Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

“Llegir per fer tots els camins”, el Sant Jordi més esperat

Aquest Sant Jordi a Ripollet, amb activitats durant gairebé tot el mes, serà molt especial. Tornem a omplir les places sense restriccions, celebrem els 25 anys de la Biblioteca, homenatgem el Fer i donem a la il·lustració l’espai que es mereix, també imprescindible en el món dels llibres i la cultura.

D'esquerra a dreta: Toni Oller, membre del grup Pioners de BUP; Oriol Mor, regidor de Cultura, i Elisabeth Vázquez, directora de la Biblioteca de Ripollet.
D'esquerra a dreta: Toni Oller, membre del grup Pioners de BUP; Oriol Mor, regidor de Cultura, i Elisabeth Vázquez, directora de la Biblioteca de Ripollet

El pròxim 23 d’abril torna el Sant Jordi a Ripollet, sota el títol ‘Llegir per fer tots els camins’. Una edició en què, tal com explica el regidor de Cultura, Oriol Mor, “hem volgut seguir caminant en aquest llarg viatge que és la cultura, i quina millor manera que fer-ho que a través dels llibres, però també de la il·lustració”. ‘Llegir per fer tots els camins’ és l’adaptació del títol triat per a l’exposició commemorativa del 25è aniversari de la Biblioteca, que ens parla d’un camí fet d’activitats, persones i llibres. Cada llibre ens descobreix un món i, per tant, camins infinits, “amb la imaginació i l’aprenentatge com a motor”.

SJ2022.png

El programa de Sant Jordi, a banda del 23 d’abril, el conformen activitats durant gairebé tot el mes, i s’inicia demà dissabte, 2 d’abril, amb dues activitats, una al matí, a la Biblioteca, on de 9 a 14 h, l’artista local Efra Pérez @efradrwas crearà una il·lustració gegant a la finestra de la Biblioteca per commemorar el Dia Internacional del Llibre infantil, sota el nom #LafinestradelaBiblio. I ja a la tarda, tindrà lloc la inauguració de l’exposició ‘Fer, l’humor amable’, instal·lada a les dues sales del Centre Cultural fins al 30 de maig. Aquesta mostra, produïda per la Fundació Municipal Joan Abelló, està organitzada pel grup Pioners de BUP, un col·lectiu d’exalumnes del Centre de BUP de Ripollet, amb la col·laboració dels ninotaires amics del Fer i el comissariat del Kap.

L’humor amable d’en Fer
Josep Antoni Fernández i Fernández, conegut com a Fer, ha estat un dels dibuixants més importants d’humor de la premsa catalana, publicant a El Punt Avui, El Papus o El Jueves. També va ser professor d’història a l’institut de BUP de Ripollet, quan estava a les instal·lacions que ara ocupa el CFA Jaume Tuset. Aquesta mostra vol ser un homenatge dels que van ser els seus alumnes, així com de companya de professió, i és per això que estan convocats, especialment, aquelles persones que van ser alumnes seus durant els primers cinc anys del centre, entre 1975 i 1980. A més d’aquest acte, s’ha organitzat el taller ‘Parlem dels anys 70’, a càrrec de l’historiador Ramón Martos i amb una taula rodona posterior. I el 28 de maig tindrà lloc la festa de cloenda, al pati del Centre Cultural, amb el concert de jazz amb Oller i Guerra Trio.

‘25 anys llegint camins’
La Biblioteca celebra el pròxim 19 d’abril els seus 25 anys i ho farà amb diferents activitats, una exposició i l’edició de diferents materials commemoratius, com punts de llibre i bosses de roba. El mateix dimarts, 19 d’abril, a l’Espai Capmany, tindrà lloc, a les 17.30 h, una festa d’aniversari amb l’espectacle d’animació ‘Balla i no t’adormis a la palla’, a càrrec de ¾ de quinze. I a  les 19 h, a la Biblioteca, s’inaugurarà l’exposició “Biblioteca Municipal de Ripollet: 25 anys llegint camins. 1997-2022”, que repassa aspectes destacats de la història d’aquest equipament. 
D’altra banda, divendres 22 d’abril celebrarà a l’Espai Capmany la Revetlla de Sant Jordi, amb una sessió especial de Nits de Música, a partir de les 20.30 h. I diumenge, 24 d’abril, al pati del Centre Cultural tindrà lloc el concert “Escolta les estrelles”, amb la participació dels alumnes de l’Escola Municipal de Música, sobre el personatge del Petit Príncep.  

23 d’abril, Diada dels llibres, les roses i les il·lustracions
Aquest any, el 23 d’abril, s’han organitzat dos espais. D’una banda, la plaça de Pere Quart, on trobarem paradetes de llibres i roses, la Carpa del Drac de la Biblioteca, la carpa de Ripollet Ràdio, l’espai dels autors i autores locals, així com una instal·lació per a públic familiar. Entre les novetats literàries d’aquest Sant Jordi, trobarem 8 obres, escrites o il·lustrades per ripolletencs, que formen part del Ripolletres. D’altra banda, a la plaça de l’Onze de Setembre, trobarem un espai dedicat als il·lustradors i il·lustradores locals; un escenari que acollirà programació escènica literària, així com tres experiències literàries per a públic familiar.

La celebració de Sant Jordi, però, s’estendrà a altres punts del municipi, com la rambla de Sant Jordi, on hi haurà, davant el Centre Parroquial, una ballada de sardanes a les 12 h, amb La Principal del Llobregat. Les entitats Traça, Ripollet Poesia i l’Associació Cultural Jaume Tuset duran a terme l’acció poètica “Van tornant les paraules què ens dèiem”, al parc dels Mestres, de 12 a 14 h, en forma d’un recital a cau d’orella. Enguany, a més, també ens ofereixen ‘Poesia de boca a orella’, amb la possibilitat que algú ens reciti un poema per telèfon, demanant-ho a ripolletpoesia23a@gmail.com.

I com és habitual, durant aquest mes, la Xamusquina visitarà aquelles escoles que ho han sol·licitat i que enguany són l’Escola Bressol La Verema, l’Escola Tatché, i l’IE El Martinet.

Ripollet, 1 d’abril de 2022