Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Els barris de Tiana i Pont Vell guanyen equipaments i espais verds

L'adquisició de patrimoni, com ara el Celler Cooperatiu o el solar del carrer de la Verge de Montserrat 78, permetrà la conservació d'espais i elements històrics i l'ampliació d'equipaments i zones verdes als barris de Tiana i Pont Vell, que es van iniciar amb la compra de la Casa del Pont Vell (Ca la Cristina).

Els barris de Tiana i Pont Vell guanyen equipaments i espais verds.

Al Ple de març de 2021 es va aprovar la incorporació del romanent de tresoreria de 2020, creant noves partides pressupostàries com la d'adquisició de patrimoni, amb 570.000 €, on es contemplava, entre d'altres, la compra del Celler cooperatiu. Després de molts anys de converses i intents d'adquirir aquest edifici per part de l'Ajuntament, finalment es va arribar a un acord amb la comissió liquidadora de la Cooperativa, que es va formalitzar el passat desembre, amb la compra de l'edifici per un import de 99.341 euros. També s'ha aprovat l'expropiació de la zona verda al barri de Tiana, on actualment hi ha una nau, i s'està tramitant el canvi de qualificació urbanística de la casa del Pont Vell com a equipament municipal.

Més de cent anys d'història agrícola
ripollet-ser-celler-cooperatiu-adquisicio-acte-220117-30.JPGQuant al Celler Cooperatiu, l'Ajuntament estudiarà l'ús més adequat d'aquest edifici, com a nou equipament per al barri, alhora que també pugui ser un espai de memòria de la vinya a Ripollet, tal com ha demanat la comissió. Aquest mateix matí, regidors de l'Ajuntament de Ripollet, tècnics de Patrimoni, de l'Arxiu municipal, de Territori i sostenibilitat i de Ripollet Impulsa han visitat el celler, acompanyats per alguns dels antics propietaris. El regidor de Patrimoni, Sergio Linares, ha expressat la satisfacció de tot l'equip de govern per la compra d'aquest edifici, afegint que "volem continuar treballant per augmentar els espais disponibles per tota la vida associativa que tenim al nostre poble".
ripollet-ser-celler-cooperatiu-adquisicio-acte-220117-53.JPG
A part de l'edifici, la documentació i elements que tinguin a veure amb la història del celler també s'integraran al fons de patrimoni local. La seva façana està inspirada en el celler original de Cèsar Martinell, conegut com l'arquitecte de les catedrals del vi, que va ser enderrocat al voltant de 1973 per a construir l'autopista. Aquesta cooperativa, que ha sobreviscut més de cent anys, estava formada per pagesos de Cerdanyola i Ripollet i va canviar les maneres de funcionar, millorant les condicions de treball pel que fa al cultiu de la vinya, com també va passar a altres municipis del voltant.

Recuperació de zona verda a Tiana
ripollet-patrimoni-tiana-nau-zona-verda-130122.jpgEl ple del passat mes d'octubre va aprovar inicialment, per unanimitat, un expedient de modificació de crèdits per import de 2.512.565,70 € per destinar-los a l'expropiació de la finca del C. Verge de Montserrat 78. Es tracta d'una nau de l'empresa Uralita que compta a la seva façana amb una pintada dels anys setanta, que actualment constitueix un testimoni històric de l'època. Aquesta expropiació es va haver de realitzar a instàncies del propietari i l'objectiu del consistori, tal com va explicar l'alcalde durant la sessió plenària, és deixar-lo com a zona verda pel barri, tenint en compte que aquesta és la seva qualificació urbanística.

Més equipaments municipals
Després de fer el pla d'usos de la casa del Pont Vell, adquirida el 2019, a la carretera de l'Estació 8, per un import de 670.000 €, que es destinarà a un casal de barri, l'Ajuntament està tramitant ara el seu canvi de qualificació urbanística com a equipament municipal. Es tracta d'una modificació puntual del Pla General Metropolità i és per aquest motiu que s'ha adjudicat a l'empresa Factoria d'arquitectura SLP la redacció del projecte per a la modificació puntual del PGM de l'edifici municipal conegut com a Ca la Cristina i entorn. Actualment, el projecte ja està fet i s'espera portar a aprovació inicial al Ple de febrer. D'altra banda, el pla d'usos ja fet per MSM Arquitectes, que recull les aportacions d'entitats i veïns i veïnes del barri, servirà per a fer la redacció del projecte d'obres que durà a terme l'AMB i que s'espera tenir durant aquest 2022, per tal d'iniciar les obres durant el 2023.

Ripollet, 17 de gener de 2022