Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Ripollet 'Dona la volta a l’alcohol' a través del programa ‘Salut i Joves’

Del 3 al 17 de febrer, més de 400 joves de 3r d’ESO han visitat l’exposició 'Dola la volta a l'alcohol' al Centre Cultural i han participat en les sessions de dinamització entorn el consum d’alcohol a l’adolescència.

Ripollet 'Dona la volta a l’alcohol' a través del programa ‘Salut i Joves’.

L’Ajuntament, a través del programa Salut i Joves de Drets Socials, ha convidat a tots els centres educatius de secundària de Ripollet a visitar i participar en els tallers entorn l’exposició ‘Dona la volta a l’alcohol’. Produïda per la Diputació de Barcelona, aquesta mostra itinerant és un recurs educatiu per a la salut, dirigit a  segon cicle de l'ESO, que va estar instal·lada a Centre Cultural fins al passat 17 de febrer. Als plafons que la conformen s’informa de les conseqüències que genera sobre la salut el consum d'alcohol durant l'adolescència i entre els seus objectius hi ha el de reforçar la posició de no consumir alcohol i mantenir-la davant la pressió de grup, així com retardar l'edat d'inici en el consum i reduir-ne els riscos associats.

La regidora de Salut Pública, Txell Caler, ha fet una valoració positiva d’aquesta activitat que, donat el seu dinamisme, ha estat molt ben rebuda per part dels joves. L’objectiu, com explica Caler, és que “tot i que la idea final és el consum zero, el que intentem com a mínim és la reducció de riscos, explicant els danys associats a l’alcohol, donat que avui dia les persones joves no associen el seu consum a un risc, i per això són tan importants tallers com aquests”. En aquest sentit, aquesta exposició neix de la concepció que treballar la prevenció de consum d’alcohol en la població jove és una tasca que suposa grans reptes, ja que l’alcohol és una substància molt present en la nostra societat com a resultat d’un llarg procés històric que ha portat a la seva integració cultural. I és que el consum d’alcohol gaudeix d’una gran permissivitat social. Tot i que pot generar greus problemes, des de la infància observem com les persones adultes consumeixen alcohol amb total normalitat, essent present a la majoria de celebracions i també, habitualment, a casa i són molts els adults que consumeixen alcohol diàriament, fent que les persones joves no associïn el seu consum a un risc per a la salut.  

En total, a Ripollet, s’han realitzat 16 tallers, en horari lectiu, en els quals han participat uns 430 alumnes de diferents grups classe de 3r d’ESO dels instituts Can Mas, Palau Ausit i Lluís Companys, de l’Institut Escola Els Pinetons i del FEDAC Ripollet. També han visitat la mostra persones usuàries del Casal de Joves.

Ripollet, 18 de febrer de 2022