells creen. Vol dir que cadascú aportem una cosa a l'escola, a la socitat. Estem connectats i al mateix temps tenim la nostra personalitat". 

mural_escola_clave.jpg


Mural de l'Espai Capmany

Setembre 2018
Ripollet va celebrar, el 15 de setembre de 2018, la inauguració d'un nou espai cultural i de lectura a l'aire lliure, l'Espai Maria Aurèlia Capmany. Aquest indret, situat al pati de l'Ajuntament i al costat de la Biblioteca municipal, va néixer amb l'objectiu de convertir-se en un nou espai cultural i de lectura a l'aire lliure, on es desenvolupin activitats de dinamització cultural i de promoció i difusió de la lectura i la literatura.
L'espai el decora l'obra creada per l'artista nascut a Ripollet Fullet, en homenatge a la figura i l'obra de Maria Aurèlia Capmany. Al costat del rostre de Capmany es pot llegir una cita seva: "La veritat necessita ser dita, perquè si no es diu no existeix".
Va ser una proposta de la Comissió Ripolletenca d'Activitats Culturals (CRAC) que es va fer realitat durant l'Any del Llibre i coincidint amb el centenari del naixement de l'escriptora, política i feminista.

mural_espai_capmany.jpg

Desembre 2022
Després de quatre anys, donat el deteriorament del mur on estava fet el mural anterior, l'Ajuntament va encarregar al mateix artista ripolletenc un nou mural en homenatge a Capmany. Aquest s'ha fet en un mur de planxa metàl·lica, instal·lat per la Brigada Municipal, i amb una imprimació prèvia que ajudi a conservar millor el nou mural. En aquesta ocasió, Fullet ha comptat amb la col·laboració de l'artista Zudi, que han tornat a pintar el rostre de l'escriptora, en aquest una imatge de quan era més jove. La il·lustració central del mural són unes mans escribint un llibre, amb llibreries de fons plenes d'obres.   

20221221_103140.jpg 20230109_133352.jpg


Mural Locals d'assaig
Locals d'assaig municipal - Març 2019
El 30 de març de 2019, amb motiu de l'acte d'homenatge a David Martínez, de l'Associació Musical Kanyapollet, als Locals d'assaig municipals, es va pintar la façana amb un mural que representa un concert que reivindica la música en directe. Al lateral es pot veure la silueta d'una multitud de gent, que és el públic del concert. A la part dreta s'hi ha pintat un escenari amb músics en directe. El mural el van realitzar els dibuixants Manolito Rastamán i Barri.

ripollet-cul-mural-locals-assaig-0319.jpg


Mural Juntes som més fortes
Carrer Padró, mur de l'Església - Març 2019
Vuit rostres femenins i diversos, en homenatge a totes les dones, que ens recorda que 'Juntes som més fortes'. Una empremta feminista del que va ser a Ripollet el #8M de 2019, realitzada per l'artista Maga, que simbolitza la fraternitat entre dones, la solidaritat, el compartiment d'experiències, preocupacions i vivències. El que també es coneix com sororitat. Una idea del feminisme contemporani feta art al nostre municipi. Un espai que ja s'ha convertit en punt de trobada i reivindicació.

 

ripollet-soc-feminisme-mural-general-2-280419.jpg

 

 

                                               

Mural Estima els animals
Vial del riu Ripoll- Pont de vianants - Abril 2019
L'il·lustrador i muralista cordovès Sake In, conegut també per la seva lluita contra el maltractament animal, és l'autor del mural animalista que es pot veure al mur de la passarel·la de vianants. Un gat, dos gossos (un llebrer i un gos mestís) i una fura, amb el missatge 'Estima els animals. Adopta'ls'. Aquest obra va ser una proposta de l'entitat Animales Ripollet, que va comptar amb el suport de la Regidoria de Protecció Animal. El mural, realitzat de forma altruista per Sake ink, forma part de la campanya 'Adopta', impulsada per l'artista andalús.

mural_animals.jpg

 

 

Mural del Mercat Municipal
Maig 2019
A proposta de les Associacions del Mercat Municipal, l'artista local Fullet ha pintat recentment un mural a l'interior d'aquest equipament, amb imatges dels seus productes. Varietat, qualitat, confiança, proximitat, tradició i modernitat són algunes de les qualitats i valors que ens transmet aquest mural. Perquè tot això i més és el nostre Mercat Municipal.

mural-mercat-muntada-3-2019.jpg

Mural La casa del comú
Antic Ajuntament - Juny 2019
Coincidint amb la celebració dels Espais amb Encant 2019, el 16 de juny, l'il·lustrador ripolletenc @javigaar va començar un nou mural a la façana lateral de l'antic Ajuntament. Es tracta d'un mural on podem descobrir la interessant història d'aquest edifici a través dels personatges que han estat relacionats amb ell des de l'any 1669.
Enllaçats amb una corda que els va unint, trobem des del corder, que fabricava cordes en aquesta casa a mitjans del segle XVII, fins a les treballadores de la fàbrica tèxtil Mir-Miró, que van fer vaga de fam l'any 1982 per reclamar els seus drets.
 
 
 

                                                

 

Mural LGTBI
Parc del Riu Ripoll - Octubre 2020
Situat en un mur de 42 metres linials just abans del pas de vianants del parc del Riu Ripoll. Va ser realitzat  pels artistes Manolito Rastaman i Barri. Les imatges que el configuren es basen en fotografies de diferents moments històrics de la lluïta LGTBI, tant a nivell internacional com nacional i local. Així, trobem des d'imatges sobre els fets de Stonewall a Nova York l'any 1969; passant per la primera manifestació LGTBI a Espanya; fins a la gran manifestació descentralitzada del Dia de l'Alliberament LGTBI, que va tenir lloc a Ripollet l'any 2016 i on van participar, entre d'altres col·lectius, membres del grup d'activistes britànics Lesbians and Gays Support the Miners (LGSM) dirigit per Matthew Warchus.

 

IMG-20210617-WA0013.jpg