Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Ripollet recuperarà l'any vinent la totalitat de les lleres dels rius Ripoll i Sec

El mes de gener també està previst que l'AMB inici les obres d'un segon gual inundable al riu Sec, a l'altura del Parc Massot, connectant amb el passatge de l'Ermita, que accedeix a Montcada i Reixac.

Ripollet recuperarà l'any vinent la totalitat de les lleres dels rius Ripoll i Sec.

Les darreres setmanes s'ha aprovat l'inici de licitació de dos importants projectes per a la recuperació de les lleres dels rius Ripoll i Sec al seu pas per Ripollet. Es tracta de la primera fase del projecte de recuperació mediambiental de l'entorn fluvial del riu Ripoll, entre el pont de la carretera de l'estació i el pont del carrer de Tarragona, conegut com a 'Entre ponts', amb un cost estimat de 191.231,10 € (IVA inclòs) i del 'Projecte de manteniment i conservació de lleres a Ripollet' , amb un import total d'1.511.563,40 € (IVA inclòs). A aquestes grans actuacions municipals, se suma la de l'AMB, amb la construcció d'un nou gual inundable al riu Sec. En total, s'invertiran al voltant de 2 milions d'euros en la recuperació dels nostres rius, que haurà de comptar, en una segona fase, amb un procés de naturalització.

Nou gual inundable i millora de la connexió de Ripollet

A mitjans gener està previst que s'iniciïn les obres d'instal·lació d'un pas fluvial sobre el riu Sec i l'arranjament dels accessos corresponents des del parc Massot i el camí del passatge de l'Ermita, que l'Ajuntament va sol·licitar a l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), dins el Programa d'actuacions en paisatges naturals i urbans (PSG).

maqueta-gual-riu-sec-massot.jpgAquest gual inundable també millorarà la connexió entre Ripollet i Cerdanyola i l'accés a l'N-150 i permetrà donar continuïtat a l'anella verda. Així, aquest pas contribuirà a minvar l'actual aïllament del Parc Massot (pendent de reestructuració per esdevenir parc fluvial) i connectarà el passatge de l'Ermita procedent de Montcada amb el Parc Massot i els municipis de Cerdanyola i Barberà.

Les obres consistiran en la construcció d'un gual inundable de formigó de 20,35 metres de longitud i 4 d'amplada, transitable per a vianants i bicicletes. Per arribar des del Parc del Massot o des del passatge de l'Ermita al pas fluvial es realitzaran, a ambdós talussos, una escala d'1,5 metres d'amplada. El cost d'aquesta actuació és d'uns 257.000 €, amb una aportació de l'AMB de 193.123,69 € i la de l'Ajuntament de Ripollet, de 64.374,56 €.

Recuperem els nostres rius

Els dos projectes de recuperació contemplen la intervenció a pràcticament la totalitat de les lleres dels rius Ripoll i Sec al seu pas per Ripollet i s'executen donant continuïtat a la 'Memòria per a la recuperació de les lleres dels rius Ripoll i Sec al seu pas per Ripollet, les àrees de ribera i els espais lliures vinculats al sistema fluvial' aprovada el juny de 2017 per la Junta de Govern Local de l'Ajuntament de Ripollet.

Les obres corresponents al manteniment i conservació de les lleres consistiran en l'eliminació dels elements impropis, principalment, la canya (Arundo donax) i les zones ocupades per l'horta. Es preveu executar-les durant l'estiu-tardor de l'any 2022, per permetre la nidificació d'aus i que els hortolans recullin la collita de primavera. Amb anterioritat, es comunicarà a la població la necessitat de deixar lliures aquests terrenys. Un cop fetes aquestes actuacions es procedirà a una sembra d'espècies autòctones, fet que garanteix l'estabilització al llarg del temps dels terrenys remoguts.

Cal destacar que aquestes actuacions són el primer pas dins un objectiu global de millora de l'estat de conservació del riu Ripoll a Ripollet. Un cop dutes a terme aquestes actuacions, el riu pot evolucionar lliurement i recuperar els seus processos naturals. La segona fase d'actuacions, imprescindible de realitzar, haurà d'incloure mesures de restauració per tal d'accelerar els processos de recuperació del bosc de ribera i la millora global de l'hàbitat. Aquesta naturalització permetrà estabilitzar sòls, evitar grans erosions o crear refugis per a la fauna. A la vegada, obtindrem tots els serveis ecosistèmics associats com la fixació de CO₂, la reducció de la temperatura o la humidificació de sòls.

Ripollet, 16 de desembre de 2021