Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Patrimoni

Jornades Europees de Patrimoni 2022

#JEP2022

 

Aquest octubre Patrimoni s’omple d’activitat per les Jornades Europees del Patrimoni de 2022. Sota el lema “Patrimoni sostenible”, aquest any les Jornades, convocades pel Consell d’Europa i la Comissió Europea, conviden a explorar i reflexionar al voltant de la sostenibilitat del nostre patrimoni material, immaterial i natural.

El CIP Molí d’en Rata participa en les Jornades Europees del Patrimoni des del 2007, i aquest any fa girar les activitats al voltant de la nova exposició temporal, “Al Vallès, som gent de vinya!”. En aquesta mostra, es fa una mirada cap al cultiu més tradicional de la nostra comarca, la vinya, i també als homes i dones que la treballaven. Seguint la temàtica d’enguany de les Jornades, l’exposició reflexiona sobre els motius de la desaparició de la vinya a Ripollet i del Celler Cooperatiu, i ens fa emmirallar en les iniciatives cooperativistes dels nostres avantpassats com a model sostenible.

Aquesta exposició sorgeix de la feina d’investigació dels historiadors ripolletencs Josep Martínez i Ramon Martos, i des de la iniciativa del CIP Molí d’en Rata, s’ha convertit en una col·laboració entre diversos municipis del Vallès. Després de la seva estada a Ripollet, fins el dia 9 de gener, començarà una itinerància per Castellbisbal, Cerdanyola, Montcada i Rubí.

 

B001.jpg                            ripollet-ser-celler-cooperatiu-adquisicio-acte-220117-33.JPG

Així doncs, les activitats d’aquesta edició de les Jornades Europees del Patrimoni es desenvoluparan al voltant de l’exposició: la vinya, el vi i el producte de proximitat, i el Celler Cooperatiu. Per tal de promoure la reflexió i complir els objectius de les jornades, s’han programat activitats multidisciplinars que estableixen diàlegs entre el vi i mons tan diversos com l’erotisme, la poesia, l’astronomia i la dansa. 

També es destacaran alguns edificis patrimonials de Ripollet com són el Molí d’en Rata i el Celler Cooperatiu, que obrirà per primera vegada les portes des de la dissolució de la cooperativa i la seva adquisició per part de l’Ajuntament.