Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Arxiu de Ripollet restaura diferents documents d'interès patrimonial

Es tracta d'un pergamí de 1587, un plànol cartogràfic i un altre topogràfic de la primera meitat del segle XX i un plànol sense data sobre la xarxa d'abastament d'aigua de Ripollet.

Plànol urbà de Ripollet (1937). 100x188 cm..
Plànol urbà de Ripollet (1937). 100x188 cm.

L’Ajuntament de Ripollet, a través de l'Arxiu Municipal, ha finalitzat el procés de restauració de quatre documents d’interès patrimonial, entre ells un pergamí de 1587, l’únic que forma part del patrimoni documental municipal i que és el document més antic conservat a l’Arxiu municipal. Els treballs, realitzats al taller de Rita Udina, han estat subvencionats per la Diputació de Barcelona. 

En segon lloc, s'ha restaurat un plànol cartogràfic acolorit a mà, de 1937, amb referències al nomenclàtor municipal i en el qual es detalla la ubicació exacta de les edificacions del nucli urbà. En tercer lloc, un plànol topogràfic del sector sud-est de Ripollet on apareix el Riu Ripoll, part de la xarxa hídrica i de les vies de comunicació, i que està datat l’any 1942. Finalment, un plànol sense data, referent a la xarxa d’abastiment d’aigua potable pels carrers de la ciutat.

Les actuacions han consistit en la neteja en sec o neteja humida local en zones afectades dels documents; un procés d’aplanat; la reintegració i la consolidació de trencaments, i la instal·lació en paper barrera i en carpetes especials per a la conservació definitiva.

Aquests treballs s’han efectuat al taller de restauració d’obra gràfica Rita Udina, entre els mesos de setembre i desembre de 2022 i han suposat una despesa de 2.538,70 euros. L’actuació ha estat subvencionada per l’Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona, mitjançant el fons de prestació 'Conservació preventiva, restauració i tractament arxivístic dels fons documentals dels arxius municipals'.

Ripollet, 17 de gener de 2023