Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Ripollet s'uneix per visibilitzar i lluitar contra totes les violències masclistes

Des de la Comissió de Gènere de l'Ajuntament i la Taula Feminista, aquest 25N es vol incidir en la necessitat de fer xarxa i identificar i lluitar contra totes les violències que pateixen les dones, amb accions en diferents àmbits, com l'esportiu, l'educatiu o l'econòmic, i amb especial atenció a les persones joves.

Ripollet s'uneix per visibilitzar i lluitar contra totes les violències masclistes.

Amb motiu del 25N Dia internacional contra la violència envers les dones, des de l'Ajuntament i les entitats que formen la Taula Feminista es vol donar visibilitat a totes les violències que pateixen les dones, no només les físiques o sexuals o aquelles que més es denuncien o es publiquen als mitjans, simbolitzades com la punta d'un iceberg, sinó també aquelles invisibilitzades, que no es denuncien i que a vegades ni tan sols les identifiquem com a tal, com ara la violència econòmica, la crítica del cos o el control de les amistats i les xarxes. "És aquesta part soterrada, que es comença des d'un micromasclisme, un insult o una petita broma i que va pujant en una escalada de violència exponencial, com es pot veure a la imatge gràfica del cartell", ha explicat la regidora de Feminismes, Txell Caler, en roda de premsa aquest matí, acompanyada per Marta Gili, coordinadora de l'àmbit de Drets Socials.


Enguany, sota el lema 'Unides contra totes les violències', la intenció és anar més enllà del 'Ens volem vives'. "No només ens volem vives, sinó que també ens volem respectades i no volem patir cap mena de violència", ha afegit la regidora. Així, a través de la literatura, el teatre, el debat i diferents accions comunicatives, es vol contribuir a visibilitzar aquestes altres formes de violència masclista, fomentant una xarxa de suport a les dones que la pateixen i establint protocols d'abordatge, per tal de lluitar plegades contra aquesta xacra social que no s'atura i que ha anat en augment des de la pandèmia. A més, les activitats volen incidir en aquells àmbits o col·lectius on s'ha detectat que és més necessari, com ara les persones joves, l'esport i les entitats.


El programa s'iniciarà aquest dimarts, 16 de novembre, amb la presentació del llibre Economia Solidària i Feminista, a les 19 h, a la Biblioteca Municipal. Comptarà amb la presència de la coautora del llibre, Mireia Bosch Mateu, i de la coeditora, Mar Carrera, de Pol·len Edicions i XES. Un llibre que parla de la violència que exerceix el sistema capitalista contra les dones i de com l'Economia Social i Solidària pot ser una eina d'empoderament col·lectiu contra aquesta violència.


Teatre i lletres violetes
Quant al col·lectiu jove, a més del programa obert a entitats i ciutadania en general, s'han programat, entre aquesta setmana i la vinent, diferents sessions de teatre feminista i social per a joves de 3r i 4t d'ESO de tots els instituts de Ripollet i alumnes dels PFI. Es tracta de 'First Round' de Las Fritas, una proposta que consta de l'obra de teatre, més un projecte pedagògic per treballar els temes o "rounds" dels que tracta la peça. La Biblioteca, que del 15 al 30 de novembre exposa a les seves instal·lacions un recull de llibres feministes sota el nom 'Lletres violetes', donarà als instituts diferents llibres sobre la menstruació, que el Departament de Salut Pública vol complementar amb diferents materials com tampons o copes menstruals. A més, els divendres 19 i 26 de novembre, de 18 a 20 h, es realitzarà un taller d'autodefensa per a noies a partir de 12 anys, totalment gratuït. Les joves interessades poden inscriure's al Casal de joves, al correu joventut@ripollet.cat o a través de l'Instagram @ripolletjove.


La coordinadora de Drets Socials ha explicat que estan treballant en un projecte nou de 'Xarxa lila', arran d'una enquesta realitzada per la Diputació de Barcelona sobre salut psicoafectiva, on es va detectar que les noies joves són el col·lectiu amb més relacions tòxiques, que més abandonen la pràctica esportiva i que més està incrementant el consum de drogues. L'objectiu d'aquest projecte pilot és treballar als instituts per tal d'establir nous referents positius per a les noies dins del mateix centre, amb la idea que pugui sortir cap a fora i treballar una xarxa social de suport més àmplia.


El masclisme no hi juga
Pel que fa a l'àmbit esportiu, on també es vol incidir en les persones més joves, s'ha previst la instal·lació de pancartes a tots els pavellons i camps de futbol municipals amb el lema 'A l'esport, el masclisme no hi juga', així com a totes les escoles i instituts, on es pot llegir 'A l'escola, el masclisme no hi juga', que es mantindran durant tot el curs. També s'està gravant una falca, amb frases proposades per noies esportistes, en contra de les agressions masclistes que pateixen al terreny de joc, tant jugadores com dones àrbitres i entrenadores.


Abordar les violències des d'una perspectiva comunitària
Quant a les entitats, la regidora de Feminismes ha explicat que el passat estiu, arran d'un cas de violència masclista, es va detectar que faltava informació sobre els protocols d'actuació i els circuits a seguir en aquests casos. És per això que des del Servei d'Informació i Atenció a les Dones (SIAD) de Ripollet s'ha organitzat pel pròxim dissabte, 20 de novembre, una jornada dirigida a entitats del municipi i a la ciutadania sobre "Abordatge de violències des d'una perspectiva comunitària". En aquesta jornada es debatrà i es compartiran propostes sobre com fer front entre totes a les situacions de violència que pateixen, especialment, les dones. La jornada tindrà lloc al Centre Cultural, de 10 a 13 h, i comptarà amb un taller sobre violències visibles i invisibles i una sessió sobre com abordem la violència masclista des de l'ajuntament amb tots els agents implicats. La jornada finalitzarà amb un concert feminista a càrrec de DJ Frida. La participació és oberta, però es recomana inscripció al correu siad@ripollet.cat.


D'altra banda, l'Ajuntament instal·larà a tots els equipaments municipals cartells amb el circuit a seguir en cas de veure o patir una agressió sexista o LGTBI-fòbica, a més de reeditar els que ja es van instal·lar l'any passat per a noves botigues i negocis de restauració i els díptics informatius, on es pot trobar el nou telèfon mòbil del SIAD, el 638 796 514, habilitat per millorar l'atenció a les dones que ho necessitin.


El programa d'actes finalitzarà el dia 25 de novembre, amb una acció artística i reivindicativa a càrrec del Comitè de Dones, sota el títol 'Les teves ferides són les nostres, el masclisme mata', de 18 a 20 h, a la plaça del Molí.

Ripollet, 15 de novembre de 2021