Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Educació

Escola Municipal de Música

 

EMAR 2022-2023.jpg

c. del Molí d'en Rata nº1, Ripollet - 08291
Adreça electrònica: escolamusica@ripollet.cat
Telèfon: 932550406, extensió 3304
Horari, de dilluns a dijous, 17 a 21 h i els divendres, de 17 a 20 h

Oferta educativa

L’escola té dues línies de treball, la FORMACIÓ REGLADA NIVELL INICIACIÓ I GRAU ELEMENTAL (infants a partir de 3 anys) i l’ÀREA PRÀCTICA destinada a tots aquells alumnes majors de 9 anys i sense límit d'edat, que volen donar continuïtat a la seva formació musical o bé iniciar- s'hi des de zero, seguint un ritme d'aprenentatge personal i a mida.

L’oferta musical passa per activitats com la SENSIBILITZACIÓ MUSICAL on els infants descobreixen la qualitat del so mitjançant el maneig dels instruments de percussió a través dels jocs, l’audició, la dansa i la cançó.

La pràctica de la música des de les primeres edats contribueix al desenvolupament general de la personalitat dels infants i del seu comportament envers els altres.

Les classes d’INICIACIÓ MUSICAL, estàn destinades a nens i nenes de 1r i 2n de primària. Els dos cursos que plantegem d’iniciació musical, es basen a fer una introducció a la grafia bàsica del llenguatge musical com a eina d'aprenentatge per l'instrument, desenvolupant l'activitat motriu i la creativitat.

Els Objectius generals se centren en 5 grans àrees: cançó i veu; oïda; rítmica, moviment i dansa; audició; lectura i escriptura.

L’activitat de LLENGUATGE MUSICAL es distribueix en 4 cursos de 3r a 6è de primària, amb l’objectiu final d’adquirir les eines i els coneixements necessaris per poder afrontar còmodament els nous reptes que es presentin amb l’instrument així com desenvolupar una personalitat artística i de creació adquirint també, un criteri estètic.

Els conceptes que s’hi treballen són molt diversos i amb una metodologia cooperativa i participativa, on el treball en grup pren una gran importància.

Les classes d’INSTRUMENT comencen en el mateix moment que l’alumne fa la seva primera classe, per tant, no cal marcar obligatòriament amb l’inici del curs, l’inici de les classes d'instrument.

La pràctica instrumental augmenta la coordinació, la memòria i també aporta millores en la vista i l’audició. A més, el procés d’aprendre a tocar un instrument millora el desenvolupament del cervell i el de tot el sistema neurològic.

El CANT CORAL el desenvolupem com una eina per a la comunicació, el creixement personal, l'expressió i el desenvolupament de la personalitat dels alumnes. El fet d'experimentar i compartir vivències en el Cant Coral l'orientem cap al coneixement de l'instrument que ens és més propi i comú, la veu, i cap a una formació musical completa.

Amb el COMBO, oferim la possibilitat de tocar amb altres persones i amb altres instruments i ens permet gaudir del plaer de fer música en conjunt, de mostrar el domini del propi instrument i de la integració adequada al grup i d'aquesta forma conèixer altres sons i portar a terme la pràctica musical d'una manera més aprofundida, encadenant cada nota de cada partitura fins a aconseguir una única constel·lació musical, aquell punt on ens trobem, des d'aquell lloc on es connecta amb les emocions.

L'activitat de CAMBRA té un objectiu clar: fer música en companyia i gaudir del procés de posar en pràctica tot allò que l'alumne aprèn a les classes teòriques i d'instrument.

A EMAR entenem el TEATRE com una activitat on l'alumne pot descobrir la seva pròpia imaginació i creativitat a través del joc, de la improvisació i de l'escena. A través del joc, la creativitat, el treball motriu del moviment espontani, de l'expressivitat i de la consciència corporal estem treballant habilitats importants pel desenvolupament afectiu i psíquic del nen: el llenguatge,   l'escolta   i el descobriment dels altres a partir de les representacions de les pròpies experiències i percepcions.

Horaris d'activitats

  • SENSIBILITZACIÓ MUSICAL: Dimarts, de 17.30 a 18.30 i dimecres, de 17.30 a 18.30 h
  • INICIACIÓ MUSICAL: Dimarts, de 17.30 a 18.30 h
  • LLENGUATGE MUSICA: Dilluns, de 17.30 a 18.30 i dimecres, de 18.30 a 19.30 h.
  • COMBO: Dilluns, de 17 a 18 h. 
  • CAMBRA: Dilluns, de 19 a 20 h.
  • COR PETITS: Divendres, de 17.30 a 18.15 h.
  • COR JOVES: Divendres, de 18.15 a 19 h.
  • COR ADULTS: Divendres, de 19.15 a 20.15 h.
  • TEATRE MUSICAL: Dilluns, de 17.30 a 18.30 h.

Equipaments

L'Escola Municipal de Música es troba a la part superior de l'edifici del CIP Molí d'en Rata i està totalment equipada per a les seves necessitats.  

Presentació del centre

EMAR, l'Escola Municipal de Música de Ripollet, es defineix com un espai obert i dinàmic on es crea i des d'on es projecta a l'exterior allò que es crea; per compartir i fer créixer idees, projectes i somnis.

L’equip de l’Escola Municipal de Música de Ripollet, entén l'art i la cultura, segons el seu projecte educatiu de centre, no només com una eina de treball, sinó com una eina per a la comunicació, l'expressió i el creixement personal. D’aquí que es fomenti la creació i el consum d’activitat cultural i artística a les aules i, també, d’activitats artístiques fora del centre.

El desenvolupament de l'aprenentatge, és bàsicament el resultat d'un procés de construcció, convé, doncs, garantir un ensenyament natural, fàcil, divertit i sobretot enriquidor per alumnes i mestres donant importància, per sobre de tot, a les persones.