Aquest curs s’han constituït quatre cooperatives escolars a través del programa CuEmE
El centenar de nens i nenes de les tres escoles locals que han participat enguany al programa de cultura emprenedora a l’escola van poder gaudir el passat dijous d’una festa de cloenda al Parc dels Pinetons.
El passat dijous, 8 de juny, un centenar d’infants de quatre grups de 5è de primària de les escoles Tiana de la Riba, Gassó i Vidal i Anselm Clavé van participar al parc dels Pinetons en una festa de cloenda del programa CuEmE, que fomenta l’esperit emprenedor i les competències bàsiques en el cicle superior d'educació primària. La jornada va comptar amb una gimcana cooperativa, un esmorzar i l’actuació del grup Ambauka. Ripollet ha estat escollit per la Diputació de Barcelona, per segon any consecutiu, exemple de bones pràctiques per a la resta de municipis de la província, per la seva estratègia local, treballant amb els escolars els valors de la sostenibilitat i l’economia circular i apropant-los la realitat de la indústria de Ripollet. A més de formar part d’una Guia d’estratègia local 2022-2023, tècnics municipals també van estar convidats com a ponents a l’acte inaugural del programa, el passat mes d’octubre.
CuEmE consisteix en que l’alumnat, durant un curs escolar, ha de crear i gestionar una cooperativa escolar amb el suport de l’escola, l’Ajuntament, les empreses i altres entitats de la seva localitat. Des de Ripollet Impulsa, els tècnics que hi participen, tant d’Empresa, com d’Economia Social i Solidària i Emprenedoria, els acompanyen i els ajuden a avançar en cadascuna de les vuit fases del procés, explicant-los les diferents formes jurídiques, ajudant-los a crear la cooperativa, a dissenyar la seva marca i a posar-los en contacte amb empreses de Ripollet que els puguin facilitar matèries primeries per a produir els seus productes. Unes matèries primeres que, a més, arriben a les escoles a través del servei Ripollet Pedala. Els noies i noies, amb el tècnic de polígons de Ripollet Impulsa, amb el qual treballen sobre ‘La indústria que ens envolta’, també prenen consciència del municipi on viuen, dels polígons i empreses que hi ha i aprenen a valorar la seva importància.
Actualment, els escolars es troben a la darrera fase del procés, la vuitena, desprès de passar per les fases de creació de la cooperativa, dissenyar la imatge i la comunicació, generar idees de productes, escollir els productes, cercar el finançament, produir i vendre els productes. La venda es va realitzar el passat 31 de maig al Mercat Setmanal. Si tenen benefici, com a mínim, el 10% l’han de destinar a una entitat de caràcter social del municipi. Ja han fet lliurament dels beneficis l’escola Gassó i Vidal, que ha decidit destinar el 100%, 500 €, a l’associació Animales Ripollet, i l’escola Anselm Clavé, que també ha destinat el 100%, 217 €, a Creu Roja. L’Escola Tiana ha comunicat que dedicarà part dels beneficis a l’associació FADAM contra el càncer infantil.
A través d’aquest programa, es treballen totes les competències clau del currículum –lingüística, matemàtica, artística, social, món físic, digital, i aprendre a aprendre– a partir de la competència emprenedora, d’autonomia i iniciativa personal.
Ripollet, 12 de juny de 2023